Z znanjem do boljšega zdravja

Priporočila za potnike v države, kjer se pojavlja otroška paraliza

21. 09. 2020
Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je z namenom, da bi okrepila aktivnosti in pospešila napredek proti izkoreninjenju otroške paralize, junija 2020 posodobila priporočila za cepljenje mednarodnih potnikov proti otroški paralizi.

Na svetu sta samo še dve endemični državi, kjer se pojavlja divji tip poliomielitisa WPV 1 in tri države, kjer se pojavljajo cepilni sevi cVDPV3 in cVDPV1. 

Države, kjer se pojavlja WPV1:

- Afganistan

- Pakistan

Države, kjer se pojavlja cVDPV1:

- Malezija

- Mjanmar

- Filipini

Za vse zgoraj navedene države SZO zahteva, da se njihovi prebivalci in dolgotrajni potniki, ki so več kot 4 tedne živeli pri njih, ob odhodu iz države cepijo proti poliomielitisu, v kolikor niso prejeli tega cepljenja v zadnjih 12. mesecih.

Potnikom, ki potujejo v Afganistan, Pakistan, Malezijo, Mjanmar in Filipine za več kot 4 tedne in manj kot eno leto, svetujemo, da prejmejo en odmerek cepiva pred potovanjem, saj bodo sicer lahko cepljeni ob odhodu iz teh držav.

Države, kjer se pojavlja cVDPV2 (Afganistan, Pakistan, Kitajska, Malezija, Filipini, Angola, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Srednjeafriška republika, Čad, Slonokoščena obala, Gana, Somalija, Etiopija, DR Kongo, Mali, Niger, Nigerija, Togo in Zambija) morajo spodbujati svoje prebivalce in dolgotrajne potnike, ki so več kot 4 tedne živeli pri njih, da se ob odhodu iz države cepijo, v kolikor se niso cepili v zadnjih 12 mesecih. Cepljenje proti poliomielitisu lahko priporočamo torej tudi potnikom, ki potujejo v Niger, Kenijo, Mozambik ali DR Kongo za več kot 4 tedne.

Cepljenje proti poliomielitisu se vpiše v mednarodno knjižico IHR!