Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Območna enota Kranj

Strokovno srečanje MLADOSTNIK IN MOTNJE HRANJENJA

23. novembra ob 12. uri v prostorih Mestne občine Kranj.

Alkohol

Kaj in kako lahko naredim, če želim opustiti (čez)merno pitje alkohola

Kadar pri sebi zaznamo povečano pitje alkohola ali pa pomislimo, da bi bile naše težave v zdravju ali odnosih z bližnjimi lahko povezane z našim pitjem alkohola, se lahko posvetujemo tudi s strokovnjakom v zdravstvenem domu.

Prehrana

Vegetarijanska in veganska prehrana otrok v vzgojno-izobraževalnih ustanovah

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) za predšolske in šolske otroke ter mladostnike priporočamo pestro mešano prehrano, sestavljeno iz priporočenih kombinacij različnih vrst živil iz vseh skupin živil, kar ob ustreznem energijskem vnosu zagotovi zadosten vnos vseh hranil, potrebnih za normalno rast, razvoj in delovanje organizma.

Prehrana

Priročnik Lahko jem v nosečnosti tudi v madžarščini

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo skupaj s Pomurskim društvom za boj proti raku pripravili spletno obliko priročnika Lahko jem v nosečnosti avtorice prim. mag. Branislave Belović v madžarskem jeziku.

Prehrana

Publikacija Prehrambene navade odraslih prebivalcev Slovenije

Nacionalni inštitut za javno zdrvje je izdal publikacijo z naslovom Prehrambene navade odraslih prebivalcev Slovenije z vidika varovanja zdravja.

Prehrana

Vrednotenje osnovnošolske prehrane glede ponudbe, načina planiranja in organiziranosti v letu 2010 – Poročilo

V šolskem letu 2009/10 je bila med 233 osnovnimi šolami izvedena anketa o organizaciji, ponudbi in načinu planiranja šolske prehrane. Na manjšem naključno izbranem vzorcu 95 šol je bila pregledana tudi prehranska kakovost konkretnih šolskih jedilnikov, posredovanih za mesec maj 2010.

Duševno zdravje

Spanje je nujno za naše dobro telesno in duševno delovanje

Spanje nujno potrebujemo za nemoteno telesno in duševno delovanje. Večina odraslih ljudi potrebuje med 7 in 9 ur spanja. V obdobjih večjih duševnih in telesnih obremenitev, kot je trenutna epidemija, pa moramo spanju nameniti še posebno skrb, saj ima pomembno vlogo pri krepitvi imunske odpornosti in zmanjševanju tveganja, da zbolimo. Prav tako je spanje naš […]

Alkohol

Pitje alkohola slabi našo sposobnost boja proti bolezni COVID-19

V času, ko se v svetu soočamo s pandemijo nove bolezni COVID-19 , Svetovna zdravstvena organizacija za ustavljanje širitve virusa izpostavlja tudi pomembnost obveščenosti javnosti o še drugih tveganjih in nevarnostih za zdravje, med katerimi je tudi pitje alkoholnih pijač.

Cepljenje

Spremljanje izvajanja cepljenja in neželenih učinkov po cepljenju

Spremljanje precepljenosti je pomembno za pravočasno zaznavanje tveganja za širjenje ali pojavljanje izbruhov bolezni, ki jih preprečujemo s cepljenjem (v primeru padca precepljenosti proti določeni bolezni, se v populaciji poveča tveganje za izbruh te bolezni).

Duševno zdravje

Združimo moči – za dobro počutje na delovnem mestu

V petek, 10. decembra 2021, se bo v okviru Programa MIRA, Nacionalnega programa za duševno zdravje, odvijalo spletno srečanje z naslovom »Združimo moči – za dobro počutje na delovnem mestu«.

Prehrana

Prehrana starejših v in po času COVID19

Prehod v staranje je postopen proces, v katerem se spreminja sestava telesa: zmanjšuje se delež funkcionalne mase (mišična masa, kostna masa) in povečuje delež maščobnega tkiva. Zaradi tega se v procesu staranja pogosto razvijeta sarkopenija in debelost. Oboje neposredno prispeva k presnovnim spremembam, kar povzroča spremenjeno potrebo po energiji in posameznih hranilih. Bolj se bo potrebno zavedati tveganj in posledic prekomerne teže, sarkopenije in podhranjenosti pri starajočem se prebivalstvu na vseh ravneh oskrbe. Upravljanje teh tveganj zahteva multidisciplinaren, celosten pristop, glede na telesne, duševne, socialne in kulturne vidike vsakega posameznika, in to ne le na zdravstveni ravni, ampak tudi na ravni skupnosti ter celotnega družbenega okolja.

Mediji

14. november 2020 – Svetovni dan sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen prizadene veliko ljudi vseh starosti in zbolevajo vedno mlajši. Z ukrepi za zdrav način življenja, z zgodnjim odkrivanjem in z zagotavljanjem dostopne in kakovostne zdravstvene obravnave lahko pomembno prispevamo k preprečevanju te bolezni oziroma odložimo njen pojav na kasnejši življenjsko obdobje, k boljšim izidom zdravljenja in k večji kakovosti življenja bolnikov s sladkorno boleznijo. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izdali dve elektronski publikaciji, in sicer 1. skrajšano in dopolnjeno elektronsko verzijo »Ožjega nabora kazalnikov za spremljanje obvladovanja sladkorne bolezni v Sloveniji« in »Obvladovanje sladkorne bolezni – ključni podatki za leto 2019«

Alkohol

Kalorije v alkoholnih pijačah? Ni jih malo! Preverite v aplikaciji VešKajJeš

Poletje ne mine brez druženj, njihov (pre)pogosti spremljevalec pa je tudi alkohol. O var¬nem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja: čim manj tem bolje, najbolje pa 0,0. Alkohol vsebuje tudi veliko kalorij in lahko pomembno prispeva k skupnemu dnevnemu energijskemu vnosu. Podatek o energijski vrednosti alkoholne pijače na označbi pogosto ni naveden, je pa zdaj na voljo vsem uporabnikom aplikacije VešKajJeš.

Prehrana

Tradicionalni slovenski zajtrk 2021

V Sloveniji že vrsto let vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Letošnje leto je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave, z namenom poudariti to pomembno prehransko dobrino. Zato bo letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Na Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa ob tej priložnosti izpostavljamo izzive za doseganje njunega vključevanja v trajnostno prehrano za zdravje ljudi.

Cepljenje

Spletne strani z informacijami o cepljenju in cepivih

Na različnih spletnih straneh je objavljenih veliko informacij o cepljenju in cepivih. Ker pa so nekatere vsebine pomanjkljive in zavajujoče, priporočamo nekaj spletnih naslovov, kjer je veliko strokovno in znanstveno podprtih dejstev o cepljenju in cepivih. Spletne naslove bomo sproti dopolnjevali.

Moje okolje

Pet korakov za varno hrano

Osveščanje javnosti o zdravem načinu prehranjevanja in varnem rokovanju s hrano je pomembno za vsakega posameznika, saj se s tem lahko izognemo številnim obolenjem, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujemo prebivalcem, da tudi v domačem okolju upoštevajo osnovna higienska načela.

Za dobro javno zdravje
Podatki

NIJZ in podjetje Noema Cooperating d.o.o. prejemnika eNagrade Slovenskega društva Informatika za leto 2024

Podrobno
Območna enota Novo mesto

Zaščitite svojega novorojenčka pred oslovskim kašljem

Podrobno
Območna enota Novo mesto

Varno na soncu

Podrobno