Varnost živil

Prenos koronavirusov s hrano

Varnost živil

Znanstveniki in vlade po vsem svetu spremljajo širjenje akutnega dihalnega sindroma Coronavirus 2 (SARS-CoV-2), ki povzroča koronavirusno bolezen (COVID-19) in poudarjajo, da se po trenutnih podatkih virus z uživanjem hrane ne prenaša.

Zadnje posodobljeno: 06.12.2022
Objavljeno: 29.11.2020

Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) ni dokazov, da bi v zvezi z boleznijo COVID-19 živila predstavljala tveganje za javno zdravje. Evropska agencija nadalje navaja, da v skladu s podatki o prejšnjih izbruhih podobnih okužb s koronavirusom (SARS-CoV, MERS-CoV) ni verjetno, da se novi koronavirus (SARS-CoV-2) razlikuje od predhodnikov glede prenosa s hrano. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) navaja, da se virus lahko prenaša s človeka na človeka predvsem preko dihal. Po navedbah nemške agencije za oceno tveganja (BfR) ni podatkov o okužbah z drugimi koronavirusi zaradi uživanja hrane. Prenos virusa prek nedavno onesnaženih površin pa je možen ob dotiku, ker lahko virusi, ki jih najdemo na rokah, vstopijo v telo skozi sluznico nosu, ust ali oči in povzročijo okužbo. Vendar je to možno le kmalu po onesnaženju površine, saj imajo koronavirusi v okolju razmeroma nizko stabilnost. Francoska nacionalna agencija za varnost hrane (ANSES) je izjavila, da na podlagi sedanjih spoznanj prenos virusa SARS-CoV-2 preko prebavnega trakta ni možen. Virusi, kot je SARS-CoV-2, za razmnoževanje potrebujejo živega gostitelja, zato se v hrani in vodi ne razmnožujejo.

Za dobro javno zdravje
Duševno zdravje

Ne molk, ampak ukrepanje

Podrobno
Programi

Mestna občina Koper je gostila letno nacionalno srečanje članic slovenske mreže Zdravih mest

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno