Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Izkoristite priložnost za aktiven življenjski slog in se udeležite brezplačnih športno-rekreativnih in zdravju prijaznih dogodkov po Sloveniji v okviru mednarodnega Tedna gibanja 2025!
Posvetovalna skupina za cepljenje (NITAG - National advisory committee on immunization - slovenska kratica PSC) deluje kot svetovalno telo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
Ministrica za zdravje, dr. Valentina Prevolnik Rupel, župan Mestne občine Koper, Aleš Bržan, generalni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), izr. prof. dr. Branko Gabrovec, in predstojnik Centra za duševno zdravje pri NIJZ, asist. Matej Vinko, so danes slovesno odprli tretji Festival duševnega zdravja. Središče Kopra danes prežema festivalsko vzdušje, vse z namenom, da […]
Na podlagi sklepa strokovne komisije za pregled in ocenitev prijav prispelih na »Javni poziv št. 1/2025 za izbor zunanjih izvajalcev, ki bodo sodelovali pri izvedbi projekta Schools4Health za pripravo zdravih obrokov«, z dne 19. 5. 2025 se javni poziv ponovi zaradi premajhnega števila prijavljenih strokovnjakov.
V sredo, 21. maja 2025 je Agencija za varnost prometa v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ OE Murska Sobota) ter Policijo pripravila brezplačno preventivno delavnico za kolesarje in e-kolesarje v Murski Soboti.
Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih v svojih navodilih ne razlikujejo izbir posameznih vrst mesa. Svetujejo pa vrtcem in šolam, da skladno z zakonodajo naročajo čim bolj kakovostna in prehransko ustreznejša živila, ki so lokalna in sveža. Pri tem svetujejo tudi večjo raznolikost in pestrost glede izbire posameznih vrst živil.
Nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov s področja pitne vode.
Na podlagi prvega odstavka 25. člena Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za zdravje Pravilnik o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2021 (Uradni list RS, št. 89/21; str. 5200-5215):
Vabilo na strokovni posvet, 28. maj 2025
Norice so zelo pogosta nalezljiva bolezen, ki se pojavlja po celem svetu in jo povzroča virus varičele zostra. Večina ljudi preboli norice v otroštvu. V Sloveniji zbolevajo predvsem otroci do 9. leta starosti, najpogosteje predšolski otroci. Izbruhi bolezni se pojavljajo predvsem v zimskih in zgodnjih spomladanskih mesecih, večinoma pri otrocih, ki obiskujejo vrtec ali osnovno […]
Če hrano pustimo predolgo na sobni temperaturi, se lahko bakterije kot so Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis, Escherichia coli O157:H7 in Campylobacter razmnožijo do nevarne ravni, ki lahko povzroči bolezen.
Za varnost živil je pomembno, da živilo pravilno toplotno obdelamo, saj z ustrezno temperaturo uničimo zdravju škodljive mikroorganizme. Toplotni postopek, ki je potreben za uničenje mikroorganizmov in njihovih spor variira glede na vrsto mikroorganizmov in način segrevanja. Z ozirom na vrsto toplotnega postopka lahko uničimo le del, večino ali pa vse vegetativne celice in spore.
Navodila in priporočila za izvajalce cepljenja.