Zadnje novice s področja nalezljivih bolezni

Bolezni, ki jih povzročajo pnevmokoki, lahko pri odraslih in otrocih preprečimo s cepljenjem

Zadnje novice s področja nalezljivih bolezni

S cepljenjem se lahko tako otroci kot tudi odrasli učinkovito zaščitimo proti pnevmokoknim okužbam.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 13.01.2017
Objavljeno: 13.01.2017

Zboli lahko kdorkoli, največje tveganje pa je pri otrocih do drugega leta starosti, pri starejših od 65 let, pri ljudeh s šibkim imunskim sistemom in pri kroničnih bolnikih. Najtežje okužbe, ki jih povzročajo pnevmokoki, so pnevmokokni meningitis, sepsa, bakteriemija in pljučnica. Pri otrocih se pnevmokokne okužbe najpogosteje izrazijo kot vnetje srednjega ušesa.

Okužbi s pnevmokoki so bolj izpostavljeni otroci, ki obiskujejo vrtec ali drugo obliko varstva v skupini, imajo starejšega sorojenca, ki obiskuje šolo ali varstvo v skupini, ter dojenčki, če niso bili dojeni oziroma so bili dojeni manj kot dva meseca. Okužbi so bolj izpostavljeni tudi otroci, ki živijo v gospodinjstvu s kadilcem ali v slabih socialnih in stanovanjskih razmerah.

Pnevmokok je med najpogostejšimi povzročitelji bakterijskih okužb, posebno med otroki, mlajšimi od dveh let. Pri otrocih  akutno vnetje srednjega ušesa, ki je med najpogostejšimi vzroki za obisk pri pediatru tudi v Sloveniji, najpogosteje povzroči pnevmokok. V prvem letu življenja več kot polovica otrok vsaj enkrat preboli vnetje srednjega ušesa. Bolezni, povzročene s pnevmokoki, največkrat zdravimo s penicilinskimi antibiotiki. Pravočasno začeto zdravljenje je običajno uspešno, vendar pa v zadnjih letih tudi pri nas narašča delež proti antibiotikom odpornih pnevmokokov, kar predstavlja velik problem. Prav zaradi večjega pojavljanja odpornih pnevmokokov je preprečevanje teh okužb s cepljenjem vse bolj pomembno.

Prenos pnevmokokov med ljudmi

Pnevmokoki se prenašajo s človeka na človeka s kužnimi kapljicami, s kihanjem in kašljanjem. Pnevmokoke pogosto najdemo v nosno-žrelnem prostoru zdravih ljudi. Pri majhnih otrocih so prisotni pogosteje kot pri odraslih. Okužba se prenaša ob stiku z bolnikom ali z zdravim klicenoscem.

V Sloveniji je že dolgo let na voljo cepljenje proti pnevmokoknim okužbam za otroke in odrasle. V letu 2015 smo pričeli s sistematičnim, brezplačnim cepljenjem dojenčkov proti pnevmokoknim okužbam in zajeli otroke, rojene po oktobru 2014. Za starejše otroke, rojene pred oktobrom 2014, in za odrasle je cepljenje samoplačniško, število odmerkov pa je odvisno od njihove starosti.

Neželeni učinki po cepljenju so najpogosteje kratkotrajna rdečina, bolečina, oteklina na mestu vboda, zelo redko se pojavi zvišana telesna temperatura,  še redkeje se pojavijo druge težave. Izjemno redki so resni neželeni učinki, ki zahtevajo obravnavo v bolnišnici.

Cepljenje za preprečitev pljučnice pri starejših

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam je zelo priporočljivo tudi za starejše od 65 let. Za učinkovito zaščito odraslih zadostuje en odmerek. Cepljenje odraslih je brezplačno le v primerih, ko zdravnik, v skladu s smernicami presodi, da je to cepljenje zaradi zdravstvenega stanja potrebno.

O možnostih zaščite pred pnevmokoknimi okužbami s cepljenjem se lahko odrasli posvetujejo z izbranim zdravnikom ali na kateri koli območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, starši otrok pa se lahko posvetujejo z otrokovim pediatrom.

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Ambulante za cepljenje in potovalno medicino

Podrobno
Podatki

Koledar objav za leto 2023

Podrobno
NIJZ

100 let javnega zdravja v Sloveniji

Podrobno