Zdravo staranje

Zaključna konferenca projekta Pharaon

Zdravo staranje

26.junija 2024 je v Firencah v Italiji potekala zaključna konferenca projekta Pharaon – Pilotni primeri za zdravo in aktivno staranje, z naslovom “A Digital Future for Healthy Ageing”. NIJZ je partner projekta Pharaon, ki ga sofinancira program Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

Zadnje posodobljeno: 05.07.2024
Objavljeno: 05.07.2024

Konferenca je potekala v živo in preko spleta, v povezavi s 13. Forumom Italian Ambient Assisted Living: osebno se je dogodku pridružilo 100 udeležencev (zdravstvenih in socialnih strokovnjakov, predstavnikov industrije, oblikovalcev politik, raziskovalcev in predstavnikov starejših), na spletu je bilo zabeleženih skoraj 300 ogledov. Zaključna konferenca je ponujala informacije o rezultatih pilotnega projekta Pharaon in pridobljenih izkušnjah, izkušnjah obsežnih pilotnih projektov v različnih državah (v Italiji, Španiji, Sloveniji, na Nizozemskem in Portugalski) in okroglo mizo z oblikovalci politik o aktivnemin zdravem staranjem. Razstavni prostor je udeležencem omogočil preizkus rešitev, implementiranih v okviru Pharaona.

 

Raziskovalka Mateja Paoli Erce iz InnoRenew CoE, ki je koordinator slovenskega pilota, je predstavila uspešne zgodbe slovenskega pilota: poslanega pisma vladi s priporočili o zaznanih izzivih v trenutnih domovih za starejše občane, napisanih priporočilih za nove domove za starejše občane, uspešne zgodbe posameznikov, katerim je sodelovanje v projektu Pharaon vsaj malo spremenilo življenje – od prvega stika s pametno tehnologijo, izboljšanja počutja zaradi prilagoditve tehnologije potrebam posameznika, do novih poznanstev, ki so nastale kot posledica treningov v okviru projekta Pharaon.

Prvi del konference z naslovom “Inovacije: rezultati pilotnega projekta Pharaon” je bil osredotočen na predstavitev projekta Pharaon, globalnih rezultatov projekta in posameznih zgodb o uspešnosti pilotnih projektov. Predstavitve so dopolnjevali kratki videoposnetki, kjer so udeleženci pilotnih projektov povedali, kako je Pharaon vplival na njihova življenja.

 

Drugi del konference z naslovom »Spreminjanje oskrbe in življenj: Pharaonovo potovanje proti trajnostnemu vplivu in tržnim rešitvam« je predstavil oceno učinka projekta, Pharaonov nabor rešitev CATAALOG, ter področje standardizacije. V sklopu “Inovacije v Evropi: dosežki velikih pilotov” so bili poudarjeni dejavniki uspeha tehnologije pri aktivnem in zdravem staranju. Pomemben del konference je bila tudi okrogla miza z oblikovalci politik “Raziskovanje prihodnosti politike aktivnega in zdravega staranja”, kjer so sodelovali Leonarda Marrasa, Assessore Economia e Attività Produttive Toskana; Valentina Romano, direktorica oddelka za socialno oskrbo regije Apulija; Gianna Elisa Berlingerio, direktorica oddelka za gospodarski razvoj regije Apulija; Álvaro HernandoHernando, uradnik za politike pri Uradu EU za umetno inteligenco; Raffaele Spallone, Dirigente del Ministero delle Imprese e del Made in Italy in Pietro Siciliano, IMM-CNR & Cluster SMILE. Konferenca se je zaključila s predstavitvijo petih prispevkov Pharaonovih partnerjev o raziskovalnih inovacijah.

Konferenca Pharaon – Digitalna prihodnost za zdravo staranje je bila odlična priložnost za izmenjavo informacij, rezultatov in uspešnih zgodb projekta Pharaon z zainteresiranimi deležniki, za sodelovanje z oblikovalci politik in razširitev ekosistema za zagotavljanje trajnosti projekta.

Za dobro javno zdravje
Projekti

Zaključna konferenca projekta Pharaon

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje gripe in drugih akutnih okužb dihal v sezoni 2023/2024

Podrobno