Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Moje okolje

Ugotovitve projekta APHECOM pomembno prispevajo k znanju na področju vpliva onesnaženega zraka na zdravje in finančno breme v Evropskih mestih

2. marca 2011 so bili objavljeni rezultati triletnega projekta APHECOM, ki ga koordinira Institut za spremljanje javnega zdravja Republike Francije. Namen projekta je bil ugotoviti vpliv onesnaženega zraka na zdravje.

Tobačni in povezani izdelki

Z opustitvijo kajenja izboljšajte svoje zdravje in preprečite zaplete covid-19

Duševno zdravje

Kako poskrbeti za dobro počutje, zmanjševanje stisk in osamljenosti v času praznikov?

Duševno zdravje

9 regijskih dogodkov ob Svetovnem dnevu duševnega zdravja

Živimo v svetu, ki postaja vse bolj polariziran in razdvojen. Leti 2020 in 2021 ni zaznamovala le epidemija, saj so bile hkrati razkrite pomembne neenakosti v sacialno-ekonomskem statusu, izobrazbi, rasi, etnični pripadnosti, spolni usmerjenosti, spolni identiteti, pomanjkanju človekovih pravic, idr. Vse te neenakosti pa pomembno vplivajo tudi na posameznikovo duševno zdravje.

Duševno zdravje

Svetovanje in podpora v duševni stiski za nosečnice in matere dojenčkov po videoklicu

Če ste noseči ali ste mama dojenčka in ste žalostni, brezvoljni ali tesnobni, se obrnite na našo svetovanje in podporo v duševni stiski.

Mediji

Svetovni dan gibanja 2022 – Več gibanja prinaša več koristi za zdravje

Raziskava o vplivu pandemije covida-19 na različna področja življenja prebivalcev Slovenije (SI-PANDA) je v zadnjih ponovitvah med drugim pokazala, da je manj telesno aktivna v primerjavi z obdobjem pred pandemijo približno tretjina prebivalcev Slovenije, starih 18 let in več. Ob svetovnem dnevu gibanja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) še posebej poudarjamo pomen gibanja za ohranjanje in krepitev zdravja.

Mediji

31. maj – Svetovni dan brez tobaka: Tobak ogroža tudi okolje

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen škodljivim vplivom tobaka na okolje in poteka pod geslom »Tobak ogroža tudi okolje«. Tobak ne škoduje le zdravju posameznikov, ampak ogroža tudi okolje. Vpliv tobačne industrije in njihovih izdelkov na okolje je pogosto spregledan, čeprav gre za obsežen in naraščajoč problem, ki povečuje nepotrebni pritisk na že tako omejene vire in krhke ekosisteme našega planeta. Vsak posameznik lahko veliko naredi za zmanjšanje vplivov na okolje, predvsem z opustitvijo kajenja ali uporabe sorodnih izdelkov ter s podporo ukrepom nadzora nad tobakom. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, vse, ki kadijo, pa spodbujamo k opustitvi kajenja. V Sloveniji je bila pred kratkim sprejeta Strategija za zmanjševanje posledic rabe tobaka 2022-2030, ki vključuje ukrepe nadzora nad tobakom za nadaljnje zmanjševanje razširjenosti kajenja in uporabe sorodnih izdelkov, kar bo vodilo v zmanjševanje obolevnosti in umrljivosti in tudi zmanjševanje škodljivih učinkov na okolje. V strategiji si Slovenija zastavlja tudi cilj družba brez tobaka 2040.

Moje okolje

Dostava hrane – catering

Dostava hrane in pijače na dom pomeni, da obrat za pripravo in dostavo jedi dobavlja naročnikom jedi v njihove prostore, lahko tudi postrežno in z dodatnimi storitvami (catering).

Moje okolje

Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

Sladoled je občutljivo živilo, ki je pogosto vzrok črevesnih težav pri ljudeh, zato zahteva posebne pogoje shranjevanja in higiensko ravnanje. Zastrupitev s sladoledom je lahko resna, včasih celo usodna.

Moje okolje

Svinec v živilih

Svinec je strupena kovina. Za zdravje ljudi je nevaren v primeru uživanja ali vdihavanja hlapov. V manjših količinah je svinec naravno prisoten v tleh skoraj povsod. Zaradi človekove rabe, zlasti zaradi rudarjenja, taljenja rude, livarstva, izgorevanja fosilnih goriv, pa so ponekod njegove koncentracije v okolju povečane. Pojavlja se v tleh, morju, kopenskih vodah in v […]

Kemijska varnost

Dioksini in poliklorirani bifenili (PCB) – prehranska izpostavljenost prebivalcev Slovenije in ocena tveganja za zdravje ljudi

Dioksini in poliklorirani bifenili (PCB) predstavljajo veliko skupino halogeniranih organskih spojin v skupini okoljskih onesnaževal, katerih izpostavljenost iz hrane in okolja je treba zaradi njihovih negativnih vplivov na zdravje zmanjševati na najnižjo možno raven.

Kemijska varnost

Gradiva za izvedbo programa Pazi, uporabi varno!

Vsebina programa kemijske varnosti »Pazi, uporabi varno!« vključuje pripravo didaktičnega gradiva za spoznavanje piktogramov, ki označujejo nevarne lastnosti kemikalij.

Moje okolje

Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

V izrednih razmerah sta higienska priprava in rokovanje s hrano in pitno vodo ključnega pomena za zdravje. Podajamo priporočila kako ravnati z živili v teh razmerah.

Moje okolje

Higienska stališča za higieno živil, namenjena delavcem v živilski dejavnosti / 2.st.

Predstavljena higienska stališča so namenjena kot gradiva za usposabljanje tistih zaposlenih delavcev v živilski stroki, ki imajo, glede na zahteve delovnega mesta, opravljeno predhodno izobraževanje za živilske poklice ali so bili dodatno usposobljeni za dela z določenimi odgovornostmi.

Moje okolje

Improvizirana ponudba živil – sejmi in javne prireditve

Sejem je ena najstarejših oblik organiziranega trga, kjer se srečujeta ponudba in povpraševanje.

Kemijska varnost

Uporaba grelnikov za vodo

Grelniki vode so zelo priročni, saj nam omogočajo hitro pripravo toplih napitkov. Z večjimi grelniki lahko hitro segrejemo vodo tudi za hitrejše kuhanje drugih jedi npr. testenin in podobno.

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Integrirano mrežno spremljanje gripe, covid-19 in ostalih akutnih okužb dihal v sezoni 2024/2025

Podrobno
Nalezljive bolezni

Mesečno spremljanje prijavljenih nalezljivih bolezni

Podrobno