Trdi ali ostri predmeti so potencialni fizikalni dejavniki tveganja in lahko povzročijo:
- ureznine v ustih ali grlu,
- poškodbe zob ali dlesni,
- poškodbe prebavil.
Faktorji, ki vplivajo na potencialno nevarnost:
- velikost: kakršen koli tujek v živilu, večji od dveh milimetrov lahko predstavlja tveganje za zdravje,
- fizikalne lastnosti: trdota, oblika in ostrina živila lahko vplivajo na raven nevarnosti.
Običajni fizikalni dejavniki tveganja (tujki) v živilih so:
- steklo, porcelan: stekleni drobci razbitih žarnic, krožnikov, kozarcev itd.,
- kovina: drobci poškodovane opreme, rezila, igle, pripomočki, sponke itd.,
- plastika: materiali, ki se uporabljajo za pakiranje, drobci pripomočkov, ki se uporabljajo za čiščenje opreme itd.,
- kamni: ki zaidejo med poljske pridelke med spravilom (pobiranjem, obiranjem, puljenjem, žetvijo itd.),
- les: iveri iz lesenih konstrukcij in lesenih palet za shranjevanje ali transport surovin ali živilskih izdelkov,
- naravne sestavine hrane: trdi ali ostri deli živila, ki jih potrošnik ne pričakuje (npr. drobci orehovih lupin v potici, peške češenj v kompotu).
Ukrepi za preprečevanje oz. obvladovanje onesnaženja s fizikalnimi dejavniki tveganja:
- pregled surovin oz. sestavin živila glede na poljske onesnaževalce, kot npr. kamenje, mrčes, iztrebki,
- s hrano ravnamo v skladu z dobro higiensko prakso (pri rokovanju z živili se izogibamo nošenju nakita, umetnih nohtov in drugih potencialnih fizikalnih dejavnikov tveganja),
- v živilski industriji je treba odstraniti potencialne vire fizikalnih dejavnikov tveganja v predelovalnih in skladiščnih prostorih (npr. uporaba zaščitnih akrilnih žarnic ali namestitev zaščite za žarnice z namenom preprečevanja onesnaženja z lomljivim steklom). Namestitev učinkovitega sistema za odkrivanje in odstranjevanje fizikalnih dejavnikov tveganja (npr. detektorji kovin zaznajo kovine v živilu in so nastavljeni, da onesnažena živila zavrnejo oz. izločijo, magneti pritegnejo in odstranijo kovinske drobce v proizvodnji liniji, filtri odstranijo tujke). Vzpostaviti je treba učinkovit program vzdrževanja opreme, da se izognemo tujkom, ki bi lahko izvirali iz obrabljene opreme.