Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Informatika v zdravstvu

Dostop do osebnih podatkov v sistemu eZdravje

V javnosti so se v zadnjem času začele pojavljati različne navedbe glede varnosti in dostopa do osebnih zdravstvenih podatkov v sistemu eZdravje. Informacijska pooblaščenka je 1. marca 2018 podala mnenje glede obdelave osebnih zdravstvenih podatkov v sistemu eZdravje.

Informatika v zdravstvu

Vključitev v eNaročanje – poziv vsem izvajalcem zdravstvene dejavnosti

Zagotavljanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in posledično skrajševanje čakalnih dob za potrebne zdravstvene storitve so prednostne aktivnosti držav članic EU in izziv na področju urejanja zdravstvenih politik ne le v Republiki Sloveniji, temveč tudi v številnih drugih državah.

Informatika v zdravstvu

Aplikacija za mobilne naprave zVem

V petek smo na spletnih mestih Google Play in Apple App Store za pametne telefone izdali aplikacijo zVEM, ki združuje vse pomembne storitve eZdravja za paciente, hkrati pa omogoča tudi shranjevanje digitalnih COVID potrdil v ločeni zbirki, ki je na voljo tudi brez aktivne povezave z internetom.

Cepljenje

Stališče Posvetovalne skupine za cepljenje glede cepiva AstraZeneca

Cepljenje

Začasna zaustavitev cepljenja proti covid-19 s cepivom AstraZeneca

Slovenija je začasno prekinila cepljenje proti covid-19 s cepivom proizvajalca AstraZeneca.

Moje okolje

Počasno kuhanje v vakuumu – sous vide

Počasno kuhanje v vakumu – sous vide ( suːviːd ; francosko – “pod vakuumom”) je kuharska tehnika oziroma kuhanje živil v vakuumsko zaprtih plastičnih vrečkah pri natančno določeni in vzdrževani stalni temperaturi vode pod točko vretja. Poteka v posebnem kuhalniku za počasno kuhanje. Zahteva po natančnem nadzoru temperature je razlog, da za doseganje optimalnih rezultatov […]

Moje okolje

Fitohemaglutinin v živilih

Fižol je okusna in zdrava hrana (vsebuje veliko pomembnih hranil, kot so proteini, minerali npr. železo, ogljikovi hidrati in vitamini) vendar bodimo pozorni, da ga pred zaužitjem zadostno toplotno obdelamo. S tem se izognemo negativnim in toksičnim učinkom nekaterih naravno prisotnih beljakovin v fižolu (poleg fitohemaglutinina tudi inhibitorjev encimov tripsina in α- amilaze).

Varnost živil

Priporočila za zalivanje vrtnin in jagodičja

V kolikor vrtnine in jagodičje pridelujemo sami, namenjamo posebno pozornost oskrbi rastlin z vodo. Raba onesnažene vode za zalivanje je bila že večkrat vzrok izbruhov okužb in zastrupitev z živili, zato sta kakovost vode in način zalivanja zelo pomembna.

Humani biomonitoring

Humani biomonitoring v svetu

HBM je predvsem v nekaterih razvitih držav že dolgo časa prisoten in  so na tem področju zelo veliko naredili. Še posebej velja izpostaviti ZDA, Kanado, Francijo, Belgijo in Nemčijo in so s svojim delom veliko prispevale k razvoj HBM v svetu.

Moje okolje

Velikonočni prazniki: pokanje s karbidom je zelo nevaren običaj

Med velikonočnimi prazniki je ena izmed navad tudi pokanje s karbidom. Tako se marsikje v prazničnih dneh, tudi ponoči, razlega močno pokanje.

Mediji

5. maj – mednarodni dan higiene rok – »Ohranimo življenja: očistimo roke«

Vsakoletno ozaveščanje o higieni rok ima pomembno vlogo pri izboljševanju in osvojitvi najboljših praks preprečevanja in obvladovanja okužb ter preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni. Higiena rok v današnjem času, ko se soočamo z epidemijo COVID-19, dobiva še večji pomen. Postala je nepogrešljiv del našega vsakdana, postala je dejanje, ki rešuje življenja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato tudi letos pozivamo k skrbni in temeljiti higieni rok.

Moje okolje

Ocena bivalnega okolja – kako bi ocenili svoje bivalno okolje?

Ocena bivalnega okolja je anketa, ki nam omogoča izdelavo ocene potreb deležnikov ter pomaga pri določevanju prednostnih nalog pri medsektorskem načrtovanju razvoja bivalnega okolja, ki spodbuja zdravje oz. zdrav življenjski slog.

Moje okolje

Zunanji zrak onesnažujejo tudi pirotehnična sredstva

K splošnemu onesnaženju zunanjega zraka v zimskem času v določeni meri pripomore tudi uporaba različnih pirotehničnih sredstev (ognjemetov, petard in iskric).

Zrak

Odpovejmo se ognjemetom

Pred uporabo petard, iskric, ognjemetov poleg varnosti pomislite tudi na okolje. Pirotehnična sredstva namreč pripomorejo k splošni onesnaženosti zunanjega zraka, kar vpliva na zdravje nas vseh. Pri eksploziji pirotehničnega izdelka se med drugim v ozračje sproščajo ultra-fini delci (angl. ultra-fine particles), ki lahko predstavljajo tveganje z vidika vplivov na zdravje.

Območna enota Murska Sobota

Svetovni dan zdravja 2022 – Naš planet, naše zdravje

Svetovni dan zdravja, ki ga vsako leto obeležujemo 7. aprila, je letos posvečen nujnim ukrepom, potrebnim za ohranjanje zdravja ljudi in planeta. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) želi z geslom »Naš planet, naše zdravje« opozoriti na vpliv podnebnih sprememb na zdravje ljudi. WHO ocenjuje, da je več kot 13 milijonov smrti po vsem svetu vsako leto posledica okoljskih vzrokov, ki se jim je mogoče izogniti. Med glavnimi vzroki so podnebne spremembe, ki predstavljajo največjo nevarnost za zdravje. Najbolj ogrožajo otroke, starejše, kronične bolnike, ljudi s slabšim socialno-ekonomskim položajem in ljudi, ki živijo na območjih z večjim tveganjem za vplive podnebnih sprememb. Poleg tega poglabljajo neenakosti in vplivajo na vse determinante zdravja.

Mediji

Izšla je publikacija Zdravje v Sloveniji

Nacionalni inštitut za javno zdravje je izdal publikacijo Zdravje v Sloveniji. Namen publikacije je, da bralcu ponudi hiter pregled različnih kazalnikov zdravja in zdravstvenega varstva, prikaže primerjave z Evropsko unijo, ter ga hkrati napoti, da poišče več informacij na katerem od navedenih obsežnih portalov in publikacij.

Za dobro javno zdravje
Bolnišnične okužbe in odpornost proti mikrobnim zdravilom

Bolnišnične okužbe za strokovno javnost

Podrobno
Bolnišnične okužbe in odpornost proti mikrobnim zdravilom

Bolnišnične okužbe

Podrobno
Nalezljive bolezni

Integrirano mrežno spremljanje gripe, covid-19 in ostalih akutnih okužb dihal v sezoni 2024/2025

Podrobno

Išči