Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Sladkorna bolezen prizadene veliko ljudi vseh starosti in zbolevajo vedno mlajši. Z ukrepi za zdrav način življenja, z zgodnjim odkrivanjem in z zagotavljanjem dostopne in kakovostne zdravstvene obravnave lahko pomembno prispevamo k preprečevanju te bolezni oziroma odložimo njen pojav na kasnejši življenjsko obdobje, k boljšim izidom zdravljenja in k večji kakovosti življenja bolnikov s sladkorno boleznijo. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izdali dve elektronski publikaciji, in sicer 1. skrajšano in dopolnjeno elektronsko verzijo »Ožjega nabora kazalnikov za spremljanje obvladovanja sladkorne bolezni v Sloveniji« in »Obvladovanje sladkorne bolezni – ključni podatki za leto 2019«
Poletje ne mine brez druženj, njihov (pre)pogosti spremljevalec pa je tudi alkohol. O var¬nem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja: čim manj tem bolje, najbolje pa 0,0. Alkohol vsebuje tudi veliko kalorij in lahko pomembno prispeva k skupnemu dnevnemu energijskemu vnosu. Podatek o energijski vrednosti alkoholne pijače na označbi pogosto ni naveden, je pa zdaj na voljo vsem uporabnikom aplikacije VešKajJeš.
V Sloveniji že vrsto let vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Letošnje leto je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave, z namenom poudariti to pomembno prehransko dobrino. Zato bo letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Na Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa ob tej priložnosti izpostavljamo izzive za doseganje njunega vključevanja v trajnostno prehrano za zdravje ljudi.
Na različnih spletnih straneh je objavljenih veliko informacij o cepljenju in cepivih. Ker pa so nekatere vsebine pomanjkljive in zavajujoče, priporočamo nekaj spletnih naslovov, kjer je veliko strokovno in znanstveno podprtih dejstev o cepljenju in cepivih. Spletne naslove bomo sproti dopolnjevali.
Osveščanje javnosti o zdravem načinu prehranjevanja in varnem rokovanju s hrano je pomembno za vsakega posameznika, saj se s tem lahko izognemo številnim obolenjem, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujemo prebivalcem, da tudi v domačem okolju upoštevajo osnovna higienska načela.
Prvi slovenski učbenik o cepljenju je pripravila skupina strokovnjakov s področja epidemiologije, imunologije, pediatrije, infektologije, javnega zdravja, farmacije in prava.
Preko 300 strokovnjakov iz zdravstvenega in socialnega sektorja je v okviru svojega dela v preteklem letu na projektu SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola) nagovorilo skoraj 27.000 odraslih prebivalcev Slovenije. Od tega je 19.000 oseb privolilo v sodelovanje, prek 4.000 teh je trenutno v obravnavi zaradi čezmernega pitja alkohola, ki ga želimo na SOPA zmanjšati ali ustaviti. “Pri 441 osebah je bila obravnava do sedaj že uspešna, kar predstavlja 82% končnega cilja pilota pristopa, ki se izteče novembra 2020. To pomeni, da so ti ljudje spremenili svoje pivske vzorce in zmanjšali pitje alkohola, ali pa z njim prenehali,” je v predstavitvi trenutnih in načrtovanih aktivnosti povedala vodja projekta SOPA mag. Tadeja Hočevar. Dodala je, da pri uspešno obravnavanih še 6 mesecev po zaključku obravnave beležimo zmanjšanje ali prenehanje pitja alkohola.
Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije je 22. septembra 2021, v okviru predsedovanja Svetu EU, organiziralo strokovno srečanje o zgodnji preventivi in pomenu socialnega in čustvenega učenja. Posebna pozornost je bila namenjena posebnim izzivom, s katerimi se preventivni programi soočajo na področju prepovedanih drog, in izmenjavi najboljših praks, ki so nastale v času pandemije covida-19. Ugotovitve ter zaključki srečanja bodo vodilo za nadaljnje dejavnosti na področju zgodnje preventive tako na regionalni ravni kot tudi na svetovni ravni.
Pojem mikroplastika v osnovi zajema plastične delce različnih oblik, katerih velikost je 0,1- 5 µm. Mikroplastiko razdelimo v dve kategoriji: primarno mikroplastiko, ki je namensko proizvedena (surovina v proizvodnji plastičnih izdelkov, sestavina kozmetičnih izdelkov, mikrodelci za industrijsko čiščenje površin, …) in sekundarno mikroplastiko, ki nastaja z razpadom večjih predmetov, to je plastičnih odpadkov, ki se […]
Zaradi počitnic, dopustov, dolžine dneva in višjih temperatur poleti več časa prebijemo na prostem, še zlasti ob sončnih dneh. Žal pa ima sonce poleg koristnih učinkov (nastanek vitamina D, dobro počutje, svetloba, toplota), tudi škodljive učinke na naše zdravje.
Uporabo solarijev v kozmetične namene odsvetujemo vsem, še zlasti pa mlajšim od 18 let!
Slovenski povzetek Nacionalnega poročila s področja prepovedanih drog 2021.
V mesecu novembru, ki je mesec preprečevanja različnih oblik zasvojenosti vabimo, da se vsi Slovenci, ki uporabljajo pametne telefone, takih je bilo leta 2017 med osebami, starimi 16–74 let kar 73 %, za 1 dan ali vsaj nekaj ur odpovedo uporabi telefona in da ta čas preživijo z ljudmi - v pogovoru, skupnih aktivnostih, kot so športne aktivnosti, druženje, sprehodi ali pa čas porabijo za hobije in stvari, ki jih radi počnejo.
V organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Slovenske mreže zdravih šol ter ob podpori Ministrstva za zdravje in Svetovne zdravstvene organizacije je 18. novembra 2019 v Ljubljani potekal strokovni posvet Vzgoja in izobraževanje v realnem in digitalnem svetu.
Za odrasle je priporočenih vsaj 7 ur spanja. Manj kot 6 ur spanja lahko negativno vpliva na zdravje, počutje, učinkovito delo in kakovost življenja.
Mladostniki se pogosto soočate s pomanjkanjem spanja, saj je za vas pogosto značilno, da odhajate k počitku pozno, zaradi obveznosti (predvsem šolskih) pa vstajate zgodaj. K temu izdatno prispeva tudi druženje, zaradi katerega mnogi odhajate pozno v posteljo, zlasti med vikendi.