Varnost živil
Varnost živil
Zadnje posodobljeno: 06.12.2022
Objavljeno: 13.11.2020
Trenutno ni zanesljivih dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 lahko prenašala s hrano ali embalažo. Prenos novega koronavirusa preko embalaže ni tako pomemben, kot je sprva kazalo, zato razkuževanje embalaže po prihodu iz trgovine ni potrebno. Razkuževanje je potencialno lahko nevarno, ker razkužila in čistila niso primerna za uporabo na živilih, s čimer tvegamo kemijsko onesnaženje oziroma zastrupitev.
Pogosto umivanje rok z uporabo mila in tople vode (20 sekund) ter sušenje s čisto brisačo (5 sekund) je najboljša obramba za zaščito pred tem virusom in številnimi drugimi povzročitelji nalezljivih bolezni, ki so lahko na površini ali embalaži.
Nekaj napotkov za varen nakup živil:
- v trgovino pridemo s seznamom živil, ki jih potrebujemo, izbira je tako hitrejša,
- pojdimo v trgovine, ki jih poznamo in vemo na katerih policah lahko najdemo izdelke, ki jih želimo kupiti,
- čas zadrževanja v trgovini naj bo čim krajši,
- če je v nekem delu trgovine gneča (pri pekarni, delikatesnem oddelku, mesarju) gremo drugam – npr. po izdelke s polic in se kasneje vrnemo na mesta kjer so bile prej vrste,
- ob vstopu in izstopu iz trgovine si razkužimo roke,
- izdelkov po nepotrebnem ne prijemamo in vračamo nazaj na police,
- po dotikanju, prijemanju izdelkov, predmetov, tipkovnic pri plačevanju s karticami in denarja se ne dotikamo obraza, predvsem pa ne oči, ust, nosu, preden si ne umijemo rok,
- po tem, ko pospravimo izdelke, ki smo jih prinesli iz trgovine, si umijemo roke in počistimo pulte in druge površine, ki smo jih uporabljali,
- pogosto in pravilno umivanje rok ter pogosto čiščenje površin v kuhinji z vodo in običajnim čistilom učinkovito zmanjša tveganje za okužbo.
Za dobro javno zdravje