Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravlja navodila, priporočila in mnenja za upravljavce vodovodnih omrežij ter lastnike objektov, priključenih na vodovodno omrežje.
Glede na določbe Uredbe o pitni vodi (Uradni list RS, št. 61/2023 z dne 2.6.2023) določamo naslednje parametre: mikrobiološke, kemijske in indikatorske parametre.
Priloga I del B Uredbe o pitni vodi in izbrani parametri.
(Pravilnik o pitni vodi. Ur.l.RS št.19/04, 35/04, 26/06 in 92/06 - 9. člen)
Zaradi možnih akutnih posledic, je obvladovanje mikroorganizmov v pitni vodi na prvem mestu po pomenu za zdravje. Mikrobiološki parametri nam pokažejo obseg in stopnjo fekalne ali druge onesnaženosti pitne vode z mikroorganizmi.
Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da okoljski stresorji (onesnažen zrak, hrup, nevarne kemikalije…) prispevajo najmanj 13 odstotkov vseh smrti v EU. Če bi bili ti dejavniki prepoznani dovolj zgodaj, bi lahko znatno zmanjšali njihov negativni vpliv na zdravje ljudi. Še posebno so zaradi okoljskih stresorjev prizadeti socialno bolj ogroženi in ranljivejše družbene skupine (starejši in […]
Temperatura pitne vode je eden najpomembnejših parametrov, ki lahko vpliva na kakovost pitne vode. Hladna pitna voda je na splošno prijetnejšega okusa kot topla. Temperatura vpliva na hitrost kemijskih reakcij, na vsebnost anorganskih in organskih snovi v vodi in tako na vonj, barvo in okus. Višja temperatura vode omogoča rast nekaterih mikroorganizmov (NIJZ, 2014; WHO, […]
Navodila upravljavcem o oblikovanju poročila o neskladnosti (vključno s kodiranjem vzrokov in ukrepov), ki so ugotovljena v monitoringu so pripravljena po dokumentih »Guidance document on reporting under the Drinking Water Directive 98/83/EC« iz oktobra 2011 in »Template for reporting on small water supply zones under the Directive on the quality of water intended for human […]
Uredba o pitni vodi. Ur.l.RS št. 61/2023 – 3.člen.
Utemeljen sum na prisotnost parazitov izhaja iz ugotovljenih dejavnikov tveganja. Upravljavec naj določi dejavnike tveganja, opredeli tveganje, opravi vzorčenje in preskušanje ter ukrepa pri čemer naj upošteva naslednje elemente.
Priporočila lastnikom objektov o ukrepih za zmanjšanje in odpravo tveganja, če je vzrok povišanih koncentracij svinca v pitni vodi interna vodovodna napeljava.
Toplotni šok je dezinfekcija s pomočjo toplote v interni vodovodni napeljavi (IVN) s tako visoko temperaturo vode in toliko časa (kontaktni čas), da legionele ne preživijo. Sledi spiranje vseh pip z vodo s potrebno visoko temperaturo.
Pravilnik o pitni vodi (Ur.l.RS, št. Ur.l.RS, št. 19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09, 74/15 in 51/17 v svojem 33. členu) navaja, da materiali in snovi, ki so v stiku s pitno vodo, ne smejo glede fizikalnih, kemijskih ali mikrobioloških lastnosti vplivati na skladnost pitne vode.
Navodila, ki so jih pripravile pristojne inštitucije, so dostopna v priloženi priponki.