Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Mediji

Teden slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk 2024

V petek, 15. novembra 2024, bodo šole in vrtci po vsej Sloveniji obeležili že 14. izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, letos pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.    

Območna enota Celje

10 korakov do bolj zdrave prehrane na delovnem mestu

Pogosto si obljubimo, da se bomo začeli bolj zdravo prehranjevati. Je to znano tudi vam? Obenem veste, da zdrava prehrana pomembno vpliva na preprečevanje nastanka različnih kroničnih nenalezljivih bolezni (debelost, sladkorno bolezen tipa 2 ipd.) ter izboljšuje delovno učinkovitost v službi. Pomembno je, da se zavedamo, da vsaka sprememba prehranjevalnih navad zahteva čas in odločnost.

Prehrana

Vnos soli pri prebivalcih Slovenije presega priporočene vrednosti. Kakšno vlogo ima pri tem kruh?

Prekomeren vnos soli je eden izmed ključnih prehranskih dejavnikov, ki pomembno prispevajo k razvoju visokega krvnega tlaka.

Prehrana

Praznična prehrana in zdravje

December je čas, ko se več družimo, praznične trenutke pa pogosto spremljajo bogato obložene mize. Hrana postane središče naše pozornosti, kar je povsem razumljivo, saj jo povezujemo z druženjem in radostjo, ki jih prinaša praznični čas. Vendar je pomembno, da hrana ne postane sredstvo za nadzor, kaznovanje ali uteho v stresnih trenutkih, ki jih prazniki […]

Prehrana

Prehranska dopolnila ne zdravijo in niso bližnjica do zdravja

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je danes v sodelovanju s pristojnimi institucijami – Inšpektoratom RS za kulturo in medije, Zdravstvenim inšpektoratom RS in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje z namenom ozaveščanja javnosti opozorila na pogostokrat zavajajoče in sporno oglaševanje uporabe prehranskih dopolnil.  

Prehrana

Prehrana v vzgojno-izobraževalnih zavodih – pomemben javnozdravstveni ukrep

Prehrana in način življenja pomembno vplivata na naše zdravje in počutje. Zdrava prehrana je še posebej pomembna za otroke in mladostnike, saj je odraščanje obdobje intenzivnega fiziološkega, psihosocialnega in kognitivnega razvoja posameznika. Uravnotežena prehrana v vzgojno izobraževalnih zavodih je tako eden najbolj pomembnih pozitivnih dejavnikov varovanja zdravja.

Prehrana

Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost

Svetovni dan hrane 2024, ki ga obeležujemo 16. oktobra, poteka pod geslom “Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost”. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob tem izpostavlja temeljno pravico do hrane kot ključu do trajnostne in boljše prihodnosti za vse.

Prehrana

Prehrana na bone je lahko Prava izbira

Znak »Prava izbira« je na voljo pri različnih ponudnikih študentske prehrane. Zagotavlja uravnotežen obrok, ki vsebuje vsa potrebna hranila in primerno količino energije za nadaljevanje uspešnega dne.

Prehrana

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

V nedeljo, 29. septembra 2024 obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, s ciljem spodbuditi globalno zavedanje o tej pomembni problematiki. Medtem ko število ljudi, ki se soočajo z lakoto, narašča, vsako leto zavržemo ogromne količine užitne hrane.

Mediji

Razveseljivi rezultati: zelenjava bistveno bolj priljubljena, poseganje po sladkih pijačah močno upadlo

Slovenski mladostniki, stari 11, 13 in 15 let, vse pogosteje redno uživajo zelenjavo in sadje in vse manj je tistih, ki pogosto posegajo po sladkanih pijačah, je pokazala raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji (HBSC, 2018).

Prehrana

Poziv gostincem – Ste že zasledili simbol Prava izbira? Pa veste kaj pomeni in kako ga prejeti?

Simbol »Prava izbira« je razvit sistem za označevanje višje kakovosti v gostinski ponudbi. Gostom zagotavlja, do so obroki pripravljeni v skladu s strokovnimi merili zdravega krožnika, kar pomeni, da se upošteva koncept sodobne gastronomije, ki temelji na okusni in hkrati zdravi ponudbi. Poleg tega so obroki, označeni s tem simbolom višje kakovosti, saj prednostno vključujejo […]

Otroci

Slovenija gre v šolo 2024 – Skupaj do zdrave in trajnostne prehrane

Začetek šolskega leta je idealen čas, da se osredotočimo na pomembnost zdrave in trajnostne prehrane za naše otroke. V okviru kampanje “Slovenija gre v šolo 2024” želimo spodbuditi starše, učitelje in širšo skupnost k razmisleku o tem, kako prehrana vpliva na zdravje, dobro počutje in razvoj otrok. Zdrava prehrana ne zagotavlja le potrebnih hranil za […]

Prehrana

Simbol PRAVA IZBIRA prinaša več točk na Javnem razpisu za subvencionirano študentsko prehrano

12. julija 2024 je bil objavljen Javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026. Razpis temelji na Zakonu o subvencioniranju študentske prehrane in kot prednostni kriterij upošteva kakovost hrane ter njeno ceno. Glavni cilj razpisa je študentom zagotoviti bolj zdravo in dostopno prehrano

Prehrana

Strokovno mnenje glede varnosti živil, ki vsebujejo industrijsko konopljo

Živila, ki vsebujejo ali so v celoti izdelana iz različnih delov industrijske konoplje, lahko vsebujejo sledove tetrahidrokanabinola (THC) in še najmanj 60 drugih kanabinoidov, kar nekaj od teh je tudi biološko aktivnih.

Prehrana

Poziv k sodelovanju v anketi “Dober tek, študent!”

Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije izvaja pomembno raziskavo o prehrani študentov. Izvedeti želimo, kako se prehranjujete, kaj vpliva na vašo izbiro ponudbe in kakšne spremembe si želite na področju študentske prehrane.

Otroci

Do dobre energije brez energijskih pijač

Nacionalni inštitut za javno zdravje v partnerstvu z Ministrstvom za zdravje, s številnimi drugimi strokovnimi, športnimi in mladinskimi organizacijami ta teden nadaljujemo z akcijo osveščanja »Do dobre energije brez energijskih pijač,« s katero opozarjamo, da tovrstne pijače niso primerne za otroke in mladostnike. Za moč in energijo potrebujejo predvsem uravnoteženo prehrano, redno ukvarjanje s športom […]

Za dobro javno zdravje
Varnost živil

Nevarno temperaturno območje za hitro pokvarljiva živila – med 5°C in 63°C

Podrobno
Moje okolje

Pogosta vprašanja o pitni vodi

Podrobno
Cepljenje

Navodila in priporočila za cepljenje

Podrobno

Išči