Varnost živil

Nutrivigilanca

Varnost živil

Spletna stran Nutrivigilance je trenutno v prenovi. Posodabljamo vsebine, strukturo in funkcionalnosti z namenom, da bo dostop do strokovnih informacij o varnosti živil, predvsem v povezavi s prehranskimi dopolnili, še bolj pregleden, hiter in uporabniku prijazen.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 19.11.2025
Objavljeno: 07.11.2025

Poročanje o domnevno neželenih dogodkih, povezanih z uživanjem prehranskih dopolnil, poteka nemoteno tudi v času prenove.

ZAKAJ POROČATI

Prehranska dopolnila so lahko različne kakovosti in lahko vsebujejo snovi v takšni obliki in/ali količini, da predstavljajo tveganje za zdravje ljudi.

K večji varnosti uporabnikov lahko prispevamo na način, da preko spletnega poročanja sporočimo domnevno neželene dogodke.

KDO LAHKO POROČA

Domnevno neželeni dogodek lahko poročajo

  • uporabniki/njegovi skrbniki (npr. starš v primeru otroka)/sorodniki;
  • zdravniki;
  • klinični farmacevti/farmacevti/drugo zdravstveno osebje;
  • predstavniki institucije ali nadzornega organa;
  • katerakoli druga oseba, ki razpolaga z ustreznimi informacijami.

KAJ POROČATI

  • osnovni (anonimizirani) podatki o poročevalcu
  • opis domnevno neželenega dogodka
  • osnovni podatki o prehranskem dopolnilu

KAKO POROČATI

S pomočjo klika na naslednjo povezavo  – ali QR kode.

Poročanje je anonimno in
prostovoljno.

 

Nutrivigilanca

Živila, ki se tržijo, morajo biti varna. To osnovno zahtevo živilske zakonodaje zagotavljajo številni postopki in nadzorni sistemi. Kljub temu lahko določeno živilo, hranilo ali snov v končnem izdelku na trgu pri določenih posameznikih povzroči domnevno neželene dogodke. Ti se lahko pojavijo iz različnih vzrokov, med drugim zaradi:

  • kakovosti vhodnih surovin (npr. prisotnost onesnaževal, nedovoljenih snovi);
  • sestave izdelkov (prisotnost ne-varnih sestavin, visoke vsebnosti hranil in drugih snovi);
  • načina jemanja (nepravilno, prekomerno ali nenamerno zaužitje);
  • medsebojnega delovanja (interakcij) z zdravili.

Takšna tveganja so lahko še posebej prisotna pri živilih s koncentriranimi viri hranil ali drugih snovi:

  • prehranskih dopolnilih;
  • obogatenih živilih;
  • živilih, namenjenih športnikom in živilih, ki vsebujejo hranila ali snovi, za katere ne poznamo zgodovine uporabe pred letom 1997 v Evropi – t. i. nova živila.
Za dobro javno zdravje
Območna enota Novo mesto

Otroci za varnost v prometu – Skupaj za vožnjo brez alkohola

Podrobno
Nalezljive bolezni

Slovenija je zgodba o uspehu

Podrobno
NIJZ

Ko dom postane najnevarnejši prostor za ženske

Podrobno

Išči