Območna enota Ljubljana

SOPA na obeležitvi dneva srca 2020

Območna enota Ljubljana

Na povabilo Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije smo v delovni skupini za nenalezljive bolezni OE Ljubljana sodelovali pri obeležitvi svetovnega dneva srca. Na dogodku v soboto, 26. 9. 2020, smo na Prešernovem trgu na stojnicah sodelujoči javnosti predstavili naše aktivnosti ter se pogovorili o zdravih življenjskih izbirah.

Zadnje posodobljeno: 24.11.2022
Objavljeno: 29.09.2020

Predstavniki Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije so promovirali zdrav življenjski slog, programe društva in izvajali meritve krvnega tlaka in saturacije. Kljub varnostnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa smo skupaj uspeli nagovoriti precej mimoidočih.

Obiskovalci so na SOPA stojnici dobili informacije o našem delu, o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi, o posledicah čezmernega pitja, pogovorili pa smo se tudi o zdravih alternativah, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola in o virih pomoči v regiji oziroma Sloveniji. Udeleženci dogodka so poleg informacij lahko preizkusili tudi poligon za hojo z očali za simulacijo opitosti in si tako prislužili tudi skromno nagrado. S temi aktivnostmi zasledujemo naš cilj: Prebivalcem ob čim več različnih priložnostih na ustrezen način predstaviti prednosti zdravih odločitev in pomembnost vzpostavitve ter vzdrževanja zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga ter hkrati nuditi podporo pri spremembi in vzdrževanju novega življenjskega sloga.

 

O svetovnem dnevu srca – 29. september:

Ob svetovnem dnevu World Heart Federation (Svetovna zveza za srce) in njene članice še bolj aktivno opozarjajo na dejstvo, da so bolezni srca in ožilja najpogostejši povzročitelj prezgodnje smrti na svetu. Letno zaradi teh bolezni, ki vključujejo tudi možgansko kap, prezgodaj umre 17,9 milijona ljudi po vsem svetu. Svetovni dan srca se obeležuje vsako leto 29. septembra. Ob tej priložnosti se spomnimo, da so vzroki za nastanek srčno-žilnih bolezni številni: od kajenja, pitja alkohola, sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka, stresa, sedečega načina življenja, neustreznega načina prehranjevanja in debelosti, do onesnaženosti zraka. Pomembno je preverjanje zdravstvenega stanja, ki dovolj zgodaj pokaže tveganje za nastanek srčno žilne bolezni (krvni tlak z ugotavljanjem atrijske fibrilacije, holesterol, trigliceridi in sladkor v krvi, ITM, stanje arterij in ven, idr.), ter sodelovanje v preventivnih programih. Tudi tisti, ki že imajo srčno-žilno bolezen lahko na ta način in z zdravim načinom življenja, občutno izboljšajo kakovost svojega življenja. Če želimo živeti »srčno« zdravo življenje, se o tem izobražujmo ter spremenimo naše navade v bolj zdrave – kar nam koristi danes in tudi v prihodnosti. Geslo letošnjega svetovnega dneva srca »S srcem prepreči bolezni srca in ožilja« nas spodbuja, da skušamo preprečevati nastanek bolezni srca in ožilja oziroma da ravnamo tako, da se te pojavijo čim kasneje v življenju.

Vir:

https://zasrce.si/

https://www.world-heart-federation.org/world-heart-day/about-whd/

https://www.sopa.si

Za dobro javno zdravje
Nenalezljive bolezni

JACARDI v znanstvenih publikacijah

Podrobno
Prepovedane droge

Imam težave zaradi uporabe prepovedanih drog. Kam po pomoč?

Podrobno
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno