Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Prehrana

Priporočila glede uživanja rdečega mesa in mesnih izdelkov

Prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah je lahko za zdravje škodljivo.

Prehrana

Ribe v prehrani

Ribe so pomembne v naši prehrani, saj so vir zdravju koristnih beljakovin in maščob ter nujno potrebnih mineralov in vitaminov. Raziskave kažejo, da zaužijemo premalo rib, poraba pa se v zadnjih letih ni kaj dosti spremenila. Zato Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, ki ga koordinira Ministrstvo za zdravje, priporoča uživanje […]

Prehrana

Ženske bolj vestne pri uživanju zajtrka in zelenjave, moški pri uživanju rib

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) spodbudno kaže, da se povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in ki redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu se v Sloveniji v povprečju vsak drugi odrasli prebivalec prehranjuje nezdravo in z manj zdravju koristnimi živili.

Prehrana

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom do bolj zdravih prehranskih navad

Tretji petek v novembru, letos 15. novembra, ponovno obeležujemo dan slovenske hrane, ki ga je vlada razglasila že leta 2012. Na ta dan poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, letos že deveti po vrsti, ko imajo otroci v šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Letos zajtrk obeležujemo s sloganom: »Hvala za naš super zajtrk!«. Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (CINDI, 2016) spodbudno kaže, da se povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in ki redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače.

Prehrana

Svetovna zdravstvena organizacija pohvalila Slovenijo za ureditev področja šolske prehrane

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je pohvalila Slovenijo za ureditev področja šolske prehrane in sprejetja novega Zakona o šolski prehrani, ki med drugimi prinaša tudi ukinitev avtomatov s prehrambenimi izdelki v šolah.

Prehrana

Spodbujanje uživanja zelenjave med učenci

Sadje in zelenjava spadata med nepogrešljivi del uravnotežene prehrane, ki imata biološko zelo visoko vrednost. Bogata sta z vlakninami, vitamini, minerali, antioksidanti in številnimi drugimi rastlinskimi snovmi.

Prehrana

Strokovno spremljanje skladnosti šolske prehrane s strokovnimi usmeritvami

Nacionalni inštitut za javno zdravje po Zakonu o šolski prehrani (Ur. l. RS, št. 3/2013) izvaja strokovno spremljanje šolske prehrane s strokovnimi usmeritvami in svetovanje vzgojno-izobraževalnim zavodom na področju zdrave in uravnotežene šolske prehrane.

Prehrana

Največ sladkorjev zaužijemo s sladkimi pijačami in slaščicami – najbolj ogroženi so otroci

Ogroženost prebivalcev Slovenije zaradi previsokega vnosa sladkorjev smo raziskovali v okviru državnega raziskovalnega projekta »Sladkor v prehrani«, ki ga financirata Ministrstvo za zdravje in Javna agencija za raziskovalno dejavnost, v tesni povezavi z nacionalno reprezentativno prehransko raziskavo Si.Menu.

Prehrana

Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil

Potrebe po energiji in hranljivih snoveh so od človeka do človeka in od dneva do dneva različne in so odvisne od vrste notranjih (endogenih) in zunanjih (eksogenih) dejavnikov.

Prehrana

Zbiranje podatkov o porabi hrane – delovna skupina EFSA

Zbrani podatki o porabi živil imajo ključno vlogo pri ocenjevanju tveganj v povezavi z možnimi dejavniki tveganja, prisotnimi v hrani na območju Evropske unije (EU).

Prehrana

Kako se prehranjujemo v Sloveniji od dojenčkov, otrok, mladostnikov do odraslih?

EU Menu je prva vseevropska raziskava o prehranskih navadah, prehranskih vnosih in zaužitih količinah živil pri posameznih skupinah prebivalstva.

Prehrana

Certifikat Prava izbira za gostinske ponudnike

Spodbujanje zdravju koristne ponudbe v gostinstvu in turizmu - implementacija ciljev nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025.

Prehrana

Mednarodni kodeks za zaščito otrok pred oglaševanjem nezdrave hrane

V soboto, 15. marca, 2008, bo Svetovna zveza potrošniških organizacij (CI) v sodelovanju z Mednarodno delovno skupino za boj proti debelosti (IOTF) objavila Mednarodni kodeks promocije živil in brezalkoholnih pijač otrokom.

Prehrana

Za zmanjševanje pritiska trženja hrane in pijač otrokom

Končana raziskava PolMark.

Prehrana

Pregled stanja na področju omejevanja trženja nezdrave hrane otrokom

Debelost je v razvitem svetu najpogostejša kronična presnovna bolezen in predstavlja za kajenjem drugi najpomembnejši preprečljivi vzrok povečane obolevnosti in umrljivosti. Število otrok s prekomerno telesno težo v razvitem svetu iz leta v leto narašča.

Ustno zdravje

Poškodbe zob

Poškodbe v ustni votlini predstavljajo fizične poškodbe zoba, dlesni, čeljustne kosti ali mehkega tkiva v ustih, vključno z ustnicami in jezikom.

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Epidemiološko spremljanje hudo potekajočih akutnih okužb dihal v slovenskih bolnišnicah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

Podrobno

Išči