Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Območna enota Koper

Ob svetovnem dnevu zdravja o alkoholu in preventivnih programih

Dan brez alkohola in dan odprtih vrat Centra za krepitev zdravja (CKZ) Zdravstvenega doma (ZD) Postojna sta bila v petek, 4.aprila osrednja dogodka ob Svetovnem dnevu zdravja v Postojni, v soorganizaciji ZD in NIJZ Območna enota Koper.  

Preprečevanje poškodb

Kolesarjenje

Kolesarjenje je priljubljena oblika rekreacije za odrasle in otroke, pa tudi zdrav in okolju prijazen način transporta. Žal se kolesarji pogosto poškodujejo in poškodbe so lahko zelo resne, še posebej ob trčenju z motornim vozilom.

Moje okolje

Higiena v domači kuhinji

V domačih kuhinjah se dnevno izvaja priprava obrokov hrane, v celoti ali kot dokončna priprava vnaprej pripravljenih jedi. Priprava in uživanje obrokov hrane v našem vsakdanjem življenju, kakor tudi ob posebnih priložnostih (praznikih), predstavlja eno od priložnosti za druženje družinskih članov, prijateljev, sproščen klepet ob hrani, za razvajanje čutov …

Cepljenje

Obisk ministrice za zdravje na NIJZ

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel je danes obiskala Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in si ogledala objekt logističnega centra za preskrbo s cepivi na Letališki cesti 29 v Ljubljani, ki bo po prenovi namenjen učinkovitejši in varnejši preskrbi s cepivi na nacionalni ravni.  

Hrup

Okoljski hrup v Evropi 2025

Povzetek za oblikovalce politik

Moje okolje

Morska hrana – previdno pri nakupu

Marsikje na obali, kjer preživljamo težko pričakovane počitnice, se ob določenih dnevih pripelje manjše dostavno vozilo, opremljeno z zvočniki na strehi in svoj prihod glasno najavlja: »Ribe, ribe, ribe«. Šofer/prodajalec odpre zadnja vrata dostavnega vozila in ogled dnevnega ulova se začne.

Kopalna voda

Higienski red na kopališčih

Osnovna higienska pravila ravnanja za kopalce oziroma obiskovalce bazenskega kopališča.

Mediji

Zaščita pred soncem

Zaradi počitnic, dopustov, dolžine dneva in višjih temperatur poleti več časa prebijemo na prostem, še zlasti ob sončnih dneh. Žal pa ima sonce poleg koristnih učinkov (nastanek vitamina D, dobro počutje, svetloba, toplota), tudi škodljive učinke na naše zdravje.

Mediji

Varna uporaba klimatskih naprav

Klimatske naprave so zelo dobrodošle v vročih poletnih obdobjih in močno olajšajo prenašanje hude vročine. Vendar jih moramo pravilno izbrati, namestiti, vzdrževati in uporabljati. Velike temperaturne razlike, ki smo jim poleti večkrat izpostavljeni zaradi pretiranega hlajenja prostorov, neugodno vplivajo na človekovo počutje in lahko povzročajo zdravstvene težave.

Moje okolje

Dostava hrane – catering

Dostava hrane in pijače na dom pomeni, da obrat za pripravo in dostavo jedi dobavlja naročnikom jedi v njihove prostore, lahko tudi postrežno in z dodatnimi storitvami (catering).

Moje okolje

Uporaba čistil in razkužil v domači kuhinji

S čiščenjem odstranimo vidno umazanijo in ostanke hrane ter veliko večino bakterij in drugih povzročiteljev nalezljivih bolezni.

Moje okolje

Pomen umivanja rok v domači kuhinji

Umivanje rok je izredno pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.

Moje okolje

Nasveti za potrošnike pri nakupu, prenosu/prevozu in shranjevanju živil

Za varnost živil v prodaji so odgovorni proizvajalci, prevozniki in prodajalci živil. Varnost zagotavljajo po načelih HACCP (Hazard analysis critical control point), ki temelji na prepoznavanju in obvladovanju kritičnih kontrolnih točk v živilih. Od nakupa dalje pa je za varnost živil odgovoren vsak potrošnik sam, zato mora ustrezno ravnati z živilom tudi po prevzemu in […]

Moje okolje

Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

Kadar toplotno obdelane hrane, kuhane, pečene ali ocvrte, ne porabimo takoj in jo želimo shraniti, jo moramo hitro ohladiti in shraniti. Med ohlajanjem toplotno obdelanega živila lahko pride do razmnoževanja mikroorganizmov in tvorbe njihovih toksinov (strupov) v živilu.

Moje okolje

Povišane ravni troposferskega ozona – priporočila za prebivalce

Pred nami so topli meseci leta, ko ima onesnaženost zraka z ozonom v Sloveniji, še zlasti na Primorskem in Obali, lahko pomembne vplive na zdravje ljudi.

Cepljenje

Specifični imunoglobulini

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Integrirano mrežno spremljanje gripe, covid-19 in ostalih akutnih okužb dihal v sezoni 2025/2026

Podrobno
Projekti

Srečanje Nacionalnega vozlišča PARC – december 2024

Podrobno

Išči