Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Moje okolje

Zakaj je Selška dolina zanimiva za antropologe

Dr. Maruška Vidovič, biološka antropologinja z Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki vodi antropološke raziskave v Selški dolini, je v Zborniku Selške doline z naslovom Železne niti iz leta 2014 objavila prispevek »Zakaj je Selška dolina zanimiva za antropologe«.

Moje okolje

Najnovejše antropološke raziskave v Selški dolini

V Selški dolini je v mesecu juliju 2015 potekalo terensko delo, ki ga je vodila dr. Maruška Vidovič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Moje okolje

Problematika azbesta je še vedno nedokončana zgodba

Na mednarodnem strokovnem posvetu je več kot 150 domačih in tujih udeležencev razpravljalo o najnovejših strokovnih dognanjih na področju problematike azbesta, ki je zaznamoval zdravje ljudi tudi v Sloveniji na omenjenem področju.

Moje okolje

Zaradi široke uporabe azbestu izpostavljeni tudi drugi, ne le delavci

Azbest povzroča številne bolezni in številne rake. Je ena redkih, če ne edina snov, ki povzroča raka na tako številnih organih.

Moje okolje

Gosenični dermatitis, ki ga povzročata hrastov in pinijev sprevodni prelec

Gosenice hrastovega sprevodnega prelca so v naših krajih praviloma prisotne od maja do sredine julija, potem se zabubijo v gnezdih in v treh tednih se izležejo metulji. Gosenice pinijevega sprevodnega prelca so najbolj aktivne v sončnih zimskih dneh ter marca in aprila.

Moje okolje

Navodilo za vnos ukrepov iz 21. člena v aplikacijo o notranjem nadzoru

Navodila, ki so jih pripravile pristojne inštitucije, so dostopna v priloženi priponki.

Moje okolje

Plesni

Plesni so večcelične glive, ki so razširjene povsod okrog nas- v notranjem in zunanjem okolju. Plesni v notranjem okolju rastejo pri različnih temperaturah in ravneh relativne vlažnosti. Najnižja relativna vlažnost, pri kateri začnejo rasti kolonije plesni, je 75%. Povzročajo učinke na zdravje, prek alergijskih mehanizmov, strupenih učinkov mikotoksinov, so dražljivci sluzničnih membran in povzročajo okužbe […]

Kemijska varnost

Poglobljena ocena tveganja za zdravje otrok zaradi izpostavljenosti arzenu v občini Zagorje ob Savi

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo v sodelovanju z občino Zagorje ob Savi pričeli smo z naborom prostovoljcev za raziskavo Poglobljena ocena tveganja za zdravje otrok zaradi izpostavljenosti arzenu v občini Zagorje ob Savi.

Moje okolje

Živo srebro v varčnih sijalkah

Varčne žarnice med drugim vsebujejo tudi živo srebro, ki se pri razbitju žarnice razlije po prostoru. Elementarno živo srebro je strupeno, zato je pomembno, da z njim ravnamo previdno.

Moje okolje

Za dobro fizično in psihično delovanje telesa je potreben zadosten vnos tekočin

Pitje pijač (tekočin) je potrebno za vzdrževanje ravnovesja vode v telesu. Dve tretjini teže telesa odraslega človeka predstavlja voda. Že blaga izsušitev ali dehidracija, to je zmanjšanje količine telesnih tekočin za en do dva odstotka, lahko bistveno zmanjša telesne in duševne sposobnosti.

Moje okolje

Najpogostejša vprašanja in odgovori o plastenkah

Kakšna je razlika, če vodo pijemo direktno iz pipe ali pa iz plastenke (katere snovi so prisotne v plastenki)? Na plastenkah so različne označbe (številke), kaj pomenijo, kakšne plastenke poznamo in če je kakšna razlika? Na ta in še druga pogosta vprašanja vam odgovarjamo v prispevku.

Prehrana

Priporočila glede uživanja rdečega mesa in mesnih izdelkov

Prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah je lahko za zdravje škodljivo.

Prehrana

Ribe v prehrani

Ribe so pomembne v naši prehrani, saj so vir zdravju koristnih beljakovin in maščob ter nujno potrebnih mineralov in vitaminov. Raziskave kažejo, da zaužijemo premalo rib, poraba pa se v zadnjih letih ni kaj dosti spremenila. Zato Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, ki ga koordinira Ministrstvo za zdravje, priporoča uživanje […]

Prehrana

Ženske bolj vestne pri uživanju zajtrka in zelenjave, moški pri uživanju rib

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) spodbudno kaže, da se povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in ki redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu se v Sloveniji v povprečju vsak drugi odrasli prebivalec prehranjuje nezdravo in z manj zdravju koristnimi živili.

Prehrana

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom do bolj zdravih prehranskih navad

Tretji petek v novembru, letos 15. novembra, ponovno obeležujemo dan slovenske hrane, ki ga je vlada razglasila že leta 2012. Na ta dan poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, letos že deveti po vrsti, ko imajo otroci v šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Letos zajtrk obeležujemo s sloganom: »Hvala za naš super zajtrk!«. Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (CINDI, 2016) spodbudno kaže, da se povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in ki redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače.

Prehrana

Svetovna zdravstvena organizacija pohvalila Slovenijo za ureditev področja šolske prehrane

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je pohvalila Slovenijo za ureditev področja šolske prehrane in sprejetja novega Zakona o šolski prehrani, ki med drugimi prinaša tudi ukinitev avtomatov s prehrambenimi izdelki v šolah.

Za dobro javno zdravje
Območna enota Ravne na Koroškem

Dojenju prijazno mesto Ravne – Klepet za (bodoče) mamice

Podrobno
Podatki

Prva objava: BOLNIŠKA ODSOTNOST V LETU 2024

Podrobno
Območna enota Novo mesto

Prekomeren stres in izgorelost na delovnem mestu

Podrobno

Išči