Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Ob požaru nastanejo različne škodljive snovi, odvisno od materialov, ki jih je zajel ogenj, temperature in drugih pogojev pri gorenju. Plinom in delcem, ki nastajajo pri požaru, smo neposredno izpostavljeni z vdihavanjem, kasneje pa lahko tudi preko hrane in vode. V nadaljevanju podajamo splošna priporočila za ravnanje ob požaru.
Dim požara v naravi je mešanica na tisoče posameznih spojin, vključno z delci, ogljikovim dioksidom, vodno paro, ogljikovim oksidom, ogljikovodiki in drugimi organskimi kemikalijami, dušikovimi oksidi itd. Največjo grožnjo zdravju predstavljajo delci.
V torek, 10.12.2024 smo na NIJZ Območna enota Maribor organizirali tradicionalno prednovoletno srečanje ambasadorjev Programa Svit v podravski regiji.
Zaradi požara prebivalcem svetujemo, da še vedno izvajajo naslednje preventivne ukrepe za zaščito zdravja in okolja:
Nacionalni inštitut za javno zdravje bo v naslednjih dneh vsem uporabnikom portala zVEM, ki so starejši od 15 let in za dostop do portala uporabljajo sistem SI-PASS, poslal e-poštno obvestilo. Sporočilo bo uporabnike seznanilo z dejstvom, da so bili njihovi kontaktni podatki – telefonska številka in e-poštni naslov – uvoženi v centralni sistem za upravljanje […]
Cepljenje v nosečnosti je najboljši način za zaščito dojenčka v prvih tednih življenja. Cepljenje proti oslovskemu kašlju se svetuje v vsaki nosečnosti, čim prej po 24. tednu.
Ženske lahko že v času nosečnosti pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi zaščitijo svojega dojenčka v prvih mesecih življenja, ko je najbolj ranljiv. Nosečnicam se priporoča cepljenje proti oslovskemu kašlju, RSV in gripi. S slednjim zaščitijo tudi sebe pred težkim potekom gripe.
Nosečnica s cepljenjem proti gripi zaščiti sebe pred težkim potekom gripe, pa tudi svojega dojenčka v prvih šestih mesecih življenja, ko je najbolj ranljiv.
Na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo izvedli prvo strokovno srečanje mreže Zdravih šol iz celjske regije, ki je bilo 19. novembra 2024 v Celju.
Od 12. do 14. novembra 2024 je bila Ljubljana središče športa in telesne dejavnosti za krepitev zdravja, saj je pri nas potekala konferenca Moving People – Moving Europe, kjer se je zbralo 250 deležnikov in strokovnjakov iz 48 držav. Dogodek, ki sta ga gostila Športna unija Slovenije in Nacionalni inštitut za javno zdravje ter podprla […]
Od 7. 11. do 9. 11. 2024 je v Portorožu potekal 20. Kongres fizioterapevtov Slovenije. Hkrati smo obeležili tudi 70. letnico delovanja Združenja fizioterapevtov SLovenije (ZFS), zato se je kongres začel s slavnostno akademijo.
V okviru projekta Gibanje za zdravje smo 12. novembra izvedli srečanje vseh partnerjev projekta v Ljubljani. To srečanje je zagotovilo dinamično podlago za sodelovanje in izmenjavo idej, ko smo napredovali pri ključnih vidikih projekta. Sestanku je naslednji dan sledila udeležba na mednarodni konferenci »Moving People, Moving Europe«. Dogodek, ki sta ga gostila Športna unija Slovenije […]
Velika incidenca bolezni, pogojenih z živili, ima za družbo visoko ceno, tako v materialnem (finančnem) smislu, kot tudi nematerialnem (prizadetost, bolečine). Zmanjševanje števila primerov bolezni, ki se prenašajo s hrano je odvisno od osredotočanja pozornosti na postopke priprave hrane v domačem okolju.
V decembru prižgemo prvo svečo na adventnem venčku, vendar moramo biti pazljivi, saj so goreče sveče eden najpogostejših vzrokov za požare v gospodinjstvu. Upoštevamo nekaj varnostnih pravil, da se majhna lučka ne bo spremenila v požar.
Ob Tednu slovenske hrane in Tradicionalnega slovenskega zajtrka smo 15. novembra 2024 strokovnjaki iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju s Slovenskim društvom za celiakijo Celje in Šolskim centrom Šentjur pripravili dogodek v Citycentru Celje, na katerem smo predstavili zdrav krožnik ter slovensko tradicionalno hrano, pripravljeno iz prehransko ustreznih sestavin.
NIJZ je razvil igro Človek razgibaj se, s katero na prijazen način vzpodbuja telesno dejavnost.