Varnost živil

Fizikalni dejavniki tveganja v živilih

Varnost živil

Fizikalni dejavniki tveganja so bodisi tuji materiali, ki so nenamerno vneseni v živila (npr. kovinski drobci v mletem mesu) ali tujki organskega izvora (npr. kosti v ribah), ki so nevarni za zdravje potrošnikov. Ti tujki lahko onesnažijo živilo na katerikoli stopnji živilske verige. Proizvajalci hrane morajo izvajati ustrezne ukrepe za preprečevanje prisotnosti fizikalnih dejavnikov tveganja v živilih.

Zadnje posodobljeno: 02.02.2024
Objavljeno: 02.02.2024

Trdi ali ostri predmeti so potencialni fizikalni dejavniki tveganja in lahko povzročijo:

  • ureznine v ustih ali grlu,
  • poškodbe zob ali dlesni,
  • poškodbe prebavil.

 

Faktorji, ki vplivajo na potencialno nevarnost:

  • velikost: kakršen koli tujek v živilu, večji od dveh milimetrov lahko predstavlja tveganje za zdravje,
  • fizikalne lastnosti: trdota, oblika in ostrina živila lahko vplivajo na raven nevarnosti.

 

Običajni fizikalni dejavniki tveganja (tujki) v živilih so:

  • steklo, porcelan: stekleni drobci razbitih žarnic, krožnikov, kozarcev itd.,
  • kovina: drobci poškodovane opreme, rezila, igle, pripomočki, sponke itd.,
  • plastika: materiali, ki se uporabljajo za pakiranje, drobci pripomočkov, ki se uporabljajo za čiščenje opreme itd.,
  • kamni: ki zaidejo med poljske pridelke med spravilom (pobiranjem, obiranjem, puljenjem, žetvijo itd.),
  • les: iveri iz lesenih konstrukcij in lesenih palet za shranjevanje ali transport surovin ali živilskih izdelkov,
  • naravne sestavine hrane: trdi ali ostri deli živila, ki jih potrošnik ne pričakuje (npr. drobci orehovih lupin v potici, peške češenj v kompotu).

 

Ukrepi za preprečevanje oz. obvladovanje onesnaženja s fizikalnimi dejavniki tveganja:

  • pregled surovin oz. sestavin živila glede na poljske onesnaževalce, kot npr. kamenje, mrčes, iztrebki,
  • s hrano ravnamo v skladu z dobro higiensko prakso (pri rokovanju z živili se izogibamo nošenju nakita, umetnih nohtov in drugih potencialnih fizikalnih dejavnikov tveganja),
  • v živilski industriji je treba odstraniti potencialne vire fizikalnih dejavnikov tveganja v predelovalnih in skladiščnih prostorih (npr. uporaba zaščitnih akrilnih žarnic ali namestitev zaščite za žarnice z namenom preprečevanja onesnaženja z lomljivim steklom). Namestitev učinkovitega sistema za odkrivanje in odstranjevanje fizikalnih dejavnikov tveganja (npr. detektorji kovin zaznajo kovine v živilu in so nastavljeni, da onesnažena živila zavrnejo oz. izločijo, magneti pritegnejo in odstranijo kovinske drobce v proizvodnji liniji, filtri odstranijo tujke). Vzpostaviti je treba učinkovit program vzdrževanja opreme, da se izognemo tujkom, ki bi lahko izvirali iz obrabljene opreme.
Za dobro javno zdravje
Programi

Mestna občina Koper je gostila letno nacionalno srečanje članic slovenske mreže Zdravih mest

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Integrirano mrežno spremljanje gripe, covid-19 in ostalih akutnih okužb dihal v sezoni 2024/2025

Podrobno