Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Moje okolje

Prioni v živilih

Prioni so beljakovinski kužni delci, ki pri ljudeh in nekaterih živalih povzročajo degenerativna obolenja osrednjega živčevja.

Moje okolje

Uporaba čistil in razkužil v domači kuhinji

S čiščenjem odstranimo vidno umazanijo in ostanke hrane ter veliko večino bakterij in drugih povzročiteljev nalezljivih bolezni. Na trgu je vedno več čistilnih sredstev in razkužil, ki jih proizvajalci pogosto agresivno ponujajo, pri čemer velikokrat neupravičeno hvalijo lastnosti svojih izdelkov.

Moje okolje

Varnost živil v prehrani starejših

Spremembe, do katerih pride v starejšem življenjskem obdobju, vplivajo tudi na način prehranjevanja. V starejšem življenjskem obdobju se zmanjšujejo motorične zmožnosti, poslabša se koordinacija gibov, kar lahko povzroča težave pri hranjenju, gibalne omejitve pa otežujejo tudi samo nabavo in pripravo hrane.

Moje okolje

Dioksini, furani in PCB v živilih oziroma hrani

Dioksini, furani in PCB so halogenirane organske spojine s podobnimi kemičnimi, fizikalnimi in biološkimi značilnostmi. Razgrajujejo se zelo počasi in so razvrščeni med dvanajst za okolje najbolj škodljivih obstojnih organskih onesnaževal, ki jih pogosto imenujemo tudi »POPs« (ang. persistent organic pollutants). Zanje so bili v svetu sprejeti najstrožji ukrepi nadzora proizvodnje oziroma nastajanja in varstva […]

Moje okolje

Aflatoksini v živilih

Aflatoksini so strupene kemijske snovi, ki jih izločajo plesni na živilih in krmi. Različne vrste plesni izločajo različne strupene snovi, imenovane mikotoksini.

Moje okolje

Ravnanje s surovim perutninskim mesom v domači kuhinji

Med perutninsko meso uvršamo meso piščancev, kokoši, puranov, gosi, rac, nojev ipd. Za tovrstno meso je značilna nižja vsebnost maščob, lahka prebavljivost, visoka hranilna vrednost, enostavna priprava, široka ponudba perutninskih polpripravljenih jedi. Piščančje meso je običajno prva vrsta mesa, ki ga uvajamo v prehrano malih otrok, je sestavina dietne prehrane in prehrane bolnikov.

Moje okolje

Priporočila za higiensko vzdrževanje avtomatov za vodo

Voda, ki si jo natočimo iz avtomata za embalirano vodo (v nadaljevanju avtomat), lahko priteče ohlajena ali segreta, za kar sta v avtomatu nameščena sistem za hlajenje ali gretje vode. Biti mora zdravstveno ustrezna, kar pomeni, da izpolnjuje mikrobiološke in fizikalno-kemične zahteve, določene z veljavnim Pravilnikom o pitni vodi (Ur.l.RS, št.19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09, […]

Moje okolje

Pomen umivanja rok v domači kuhinji

Umivanje rok je izredno pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Zlasti črevesne nalezljive bolezni, okužbe in zastrupitve s hrano, se pogosto prenašajo preko rok. Za zmanjšanje tega tveganja, ki ogroža lastno zdravje in zdravje drugih ljudi, je izredno pomembno pravilno umivanje rok. Na ta način odstranimo z njih umazanijo in prehodne mikroorganizme.

Javna naročila

Sterilni materiali za varno injiciranje

Javna naročila

Širitev in krepitev mreže služb za izvajanje programov starševstva ter programov za vzgojitelje, učitelje in šolske svetovalne delavce, namenjenih krepitvi duševnega zdravja otrok v vrtčevskem in šolskem okolju.

Javna naročila

Evidenca naročil po 2.odst. 21. čl. ZJN-3 za leto 2018, 2019 in 2020

Javna naročila

Izvajanje storitve elektronskega naročanja pacientov na zdravstvene storitve

Javna naročila

Nakup zdravila Palivizumab

Javna naročila

Izvedba programov psihološkega svetovanja mladostnikom in odraslim

Javna naročila

Računalniška oprema za leto 2021

Javna naročila

Dobava sterilnih materialov za cepljenje proti COVID-19

Za dobro javno zdravje
Debelost

Strokovno srečanje za celostno obravnavo debelosti otrok: nova priporočila in povezovanje

Podrobno
Nenalezljive bolezni

Sestanek koordinativne skupine Državnega programa obvladovanja sladkorne bolezni

Podrobno
Bolnišnične okužbe in odpornost proti mikrobnim zdravilom

Bolnišnične okužbe za strokovno javnost

Podrobno

Išči