Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Dokument z naslovom Smernice za obravnavo klicenoscev pri delu z živili (v nadaljevanju smernice) smo pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), z namenom pravilne in enotne obravnave klicenoscev v živilski dejavnosti.
Kovine in zlitine se pogosto uporabljajo v materialih, ki prihajajo v stik z živili. Zato je Svet Evrope pripravil Praktični vodnik za kovine in zlitine, namenjen predvsem proizvajalcem in pripravljavcem predpisov.
Sadje in zelenjava imata v vsakodnevni prehrani velik pomen. Vsebujeta vodo, minerale, vitamine, vlaknine, beljakovine … Do nedavnega je veljalo, da sta sadje in zelenjava najbolj varni skupini živil glede okužb in zastrupitev z živili pri ljudeh. Okužbe in zastrupitve pri ljudeh pa niso povezane le z uživanjem mesa, mlečnih izdelkov in drugih hitropokvarljivih živil. Tudi uživanje sadja in zelenjave lahko predstavlja vir tveganj za zdravje, zlasti, ko gre za uživanje porcioniranega, predpakiranega in vnaprej pripravljenega sadja in zelenjave.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo pripravili letak s priporočili v primeru potresa, in sicer za preprečevanje nalezljivih bolezni in varnosti živil.
Mikrobiološki dejavniki tveganja - bakterije in virusi so najpogostejši vzrok za zastrupitve oziroma okužbe z živili. Virusi so pogosti povzročitelji bolezni, ki se prenašajo z živili.
Prioni so beljakovinski kužni delci, ki pri ljudeh in nekaterih živalih povzročajo degenerativna obolenja osrednjega živčevja.
S čiščenjem odstranimo vidno umazanijo in ostanke hrane ter veliko večino bakterij in drugih povzročiteljev nalezljivih bolezni. Na trgu je vedno več čistilnih sredstev in razkužil, ki jih proizvajalci pogosto agresivno ponujajo, pri čemer velikokrat neupravičeno hvalijo lastnosti svojih izdelkov.
Spremembe, do katerih pride v starejšem življenjskem obdobju, vplivajo tudi na način prehranjevanja. V starejšem življenjskem obdobju se zmanjšujejo motorične zmožnosti, poslabša se koordinacija gibov, kar lahko povzroča težave pri hranjenju, gibalne omejitve pa otežujejo tudi samo nabavo in pripravo hrane.
Dioksini, furani in PCB so halogenirane organske spojine s podobnimi kemičnimi, fizikalnimi in biološkimi značilnostmi. Razgrajujejo se zelo počasi in so razvrščeni med dvanajst za okolje najbolj škodljivih obstojnih organskih onesnaževal, ki jih pogosto imenujemo tudi »POPs« (ang. persistent organic pollutants). Zanje so bili v svetu sprejeti najstrožji ukrepi nadzora proizvodnje oziroma nastajanja in varstva […]
Aflatoksini so strupene kemijske snovi, ki jih izločajo plesni na živilih in krmi. Različne vrste plesni izločajo različne strupene snovi, imenovane mikotoksini.
Med perutninsko meso uvršamo meso piščancev, kokoši, puranov, gosi, rac, nojev ipd. Za tovrstno meso je značilna nižja vsebnost maščob, lahka prebavljivost, visoka hranilna vrednost, enostavna priprava, široka ponudba perutninskih polpripravljenih jedi. Piščančje meso je običajno prva vrsta mesa, ki ga uvajamo v prehrano malih otrok, je sestavina dietne prehrane in prehrane bolnikov.
Voda, ki si jo natočimo iz avtomata za embalirano vodo (v nadaljevanju avtomat), lahko priteče ohlajena ali segreta, za kar sta v avtomatu nameščena sistem za hlajenje ali gretje vode. Biti mora zdravstveno ustrezna, kar pomeni, da izpolnjuje mikrobiološke in fizikalno-kemične zahteve, določene z veljavnim Pravilnikom o pitni vodi (Ur.l.RS, št.19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09, […]
Umivanje rok je izredno pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Zlasti črevesne nalezljive bolezni, okužbe in zastrupitve s hrano, se pogosto prenašajo preko rok. Za zmanjšanje tega tveganja, ki ogroža lastno zdravje in zdravje drugih ljudi, je izredno pomembno pravilno umivanje rok. Na ta način odstranimo z njih umazanijo in prehodne mikroorganizme.
Marsikje na obali, kjer preživljamo težko pričakovane počitnice, se ob določenih dnevih pripelje manjše dostavno vozilo, opremljeno z zvočniki na strehi in svoj prihod glasno najavlja: »Ribe, ribe, ribe«. Šofer/prodajalec odpre zadnja vrata dostavnega vozila in ogled dnevnega ulova se začne.
Degustacije so eden od načinov predstavitve izdelka – živila na trg. Običajno se degustacije živil izvajajo tam kjer niso zagotovljeni pogoji za varno delo z živili. Kljub temu mora biti priprava in ponudba ter postrežba živila v skladu z uveljavljenimi higienskimi zahtevami za varnost živil.
Najpomembnejši pogoj za uporabo aditivov v živilih je, da uporaba ne škoduje zdravju ljudi.