Območna enota Maribor

Svetovni dan umivanja rok

Območna enota Maribor

Ob svetovnem dnevu umivanja rok (15.10.2023) smo za vas pripravili nekaj zelo enostavnih in praktičnih priporočil. Umivanje rok je osnovni in hkrati najpreprostejši ukrep pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni. Črevesne nalezljive bolezni, okužbe in zastrupitve s hrano se pogosto prenašajo preko kontaminiranih rok, ki so glavni prenašalec mikrobov na različne površine in ljudi, zato je higiena rok zelo pomembna. Za zmanjšanje tega tveganja, ki ogroža lastno zdravje in zdravje drugih ljudi, je izredno pomembno pravilno umivanje rok.

Zadnje posodobljeno: 13.10.2023
Objavljeno: 13.10.2023

S temeljitim in pravilnim  načinom umivanja rok preprečimo pot prenosa mikroorganizmov ter s tem razvoj bolezni. Še posebno pomembno je dosledno in vestno umivanje rok v času epidemij različnih obolenj.

Najpogostejši načini prenosa mikroorganizmov preko rok so:

  • z nečistih predmetov na roke (kljuke, pipe, ročaji, odpadki, embalaža…)
  • iz nosu, ust, oči, lasišča na roke;
  • z rok drugih ljudi na roke;
  • z živali na roke;
  • z živil na roke;
  • z rok na živila.

Kdaj umiti roke?

  • vedno, ko so umazane;
  • po uporabi stranišča;
  • pred delom z gotovimi živili, higiensko občutljivimi (gotove jedi, delikatesna živila, oprana zelenjava, slaščice…);
  • med delom z živili, kadarkoli se roke umažejo;
  • po rokovanju s surovimi neobdelanimi živili (surovo meso, jajca, surova neočiščena zelenjava in sadje);
  • po kihanju, kašljanju, brisanju nosu, po dotikanju kože obraza in lasišča in las;
  • pred jedjo, pred hranjenjem otroka, pred in po hranjenju bolnika;
  • pred in po previjanju dojenčka, oskrbi bolnika;
  • po dotikanju živali;
  • po rokovanju z embalažo in odpadki;
  • po opravljenem čiščenju;
  • pred in po uporabi zaščitnih rokavic;
  • ko pridemo domov.

Neposredno pred vsakim začetkom dela z živili je potrebno roke pravilno umiti.

Kako pravilno umijemo roke?

  • roke zmočimo s toplo vodo;
  • nanesemo tekoče milo;
  • namilimo vse površine rok: dlani, prste, medprstne prostore, hrbtišče rok, posebej zanohtje in zapestje;
  • milimo 10-15 sekund;
  • milo temeljito splaknemo;
  • roke lahko v domačem okolju obrišemo s svojo čisto suho bombažno brisačo, ki jo pogosto menjamo in operemo. V kuhinji priporočamo uporabo  papirnatih brisač;
  • pipo zapremo tako, da že umitih rok ponovno ne onesnažimo, zato vodo zapremo z brisačo ali komolcem.

V domači kuhinji pred pričetkom dela z živili pred umivanjem rok iz rok snamemo nakit in uro. Rok, na katerih je nakit in ura, ne moremo nikoli pravilno umiti.

Poskrbimo, da si bodo tudi otroci znali pravilno in ob pravem času umiti roke, še posebej po uporabi stranišča, pred jedjo in po stiku z živaljo.


Pripravila: Marija Hanželj

OE Maribor (Enota za NNB)

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Spanje

Prekomerna dnevna zaspanost

Podrobno