Energijske pijače

Izberi svojo energijo – do dobre energije brez energijskih pijač

Energijske pijače so povezane z vrsto zdravstvenih težav in tveganih vedenj pri otrocih in mladostnikih. Vsebujejo predvsem kofein in ostale snovi za poživitev, večji delež sladkorja ali sladila ter barvila in arome. Zaradi nižje telesne mase se pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih.

Ne spreglejte
Najnovejše

 

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC, 2018) je pokazala, da energijske pijače pije več kot tretjina mladostnikov, od tega vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik. Po ocenah naj bi slovenski mladostnik v povprečju popil 2,5 litra energijskih pijač mesečno, kar Slovenijo uvršča v evropsko povprečje, vendar se starostna meja uživanja energijskih pijač znižuje. Raziskava Zveze potrošnikov Slovenije (2021) med ljubljanskimi osnovnošolci je pokazala, da jim energijske pijače ponudijo celo starši sami, misleč, da gre za eno izmed brezalkoholnih pijač.

Pomembno je vedeti, da energijske pijače niso običajne brezalkoholne pijače. Vsebujejo predvsem kofein in ostale snovi za poživitev, večji delež sladkorja ali sladila, ter barvila in arome. Nekatere od teh snovi sicer najdemo tudi v običajni hrani, vendar v veliko manjših količinah in odmerkih, kot jih posameznik zaužije z energijskimi pijačami. Zaradi nižje telesne mase se pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih. Za določitev varnega vnosa kofeina pri otrocih in mladostnikih ni na voljo dovolj podatkov, zato se pri njih uporabo energijskih pijač popolnoma odsvetuje. Ker je kofein, ki je pomembna sestavina teh pijač, precej grenak, pogosto vsebujejo še velike količine sladkorja, kar jih uvršča med izdelke z visoko vsebnostjo sladkorja.

Do dobre energije brez energijskih pijač

Nacionalni inštitut za javno zdravje, skupaj s partnerji, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, Sekcijo za primarno pediatrijo, Sekcijo za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, Fakulteto za šport, Inštitutom za nutricionistiko, Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez, SLOADO – Slovensko antidoping organizacijo in Zvezo potrošnikov Slovenije, ponovno stopamo skupaj in opozarjamo, da energijske pijače niso primerne za otroke in mladostnike. Za moč in energijo mladi potrebujejo predvsem uravnoteženo prehrano, redno ukvarjanje s športom ter kakovosten spanec oz. dovolj počitka.

Energijske pijače panoji_osnutek-01

Logotip kampanje

Prenos datoteke

Energijske-pijace_infografika_IG-01

Infografika IG 01

Prenos datoteke

Energijske-pijace_infografika_IG-02

Infografika IG 02

Prenos datoteke

Energijske-pijace_infografika_IG-03

Infografika IG 03

Prenos datoteke

Energijske-pijace_infografika_IG-04

Infografika IG 04

Prenos datoteke

Energijske-pijace_infografika_IG-05

Infografika IG 05

Prenos datoteke

Energijske-pijace_oglasi_brez-02

Slika 02

Prenos datoteke

Energijske-pijace_oglasi-IG_01

Slika IG 01

Prenos datoteke

Energijske-pijace_oglasi-IG_02

Slika IG 02

Prenos datoteke

Energijske-pijace_oglasi-IG_06

Slika IG 03

Prenos datoteke

Energijske-pijace_oglasi-IG-04

Slika IG 04

Prenos datoteke

Energijske-pijace_oglasi-n-IG-05

Slika IG 05

Prenos datoteke

Energijske-pijace_oglasi-n-IG-06

Slika IG 06

Prenos datoteke

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Nova prijava ošpic v Sloveniji

Podrobno
Kopalna voda

Sluzenje morja

Podrobno
Nalezljive bolezni

Yellow fever

Podrobno