Alkohol

NIJZ na 10. evropski konferenci o alkoholni politiki

Alkohol

V Ljubljani je 27. in 28. junija 2024 potekala 10. evropska konferenca o alkoholni politiki. Na njej smo aktivno sodelovali tudi strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zadnje posodobljeno: 15.07.2024
Objavljeno: 09.07.2024

V soorganizaciji Ministrstva za zdravje RS, Evropskega zavezništva na področju alkoholne politike (Eurocare) ter Mednarodne zveze za zdravje mladih (Youth Health Organization – YHO) je v Ljubljani konec junija potekala 10. evropska konferenca o alkoholni politiki, tokrat prvič v širšem vsebinskem obsegu, in sicer z naslovom Challenging Big Industry Narratives (Alcohol, Tobacco, Unhealthy Food and Drinks: Population Measures and Policies).

Na konferenci, ki predstavlja enega največjih dogodkov na področju alkohola v Evropi, smo aktivno sodelovali tudi številni slovenski strokovnjaki s področja javnega zdravja. Problematika alkohola je v Evropi še posebej prisotna, saj Evropejci popijemo dvakrat več alkohola kot v drugih delih sveta. Alkohol je eden glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe in nasilje ter je peti najpomembnejši dejavnik tveganja za izgubljena leta zdravega življenja zaradi slabega zdravja, invalidnosti ali prezgodnjih smrti. Tudi v Sloveniji raba alkohola še vedno predstavlja velik javnozdravstveni problem, saj se po ključnih dejavnikih uvrščamo med evropske države z največjim bremenom bolezni in drugih težav zaradi alkohola. Letošnja konferenca je tako služila za pomemben dogodek za mednarodne snovalce javnozdravstvenih politik, odločevalce, zagovornike, raziskovalce kot tudi za mlade in zdravstvene delavce, obenem pa je dogodek je prvič poleg skupnosti, ki se ukvarja z omejevanjem rabe alkohola, združil tudi druge organizacije, ki se ukvarjajo s tobakom ter nezdravo hrano in pijačami ter omogočil, da se učijo druga od druge, poglabljajo ter širijo medsebojna sodelovanja in tvorijo učinkovita partnerstva na področju javnega zdravja.

Več informacij o dogodku lahko najdete na spletni povezavi.

 

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje prijavljenih virusnih črevesnih bolezni

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje kampilobakterioz in salmoneloz

Podrobno