Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Neuravnotežena prehrana, sedeča vedenja in nizka telesna dejavnost, pa tudi premalo spanja so najpogosteje navedeni vzroki za debelost.
Svetovni dan ustnega zdravja, ki ga predstavlja projekt pod okriljem Svetovne zobozdravstvene organizacije (FDI), obeležujemo 20. marca. Tej obeležitvi se pridružujemo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Letošnji slogan »Pamet v roké – za usta in zobé« poudarja celostno in vseživljenjsko skrb za ustno zdravje, ki obsega zdravje zob, obzobnih tkiv in vseh […]
Med 1. in 7. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja, s katerimi želimo usmeriti pozornost družbe k omogočanju, ohranjanju in spodbujanju dojenja. Nekatere države ga zaradi počitnic obeležujejo tudi nekoliko pozneje, v jeseni. Slogan letošnjega svetovnega tedna dojenja je »Zavzemajmo se za dojenje: izobražujmo in podpirajmo«.
V Sloveniji narašča število ljudi s prekomerno telesno maso (debelih), posledično pa tudi število bolnikov s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, med katerimi izstopa sladkorna bolezen tipa 2. Prezgodnja obolevnost zaradi teh bolezni skrajšuje leta zdravega življenja in vpliva na kakovost življenja prebivalcev, zmanjšuje produktivnost ter povečuje stroške zdravstvene oskrbe.
S 13.12.2016 je poleg splošnega dela stopil v veljavo tudi del Uredbe (EU) št. 1169/2011 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25. oktobra 2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom vezan na obvezno označevanje hranilne vrednosti.
V Sloveniji že vrsto let vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega namen je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil ob dnevu slovenske hrane, se glasi: »Zajtrk z mlekom – super dan!«.
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sodeluje v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, vključila pa so se tudi ministrstva za zdravje, šolstvo in kmetijstvo ter druge organizacije.
Vsako leto tretji petek v mesecu novembru obeležujemo dan slovenske hrane. Ta dan imajo vse slovenske šole in vrtci možnost izvedbe tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Med je hranilno in energijsko bogato živilo. Vsebuje kar do 80 % sladkorjev, od tega večino enostavnih. Poleg številnih organskih kislin vsebuje tudi vitamine (predvsem iz skupine B, pa tudi vitamin C ter folat) ter minerale (baker, železo, natrij, fosfor, kalcij, magnezij, selen in druge).
Ob letošnjem svetovnem tednu dojenja, ki poteka pod geslom »Dojenje: dober temelj za življenje«, se ob predstavitvi prednosti dojenja in prikazu nekaterih napačnih prepričanj o njem posvečamo tudi izjemno aktualni problematiki trženja industrijsko pripravljene hrane za dojenčke, tudi nadomestkov materinega mleka (imenovanih tudi mlečne formule). Tako prispevamo k osveščanju nosečnic in mater, staršev dojenčkov ter […]
Med 1. in 7. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja, kar je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (WABA), ki se jim pridružujemo tudi v Sloveniji. Svetovna zveza za dojenje vsako leto predlaga osnovno sporočilo tedna dojenja, s katerim usmeri pozornost javnosti na različne vidike dojenja. Z vodilom letošnjega tedna dojenja »Opolnomočimo starše, omogočimo dojenje« želimo opozoriti, kako pomembno je dobro informiranje bodočih staršev in staršev dojenčkov o laktaciji in dojenju, obenem pa zagotoviti kar najboljšo podporo in pomoč, da dojenje dobro (s)teče.
Zadnja leta raziskave v Sloveniji kažejo na nekatere ugodne trende na področju prehranjevanja. Kljub temu pa se v povprečju še vedno vsak drugi odrasli skozi celo leto prehranjuje pretežno nezdravo, tri četrtine starejših prebivalcev ima prekomerno telesno težo ali so debeli, delež je nekoliko nižji pri mlajših odraslih, med mladostniki je takih nekaj manj kot tretjina. Pomembno je, da se zavedamo, da vsak dan ni praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje. To so energijsko bogata živila, z več maščob, sladkorja in soli, po načinu priprave pa predvsem ocvrta. Praviloma taka hrana vsebuje tudi manj vlaknin. Pogosto se prav taka živila najpogosteje pojavijo na naših krožnikih za praznike, zato jih uživajmo zmerno in uravnotežimo z zdravju prijaznimi izbirami.
Decembrske praznike bomo letos vsi preživeli malo drugače, saj imamo opravka z nepovabljenim gostom po imenu SARS-CoV-2. Prav on nam bo narekoval, kako bomo praznovali. Krog bližnjih za praznično mizo bo ožji, tudi obiske bomo morali preložiti v prihodnost. Vseeno pa poskusimo ohraniti naše navade in običaje, kolikor nam to omogočajo okoliščine. Pokličimo svoje bližnje in prijatelje po telefonu, pomislimo pa tudi na tiste, ki so sami.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) za predšolske in šolske otroke ter mladostnike priporočamo pestro mešano prehrano, sestavljeno iz priporočenih kombinacij različnih vrst živil iz vseh skupin živil, kar ob ustreznem energijskem vnosu zagotovi zadosten vnos vseh hranil, potrebnih za normalno rast, razvoj in delovanje organizma.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo skupaj s Pomurskim društvom za boj proti raku pripravili spletno obliko priročnika Lahko jem v nosečnosti avtorice prim. mag. Branislave Belović v madžarskem jeziku.