Javni pozivi

Javni poziv za izbor zunanjih izvajalcev, ki bodo sodelovali pri izvedbi projekta »Integracija geriatrične oskrbe starejših«

Javni pozivi

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 05.03.2024
Objavljeno: 05.03.2024

Nacionalni inštitut za javno zdravje, Trubarjeva cesta 2, 1000 Ljubljana, ki ga zastopa doc. dr. Branko Gabrovec, generalni direktor, v vlogi upravičenca za izvajanje  projekta »Integracija geriatrične oskrbe starejših« na podlagi Sklepa o imenovanju izvajalca za izvajanje investicije »Integracija geriatrične oskrbe starejših« št. 303-21/2022-1 z dne 22. 6. 2022; objavlja Javni poziv za izbor zunanjih izvajalcev, ki bodo sodelovali pri izvedbi projekta »Integracija geriatrične oskrbe starejših«.

1. Podatki o naročniku

Naročnik javnega poziva je Nacionalni inštitut za javno zdravje, Trubarjeva cesta 2, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju NIJZ).

2. Namen in cilj poziva

S pozivom želi NIJZ oblikovati bazo zunanjih strokovnjakov, ki bodo sodelovali pri izvedbi projekta »Integracija geriatrične oskrbe starejših«.

V projektu sodelujejo strokovnjaki iz NIJZ. Ker NIJZ ne zaposluje vseh potrebnih strokovnjakov za izvedbo projekta, je cilj poziva vzpostavitev baze zunanjih strokovnjakov. Iz baze zunanjih strokovnjakov bo NIJZ vabil strokovnjake k izvajanju posameznih projektnih aktivnosti.

NIJZ bo glede na potrebo po strokovnem znanju iz baze vpisanih strokovnjakov izbral strokovnjake za izvedbo specifične naloge. Prednost pri izbiri za izvedbo posamezne naloge bodo imeli strokovnjaki z večjimi kompetencami. Strokovnjaki, ki bodo vabljeni k sodelovanju, bodo za izvedbo aktivnosti z NIJZ podpisali pogodbo. Pogoji in vrednost pogodbe bodo oblikovani glede na obseg in vrsto naloge. Strokovnjak ima pravico zavrniti izvedbo naloge. Zavrnitev ne vpliva na nadaljnje sodelovanje z NIJZ.

3. Osnovni podatki o projektu

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je kot nosilna organizacija s 15. septembrom 2022 pričel z izvajanjem aktivnosti štiri leta trajajočega projekta »Integracija geriatrične oskrbe starejših«, ki se izvaja v okviru Načrta za okrevanje in odpornost – nacionalnega programa reform in naložb za ublažitev gospodarske in socialne posledice pandemije Covida-19 v Sloveniji in podlage za koriščenje sredstev evropskega Mehanizma za okrevanje in odpornost. Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za zdravje in Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z načrtom v okviru razvojnega področja: Zdravstvo in socialna varnost, komponente 1: Zdravstvo (C4 K1), naložbe: Krepitev kompetenc kadrov v zdravstvu za zagotavljanje kakovosti oskrbe, projekt: Integracija geriatrične oskrbe starejših. Z izvedbo predvidenih delovnih nalog oziroma aktivnosti v okviru projekta Integracija geriatrične oskrbe starejših bo preko povezovanja strokovnih kadrov, ki sodelujejo pri oskrbi starejše (geriatrične) populacije, z nadgradnjo kompetenc laične javnosti, zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu ter drugih, ki prihajajo v stik s starajočo populacijo, opazen prispevek implementaciji ukrepov, ki z upoštevanjem demografskih sprememb prispevajo k zagotavljanju kakovostne in optimizirane zdravstvene ter dolgotrajne oskrbe. Prav tako tudi oskrbe, ki omogoča ohranjanje ali izboljšanje posameznikovih osnovnih funkcij oziroma zdravih let življenja, kakovosti bivanja, ohranjanje avtonomije in s tem tudi čim daljšega bivanja starejših v domačem okolju, saj se potrebe po geriatrični obravnavi, ki upošteva, da ima pacient več zdravstvenih težav hkrati, sočasne socialne in druge težave ter potrebe po rehabilitaciji ali paliativni oskrbi, s staranjem populacije povečujejo, s čimer pa se povečuje tudi obremenjenost zdravstvenega sistema.

Organizacijska struktura projekta je sledeča:

  • Delovni paket 1 (DP1): Koordinacija
  • Delovni paket 2 (DP2): Evalvacija
  • Delovni paket 3 (DP3): Diseminacija
  • Delovni paket 4 (DP4): Klinična obravnava, polifarmacija in ustno zdravje
  • Delovni paket 5 (DP5): Nadgradnja kompetenc za obravnavo prehranskih vsebin
  • Delovni paket 6 (DP6): Telesna dejavnost
  • Delovni paket 7 (DP7): Nadgradnja kompetenc za obravnavo duševnega zdravja
  • Delovni paket 8 (DP8): Spremljanje in sistemsko urejanje

Dodana vrednost projekta:

Dodana vrednost projekta se bo kazala v povezovanju strokovnih kadrov, ki sodelujejo pri oskrbi starejše (geriatrične) populacije, prav tako pa bo, z nadgradnjo kompetenc laične javnosti, zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu ter drugih, ki prihajajo v stik s starajoče se populacijo, projekt prispeval k boljši oziroma učinkovitejši oskrbi starejših pri izvajanju dolgotrajne oskrbe in oskrbi, ki omogoča ohranjanje ali izboljšanje posameznikovih osnovnih funkcij, kakovosti bivanja ter ohranjanje avtonomije.

Delovni paket 4: KLINIČNA OBRAVNAVA, POLIFARMACIJA IN USTNO ZDRAVJE

Namen in cilj delovnega paketa 4 je nadgradnja kompetenc različnih strokovnjakov, ki pri svojem delu prihajajo v stik s starejšimi v sektorju zdravstva in socialnega varstva, na področju klinične obravnave, polifarmacije in ustnega zdravja.

Delovni paket 5: NADGRADNJA KOMPETENC ZA OBRAVNAVO PREHRANSKIH VSEBIN

Namen in cilj delovnega paketa 5 je nadgradnja kompetenc različnih strokovnjakov na področju obravnave prehranskih vsebin geriatrične populacije.

4. Predmet javnega poziva

Predmet javnega poziva je opredelitev pogojev in dokazil za ugotavljanje in priznavanje sposobnosti zunanjih strokovnjakov za izvajanje opredeljenih aktivnosti.

Javni poziv je sestavljen iz dveh sklopov A in B (podsklopi B1, B2, B3). Vsak strokovnjak lahko odda prijavo le za en zahtevan profil strokovnjaka, v kolikor izpolnjuje navedene pogoje.

Na javni poziv se lahko prijavijo strokovnjaki, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:

  • imajo izkušnje s strokovnim delom na področju vsebine javnega poziva in
  • imajo izkušnje z usposabljanjem na strokovnem področju oziroma z dokazljivimi izkušnjami/referencami dela na strokovnem področju iz vsebine javnega poziva.

1. SKLOP – A (Delovni paket 4)

Za zunanje strokovnjake, ki prihajajo v stik s starajočo se populacijo v zdravstvenem sektorju na področju kliničnega dela, za namene sodelovanja pri načrtovanju in izvedbi znanstvene raziskave ter za namene povečanja dostopnosti, ustreznosti in uspešnosti izobraževalnih programov s pridobljenimi ugotovitvami.

V sklop A se lahko prijavi strokovnjak, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

  • Ima zaključen visokošolski študijski program iz zdravstvenih ved (zdravstvena nega, sanitarno inženirstvo);
  • Ima izkušnje z delom v kliničnem okolju vsaj 5 let na področju obvladovanja in preprečevanja bolnišničnih okužb;
  • Ima dolgoletne izkušnje z raziskovalnim delom v praksi;
  • Ima opravljeno usposabljanje za opazovanje kazalnika kakovosti higiene rok, ki ga organizira Ministrstvo za zdravje;
  • Ima zaključen enosemestrski podiplomski tečaj iz Hospitalne higiene, ki ga organizira Medicinska fakulteta v Ljubljani.
  • Ima znanje iz programa za merjenje higiene rok in izvajanje statistične analize

Strokovnjak z zaključenim visokošolskim študijskim programom  iz zdravstvenih ved (zdravstvena nega, sanitarno inženirstvo), ki bo v okviru projekta sodeloval na sledeč način:

  • Sodelovanje pri pripravi podlage za raziskavo;
  • Sodelovanje pri razvoju metodologije raziskovanja;
  • Podpora pri izvedbi raziskave in zbiranja podatkov v kliničnem okolju;
  • Analiziranje pridobljenih podatkov v raziskavi (Statistična obdelava podatkov, priprava analize raziskovanja in rezultatov);
  • Priprava predlogov sistemske nadgradnje izobraževanj v kliničnem okolju;
  • Sodelovanje z drugimi strokovnjaki vključenimi v delo delovnega paketa 4;
  • Razvoj vsebin in pristopov za krepitev kompetenc posameznih skupin udeležencev izobraževanj s področja projektnega dela delovne skupine 4;
  • Razvoja pristopov za povečanje dostopnosti, ustreznosti in uspešnosti izobraževalnih programov.

Število prostih mest za strokovnjake: 2

2. SKLOP – B (Delovni paket 5)

2.1 SKLOP B1

Za zunanje strokovnjake za namene razvoja pristopov za povečanje dostopnosti, ustreznosti in uspešnost izobraževalnih programov s področja načrtovanja in izvajanja prehranskih kompetenc za zdravje pri populacijski skupini odraslih starejših, s specifičnimi geriatričnimi sindromi.

V okviru razvoja posameznih programov izobraževanja in usposabljanja za različne ciljne skupine je potrebno slediti strokovnim pristopom ter upoštevati sodobne andragoške pristope. Poseben poudarek bo namenjen razvoju pristopov, katerih cilj je izkustveno učenje in pozitivni vpliv na motivacijo posameznih skupin udeležencev usposabljanja za načrtovano delo ter razvoj modula usposabljanja za različne oblike ponudnikov hrane, pri čemer bodo upoštevane posebnosti prehranskih smernic geriatrične populacije ter izvedba delavnic za svojce geriatrične populacije in laično javnost.

V sklop B1 se lahko prijavi strokovnjak, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

  • Ima doseženo srednjo poklicno izobrazbo gostinske smeri, povezano s strokovnim področjem dela iz vsebine javnega poziva;
  • Ima izkušnje s pripravo in izvedbo prehranskih (praktičnih) delavnic. Prednost imajo kandidati, ki so sodelovali pri izvedbi specialnih prehranskih (praktičnih) delavnic (dietna prehrana, prehrana bolnikov in varovancev v DSO-jih ter bolnišnicah, prehrana, prilagojena za zdrave starejše odrasle) ali jih samostojno izvajali;
  • Ima znanje glede smernic zdravega prehranjevanja za različne ciljne skupine, predvsem za geriatrično populacijo oz. so se na področju praktične priprave jedi za geriatrično populacijo pripravljeni dodatno usposabljati ter sodelovati z ostalimi strokovnjaki, ki sodelujejo v projektu.

Strokovnjaka z zaključeno srednjo poklicno izobrazbo gostinske smeri, povezano s strokovnim področjem dela iz vsebine javnega poziva, ki bosta v okviru projekta sodelovali na sledeč način:

  • Razvoj praktičnih vsebin in pristopov za krepitev kompetenc posameznih skupin udeležencev izobraževanj s področja projektnega dela delovnega paketa 5. Vsebina je usklajena s teoretičnim delom in upoštevanjem smernic prehranjevanja za ciljno skupino. Izbor receptur je prilagojen; upošteva se sezonskost živil, začimb in zelišč ter ekonomsko smiselna poraba živil (neenakosti). Število udeležencev na delavnico: 10-15, začetek naloge od datuma sklenitve pogodbe do 31. 12. 2025;
  • Razvoj ustreznih receptur in prehranskih vsebin za specifična izobraževanja in izobraževanja za laično populacijo, v sodelovanju z vodjo delovnega paketa 5 in preostalimi sodelavci;
  • Teoretična priprava in praktična izvedba najmanj treh praktičnih kuharskih delavnic na različnih, vnaprej določenih lokacijah (osrednja Slovenija ter 2 izobraževanji izven le-te) za ciljno skupino: zaposleni v prehranski oskrbi v Domovih starejših občanov (DSO);
  • Izvedba najmanj treh praktičnih kuharskih delavnic na različnih, vnaprej določenih lokacijah (osrednja Slovenija ter 2 usposabljanji izven le-te) za ciljno skupino: zaposleni v prehranski oskrbi v bolnišnicah;
  • Izvedba najmanj treh praktičnih kuharskih delavnic za laično populacijo (zdravi starejši odrasli) na različnih, vnaprej določenih lokacijah (osrednja Slovenija ter 2 usposabljanji izven le-te) z upoštevanjem smiselne porabe živil;
  • Priprava strokovnih in poljudnih vsebin ter izročkov na temo prehranskih vsebin starejših;
  • Oblikovanje poročil, vezanih na projektne aktivnosti;
  • Priprava predlogov sistemske nadgradnje izobraževanj s področja javnega poziva.

Število prostih mest za izvajalce: 1

2.2 SKLOP B2

Za zunanje strokovnjake za namene identifikacije vsebin izobraževanj za kadre, ki prihajajo v stik s starajočo se populacijo v zdravstvenem in socialnem sektorju ter za namene razvoja pristopov za povečanje dostopnosti, ustreznosti in uspešnosti izobraževalnih programov.

V sklop B2 se lahko prijavi strokovnjak, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

  • Ima doktorat znanosti iz ved, povezanih s strokovnim področjem dela iz vsebine javnega poziva (doktorat znanosti s področja živilstva);
  • Ima izkušnje s strokovnim delom na področju zagotavljanja varnosti hrane s poudarkom na geriatrični oskrbi starejših znotraj širšega področja javnega zdravja ter so pri pripravi vsebin pripravljeni sodelovati z ostalimi strokovnjaki, ki sodelujejo v projektu;
  • Ima pedagoške ali andragoške izkušnje povezane s strokovnim področjem dela iz vsebine javnega poziva;
  • Ima izkušnje z izvedbo izobraževanj in delavnic na področju varne hrane in javnega zdravja na področju geriatrične populacije.

 Strokovnjak z zaključenim doktorskim programom iz živilstva, ki bo v okviru projekta sodeloval na sledeč način:

  • Razvoj vsebin in pristopov za krepitev kompetenc posameznih skupin udeležencev izobraževanj s področja projektnega dela delovnega paketa 5;
  • Razvoj pristopov za povečanje dostopnosti, ustreznosti in uspešnosti izobraževalnih programov;
  • Sodelovanje pri razvoju in izvedba splošnih izobraževanj in/ali usposabljanj za krepitev kompetenc kadrov, ki prihajajo v stik s starajočo se populacijo v zdravstvenem in socialnem varstvu s področja dela delovnega paketa 5;
  • Izvedba izobraževanja za starejše, njihove neformalne oskrbovalce oziroma laično javnost oz. drugih, ki prihajajo v stik s starajočo se populacijo;
  • Sodelovanje z drugimi strokovnjaki in vodjo delovnega paketa 5 pri pripravi prehranskih vsebin za specifična in laična usposabljanja, vključenimi v delo delovnega paketa 5 ter ostalih delovnih paketov;
  • Priprava znanstvenih, strokovnih in poljudnih vsebin ter izročkov na temo prehranskih vsebin starejših;
  • Oblikovanje poročil, vezanih na projektne aktivnosti;

Število prostih mest za strokovnjake: 1

2.3 SKLOP B3

Za zunanje strokovnjake za namene sodelovanja pri načrtovanju in izvedbi znanstvene raziskave ter identifikacije vsebin izobraževanj za kadre, ki prihajajo v stik s starajočo se populacijo v zdravstvenem sektorju na področju prehranskih vsebin ter za namene povečanja dostopnosti, ustreznosti in uspešnosti izobraževalnih programov s pridobljenimi ugotovitvami.

V sklop B3 se lahko prijavi strokovnjak, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

  • Ima zaključen študijski program druge stopnje dietetika ali univerzitetni program živilske tehnologije (mag. dietetike ali univ. dipl. inž. živilske tehnologije);
  • Ima izkušnje s strokovnim in praktičnim delom na področju specifike prehrane geriatrične populacije in na področju javnega zdravja (sodelovanje pri razvoju programov);
  • Ima pedagoške izkušnje;
  • Ima dolgoletne izkušnje (vsaj 5 let) s področja organizacije in/ali izvedbe strokovnih izobraževanj za starejše odrasle na področju javnega zdravja in prehranskih vsebin, predvsem s področja organizacije/izvedbe strokovnih izobraževanj za starejše odrasle.

Strokovnjak z zaključenim najmanj magistrskim študijskim programom bolonjske smeri iz dietetike in/ali živilstva, ki bo v okviru projekta sodeloval na sledeč način:

  • Razvoj vsebin in pristopov za krepitev kompetenc posameznih skupin udeležencev izobraževanj s področja projektnega dela delovnega paketa 5;
  • Razvoj pristopov za povečanje dostopnosti, ustreznosti in uspešnosti izobraževalnih programov;
  • Sodelovanje pri razvoju in izvedba splošnih izobraževanj in/ali usposabljanj za krepitev kompetenc kadrov, ki prihajajo v stik s starajočo se populacijo v zdravstvenem in socialnem varstvu s področja dela delovnega paketa 5;
  • Sodelovanje z drugimi strokovnjaki pri pripravi prehranskih vsebin za specifična/praktična izobraževanja in izobraževanja za laično javnost, vključenimi v delo delovnega paketa 5 ter ostalih delovnih paketov;
  • Priprava znanstvenih, strokovnih in poljudnih vsebin ter izročkov na temo prehranskih vsebin starejših v praksi;
  • Oblikovanje poročil, vezanih na projektne aktivnosti;

Število prostih mest za strokovnjake: 1

3. Obdobje izvedbe

Pogodbe z izbranimi zunanjimi izvajalci se bodo podpisale za obdobje izvajanja projektnih aktivnosti, vendar najkasneje do 15. 8. 2026.

Predviden pričetek prvih aktivnosti je 26. 3. 2024.

4. Objava in rok za predložitev ponudb

Rok za predložitev vlog na tem javnem pozivu je 7 dni od objave poziva na predpisanem obrazcu, in sicer najkasneje 13. 3. 2024 do 9:00.

5. Način oddaje vlog

Prijavitelj prijavo odda samostojno na predpisanem obrazcu. Vsak strokovnjak lahko odda prijavo le za en zahtevan profil strokovnjaka glede na navedene pogoje, v kolikor jih izpolnjuje. Vloge se pošljejo na elektronski naslov geriatrija@nijz.si pri čemer morajo biti vse izjave in obrazci lastnoročno ali digitalno podpisani in pripeti k prijavi v pdf obliki.

Upoštevane bodo vloge, ki bodo na javni poziv prispele najkasneje do 13. 3. 2024 do 9:00 na elektronski naslov geriatrija@nijz.si .

Strokovna komisija lahko kandidate pozove k dopolnitvi vloge. Kandidat jo dopolni v roku 3 delovnih dni od posredovanega poziva. V nasprotnem primeru je njegova vloga izločena.

6. Informacije o javnem pozivu

Dodatne informacije v zvezi z javnim pozivom so do zaključka na voljo na kontaktnem naslovu: geriatrija@nijz.si.

7. Subjekti javnega poziva

Subjekti javnega poziva so fizične osebe in s.p. .

S posameznikom bo glede na vsebino dela, obseg in njegov status, sklenjena pogodba o sodelovanju ali avtorska ali podjemna pogodba.

8. Obravnava, ocenjevanje in izbor prispelih vlog v javnem pozivu

Vse prijave, ki bodo popolne in ki bodo izpolnjevale prijavne pogoje za sodelovanje, bodo pregledane in obravnavane s strani komisije. Po pregledu prijav bo komisija strokovnjake, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje, uvrstila v bazo zunanjih strokovnjakov za sodelovanje pri projektu »Integracija geriatrične oskrbe starejših«. Prijavitelji bodo o uvrstitvi v bazo obveščeni po elektronski pošti.

Podatki prijaviteljev, uvrščenih v nabor strokovnjakov, bodo po potrebi dostopni tudi prvostopenjski (Ministrstvo za zdravje) in drugostopenjski projektni kontroli.

NIJZ si pridržuje pravico, da k sodelovanju povabi strokovnjake po lastni presoji. Zainteresirani kandidati se z oddajo vloge izrecno strinjajo z vsemi pogoji tega javnega poziva ter dovoljujejo obdelavo in uporabo osebnih podatkov navedenih v vlogi za namen izvajanja operacije »Integracija geriatrične oskrbe starejših«, za kar morajo podpisati soglasje (obrazec priložen). Za resničnost in pravilnost navedenih podatkov v vlogi odgovarja zainteresirani kandidat kazensko in materialno.

9. Objava javnega poziva

Javni poziv je objavljen na spletni strani NIJZ.

10. Priloge javnega poziva (dokumenti so priloženi spodaj)

  • Prijavni obrazec
  • Merila za ocenjevanje prijav

Odgovorna oseba: doc. dr. Branko Gabrovec, Generalni direktor

Za dobro javno zdravje
Prehrana

Praznična prehrana in zdravje

Podrobno
Območna enota Murska Sobota

Zimska gibanica 2025 – vabilo k sodelovanju

Podrobno
Duševno zdravje

V Celju je začela pilotno delovati mreža mladih prostovoljcev Pravi prijatelj

Podrobno