Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Moje okolje

Jod v prehrani in tveganja čezmernega vnosa

Jod s kemijsko oznako »I« je esencialni element za sesalce, saj je nujno potreben za sintezo ščitničnih hormonov. Edina vira naravno prisotnega joda sta za ljudi pitna voda in hrana. V Sloveniji glavni vir joda predstavlja z njim obogatena jedilna sol.

Moje okolje

Varna uporaba materialov v stiku z živili

Podana so kratka splošna navodila za varno uporabo različnih materialov v stiku z živili ter odgovori na vprašanja o kakovosti vode v plastenkah v primerjavi z vodo iz vodovoda. Za razjasnitev nekaterih dilem smo pripravili nekaj odgovorov na najpogosteje zastavljena vprašanja.

Kemijska varnost

Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

Podana so kratka navodila za varno uporabo materialov v stiku z živili.

Varnost živil

Razpis Evropske agencije za varnost hrane za članstvo v znanstvenih svetih in znanstvenem odboru

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča, da je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) objavila razpis za prijavo interesa za članstvo v znanstvenih svetih in znanstvenem odboru Evropske agencije za varnost hrane. Prijave bodo zbirali do 3. aprila 2023.

Varnost živil

Riba napihovalka in njen strup tetrodoksin (TTX), jed fugu

Ribe napihovalke so ribe iz družine Tetraodontidae, ki so ene najbolj strupenih živali na svetu. Kožo imajo golo ali pokrito z drobnimi trni. Domujejo predvsem v morjih jugovzhodne Azije. Riba napihovalka je dobila ime po svoji značilni zračni vreči, ki je slepi privesek prebavila. Kadar se riba čuti ogroženo, se napihne – pogoltne vodo, da […]

Moje okolje

Bakterije v živilih

Bakterije se lahko nahajajo tudi v živilih. Koristne bakterije sodelujejo pri izboljšanju živila (fermentacija mlečnih izdelkov, vina, kislega zelja...), škodljive pa so tiste, ki povzročajo okužbe in zastrupitve. Predstavljene so bakterije, ki največkrat povzročajo okužbe in zastrupitve z živili.

Moje okolje

Ravnanje s kuhinjskimi odpadki

Vsak prebivalec Slovenije v enem letu v povprečju proizvede skoraj pol tone različnih vrst komunalnih odpadkov in prav tako prebivalci na območju EU.

Moje okolje

Paraziti v živilih

Moje okolje

Ribe in histaminska zastrupitev

Histaminska zastrupitev je akutna zastrupitev in najpogosteje nastane zaradi zaužitja rib ali ribjih proizvodov, ki vsebujejo velike količine histamina.

Moje okolje

Varno uživanje rib

Ribe so živilo, ki je bogato z beljakovinami, nenasičenimi maščobnimi kislinami, kot so omega 3 esencialne maščobne kisline, vsebujejo tudi vitamine in minerale.

Moje okolje

Hladna veriga za zagotavljanje varnosti živil

Hladna veriga pomeni vzdrževanje predpisane, dovolj nizke temperature živila, da ohranimo varnost in čim boljšo kakovost živila v celotni živilski verigi; od proizvodnje, prevoza, shranjevanja in razdeljevanja do porabe pri končnem potrošniku.

Moje okolje

Konzerviranje živil doma

Konzerviranje živil je postopek, s katerim onemogočimo delovanje raznih škodljivih vplivov na živilo in tako podaljšamo njegovo obstojnost.

Moje okolje

Dostava hrane – catering

Dostava hrane in pijače na dom pomeni, da obrat za pripravo in dostavo jedi dobavlja naročnikom jedi v njihove prostore, lahko tudi postrežno in z dodatnimi storitvami (catering).

Moje okolje

Živila s pretečenim datumom minimalne trajnosti so lahko v prometu

Slovenija je v 2014 uvedla spremenjeno prakso označevanja živil – prodajajo se lahko tudi živila s pretečenim datumom minimalne trajnosti. Tako naj bi srednjeročno zmanjšali količino zavržene hrane. Vlada še pričakuje, da bo s tem omogočena delitev viškov hrane socialno ogroženim, humanitarne organizacije pa bodo lažje dobile in upravljale presežke hrane.

Moje okolje

NIJZ odsvetuje uporabo koloidnega srebra (nano srebra)

Uporaba izdelkov, ki vsebujejo koloidno srebro narašča, kar prinaša dodatna, še ne dovolj raziskana tveganja v primerjavi s tveganji pri tradicionalni rabi srebra.

Moje okolje

Dioksini – vprašanja in odgovori

Dioksini so onesnaževalci okolja, ki se jih bojimo, saj so v večjih koncentracijah zelo strupena umetno narejena snov, čeprav ne najbolj strupena znana kemikalija – te so iz rastlinskih (npr. ricin) ali bakterijskih vrst (toksin botulin).

Za dobro javno zdravje
Zdravo staranje

Pokloni čas, polepšaj dan 2024

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno
Spremljanje nalezljivih bolezni

Tedensko spremljanje gripe in drugih akutnih okužb dihal v sezoni 2023/2024

Podrobno