Z znanjem do boljšega zdravja

Svetovni teden dojenja: Dojenčku prijazna pot - deset korakov za dojenje

01. 08. 2010
Nosečnost, porod in materinstvo ter dojenje v najzgodnejšem obdobju otrokovega življenja so del pomembnega življenjskega prehoda, ko se ženska sooča s telesnimi in duševnimi izzivi ter spremembami. Eden izmed novih izzivov je tudi dojenje – to ima izreden pomen za otroka, mamo, družino in družbo.

Ob letošnjem svetovnem tednu dojenja, ki poteka od 1. do 7. avgusta 2010, mednarodna organizacija za dojenje WABA opozarja na pomemben mejnik: praznujemo dvajsetletnico listine Deset korakov do uspešnega dojenja. Preberite si več o pomenu pobude Novorojencu prijazne porodnišnice, dosežkih in izzivih za vsakogar izmed nas ({image:2060}).

Kaj se v zvezi z dojenjem dogaja na Inštitutu za varovanje zdravja?

Na Inštitutu za varovanje zdravja v sodelovanju z drugimi institucijami pravkar poteka pilotska raziskava, s katero želimo pokukati v sedanje prakse dojenja in prehrane majhnih otrok v Sloveniji (v osnovnem pilotskem vzorcu so matere, ki so rodile v ljubljanski porodnišnici) 

Predstavljata se dve organizaciji s področja dojenja, ki se s svojimi aktivnostmi v Sloveniji posvečata predvsem materam s podporo, izobraževanjem in osveščanjem o dojenju in laktaciji: La Leche League Slovenija, Društvo za podporo in pomoč doječim materam (LLL Slovenija) in IBLCE Slovenija, Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije.

Pa veliko veselja z vašimi dojenčki in dojenčicami.

Če malo prikrojimo, kar pravi WABA: »Izboljšujmo svet za matere in otroke, za našo skupno prihodnost.«

dr. Zalka Drglin


Gradivo:

Celotno gradivo so pripravile dr. Zalka Drglin in Vida Turk Fajdiga, Inštitut za varovanje zdravja, v sodelovanju z Alenko Benedik, LLL Slovenija in Andrejo Tekauc Golob, IBLCE Slovenija
Gradivo se sme razmnoževati le s privolitvijo avtoric, pri tem je treba navesti avtorstvo.