Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Uživate prehranska dopolnila in se vam je zgodilo, da ste izkusili neželene učinke (npr. slabost, bruhanje, rdečica, alergija, težave s krvnim tlakom)? Morda se je to zgodilo vašemu sorodniku, vaši stranki, pacientu? Naš namen je z vašo pomočjo osveščati javnost in preprečevati podobne dogodke pri ostalih uporabnikih.
Najpogostejša zdravstvena težava, s katero se srečujejo popotniki, je potovalna driska, ki se pojavi na potovanju ali kmalu po vrnitvi domov. Bolezen je posledica okužbe z bakterijami, virusi ali paraziti.
Dokument z naslovom Smernice za obravnavo klicenoscev pri delu z živili (v nadaljevanju smernice) smo pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), z namenom pravilne in enotne obravnave klicenoscev v živilski dejavnosti.
Kovine in zlitine se pogosto uporabljajo v materialih, ki prihajajo v stik z živili. Zato je Svet Evrope pripravil Praktični vodnik za kovine in zlitine, namenjen predvsem proizvajalcem in pripravljavcem predpisov.
Sadje in zelenjava imata v vsakodnevni prehrani velik pomen. Vsebujeta vodo, minerale, vitamine, vlaknine, beljakovine … Do nedavnega je veljalo, da sta sadje in zelenjava najbolj varni skupini živil glede okužb in zastrupitev z živili pri ljudeh. Okužbe in zastrupitve pri ljudeh pa niso povezane le z uživanjem mesa, mlečnih izdelkov in drugih hitropokvarljivih živil. Tudi uživanje sadja in zelenjave lahko predstavlja vir tveganj za zdravje, zlasti, ko gre za uživanje porcioniranega, predpakiranega in vnaprej pripravljenega sadja in zelenjave.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo pripravili letak s priporočili v primeru potresa, in sicer za preprečevanje nalezljivih bolezni in varnosti živil.
Mikrobiološki dejavniki tveganja - bakterije in virusi so najpogostejši vzrok za zastrupitve oziroma okužbe z živili. Virusi so pogosti povzročitelji bolezni, ki se prenašajo z živili.
Prioni so beljakovinski kužni delci, ki pri ljudeh in nekaterih živalih povzročajo degenerativna obolenja osrednjega živčevja.
Spremembe, do katerih pride v starejšem življenjskem obdobju, vplivajo tudi na način prehranjevanja. V starejšem življenjskem obdobju se zmanjšujejo motorične zmožnosti, poslabša se koordinacija gibov, kar lahko povzroča težave pri hranjenju, gibalne omejitve pa otežujejo tudi samo nabavo in pripravo hrane.
Dioksini, furani in PCB so halogenirane organske spojine s podobnimi kemičnimi, fizikalnimi in biološkimi značilnostmi. Razgrajujejo se zelo počasi in so razvrščeni med dvanajst za okolje najbolj škodljivih obstojnih organskih onesnaževal, ki jih pogosto imenujemo tudi »POPs« (ang. persistent organic pollutants). Zanje so bili v svetu sprejeti najstrožji ukrepi nadzora proizvodnje oziroma nastajanja in varstva […]
Aflatoksini so strupene kemijske snovi, ki jih izločajo plesni na živilih in krmi. Različne vrste plesni izločajo različne strupene snovi, imenovane mikotoksini.
Med perutninsko meso uvršamo meso piščancev, kokoši, puranov, gosi, rac, nojev ipd. Za tovrstno meso je značilna nižja vsebnost maščob, lahka prebavljivost, visoka hranilna vrednost, enostavna priprava, široka ponudba perutninskih polpripravljenih jedi. Piščančje meso je običajno prva vrsta mesa, ki ga uvajamo v prehrano malih otrok, je sestavina dietne prehrane in prehrane bolnikov.
Voda, ki si jo natočimo iz avtomata za embalirano vodo (v nadaljevanju avtomat), lahko priteče ohlajena ali segreta, za kar sta v avtomatu nameščena sistem za hlajenje ali gretje vode. Biti mora zdravstveno ustrezna, kar pomeni, da izpolnjuje mikrobiološke in fizikalno-kemične zahteve, določene z veljavnim Pravilnikom o pitni vodi (Ur.l.RS, št.19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09, […]
Degustacije so eden od načinov predstavitve izdelka – živila na trg. Običajno se degustacije živil izvajajo tam kjer niso zagotovljeni pogoji za varno delo z živili. Kljub temu mora biti priprava in ponudba ter postrežba živila v skladu z uveljavljenimi higienskimi zahtevami za varnost živil.
Najpomembnejši pogoj za uporabo aditivov v živilih je, da uporaba ne škoduje zdravju ljudi.
Fižol je okusna in zdrava hrana (vsebuje veliko pomembnih hranil, kot so proteini, minerali npr. železo, ogljikovi hidrati in vitamini) vendar bodimo pozorni, da ga pred zaužitjem zadostno toplotno obdelamo. S tem se izognemo negativnim in toksičnim učinkom nekaterih naravno prisotnih beljakovin v fižolu (poleg fitohemaglutinina tudi inhibitorjev encimov tripsina in α- amilaze).