Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) za predšolske in šolske otroke ter mladostnike priporočamo pestro mešano prehrano, sestavljeno iz priporočenih kombinacij različnih vrst živil iz vseh skupin živil, kar ob ustreznem energijskem vnosu zagotovi zadosten vnos vseh hranil, potrebnih za normalno rast, razvoj in delovanje organizma.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo skupaj s Pomurskim društvom za boj proti raku pripravili spletno obliko priročnika Lahko jem v nosečnosti avtorice prim. mag. Branislave Belović v madžarskem jeziku.
Nacionalni inštitut za javno zdrvje je izdal publikacijo z naslovom Prehrambene navade odraslih prebivalcev Slovenije z vidika varovanja zdravja.
Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije (NIJZ) o prehrambenih navadah odraslih prebivalcev Slovenije kaže, da so prebivalci z nižjim materialnim standardom še posebej ogrožena skupina.
Strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije (NIJZ) opozarjajo, da bi lahko prebivalci zaradi podražitev hrane posegali cenejših živilih, ki so za zdravje manj ugodna. Potrošnike zato opozarjajo, naj pri izbiri živil ne bodo pozorni le na ceno, temveč tudi na njihovo sestavo.
V šolskem letu 2009/10 je bila med 233 osnovnimi šolami izvedena anketa o organizaciji, ponudbi in načinu planiranja šolske prehrane. Na manjšem naključno izbranem vzorcu 95 šol je bila pregledana tudi prehranska kakovost konkretnih šolskih jedilnikov, posredovanih za mesec maj 2010.
Zdrava in uravnotežena prehrana v vseh življenjskih obdobjih pozitivno vpliva na ohranjanje in krepitev zdravja, še posebej na uspešnost in zadovoljstvo v šoli ter na delovno zmožnost in boljše zdravje na delovnem mestu.
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pozdravlja sprejetje Resolucije o Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025, ki jo je potrdil Državni zbor Republike Slovenije.
Z opravljeno analizo smo želeli oceniti uspešnost implementacije v letu 2005 izdanih novih prehranskih smernic v vzgojno-izobraževalne ustanove.
Nezadostna telesna dejavnost, nezdravo oziroma neprimerno prehranjevanje in prekomerna telesna teža ter debelost predstavljajo enega od najpomembnejših javnozdravstvenih problemov v Sloveniji.
Svetovni dan hrane obeležujemo vsako leto 16. oktobra. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob Svetovnem dnevu hrane izpostavlja pomen kmetijstva za večjo blaginjo prebivalstva.
Slovenski mladostniki, stari 11, 13 in 15 let, vse pogosteje redno zajtrkujejo in vse manj je tistih, ki prepogosto uživajo sladkane pijače, je pokazala raziskava Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji (HBSC 2014).
V okviru pridobitve simbola Prava izbira je bilo izvedeno prvo brezplačno usposabljanje za ponudnike študentske prehrane, sestavljeno iz teoretičnega modula in praktične delavnice priprave jedi. Udeležba na usposabljanju je eden od pogojev za pridobitev simbola Prava izbira, drugi pogoj pa je izpolnjena vloga s kosili, ki kandidirajo za pridobitev simbola Prava izbira.