Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Davica je huda nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija, Corynebacterium diphteriae s svojim strupom – toksinom. Za bolezen je značilna vnetna reakcija na sluznici nosu, žrela, kože, kjer se razvije belkasta obloga. Iz žrela se obloga lahko širi v sapnik in sapnice ter povzroči zadušitev.
Hepatitis C je akutno ali kronično vnetje jeter, ki ga povzroča virus hepatitisa C (HCV).
Virusni hepatitis A je virusno vnetje jeter. Lahko poteka brez očitnih znakov na prebavilih. Bolezen se dogaja v jetrih, glavni simptom je zlatenica, ki se pozna na koži. Povzročitelj se prenaša s hrano, vodo ali preko umazanih rok.
Rdečke so virusna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus rdečk. Prirojene rdečke oziroma kongenitalni rubela sindrom (CRS) je pomemben vzrok za okvare pri razvoju ploda. Če se ženska okuži z virusom v zgodnji nosečnosti (prvih 10 tednov), obstaja 90 % možnost, da se bo virus prenesel na plod, kar pa lahko povzroči prirojene rdečke ali […]
Na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic in potrdili okužbo z novim koronavirusom, ki so ga poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa covid-19.
Povzročitelj pnevmokoknih okužb (pnevmokok) se nahaja v žrelu zdravih nosilcev, med ljudmi pa se prenaša pri tesnih stikih s kužnimi kapljicami.
Gnojni meningitis je akutna smrtno nevarna bolezen. Povzročitelji so številne bakterije, ki vdrejo v možganske opne. 95 % gnojnih meningitisov povzročajo meningokoki, pneumokoki in hemofilus influence tip b (Haemophilus influenzae tip b – Hib).
V dokumentu Slovar strokovnih izrazov s področja zraka so zbrani in razloženi najpogostejši izrazi, ki se uporabljajo pri obravnavanju te tematike. Gre za živ dokument, ki ga bomo posodabljali.
S projektom skupnega ukrepanja na področju preprečevanja raka in drugih nenalezljivih bolezni (JA Prevent NCD), ki se začenja s srečanjem v Oslu, je bil storjen prvi korak k prelomnemu boju proti nenalezljivim boleznim. Skupni proračun projekta, ki ga sofinancira Evropska unija, znaša 95,5 milijona EUR, kar predstavlja 20 odstotkov celotnega proračuna EU za zdravstvo. V […]
V preteklosti smo onesnaženosti notranjega zraka posvečali precej manj pozornosti kot onesnaženosti zraka na prostem, zlasti onesnaženosti zaradi izpustov iz industrije in prometa. V zadnjih letih tveganje zaradi izpostavljenosti onesnaženemu zraku v zaprtih prostorih pridobiva na pomenu.
Dim požara v naravi je mešanica na tisoče posameznih spojin, vključno z delci, ogljikovim dioksidom, vodno paro, ogljikovim oksidom, ogljikovodiki in drugimi organskimi kemikalijami, dušikovimi oksidi itd. Največjo grožnjo zdravju predstavljajo delci.
Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.
Vljudno vabljeni, da se nam v torek, 8. 10. 2024 pridružite na strokovnem srečanju s katerim bomo na območni enoti Murska Sobota Nacionalnega inštituta za javno zdravje obeležili svetovni dan duševnega zdravja.
Preživetje v študentski džungli: Od srednje šole do prve zaposlitve
Pred vstopom v prostore po poplavah vedno najprej zagotovimo, da smo varni pred električnim udarom in zastrupitvijo z različnimi plini. Ob tovrstnih izrednih dogodkih je na terenu povečana uporaba električnih agregatov in podobnih improviziranih naprav z motorji na notranje izgorevanje, zato je izpostavljenost škodljivim plinom na prizadetih območjih lahko povečana.
Simbol »Prava izbira« je razvit sistem za označevanje višje kakovosti v gostinski ponudbi. Gostom zagotavlja, do so obroki pripravljeni v skladu s strokovnimi merili zdravega krožnika, kar pomeni, da se upošteva koncept sodobne gastronomije, ki temelji na okusni in hkrati zdravi ponudbi. Poleg tega so obroki, označeni s tem simbolom višje kakovosti, saj prednostno vključujejo […]