Mediji

Dr. Dominika Novak Mlakar je prejemnica Zlate plakete Zveze SDBPR

Mediji

Včeraj je na Ministrstvu za zdravje potekala tradicionalna 39. slavnostna seja Zveze slovenskih društev za boj proti raku, na kateri so podelili plakete in priznanja zaslužnim posameznikom, ki s svojim delom pomembno pripomorejo pri ozaveščanju prebivalstva glede preventive raka ter s tem doprinesejo k obvladovanju raka. Zlate plakete je prejemnikom izročil minister za zdravje Janez Poklukar. Z velikim veseljem vam sporočamo, da je prejemnica Zlate plakete Zveze SDBPR tudi vodja presejalnega Programa Svit dr. Dominika Novak Mlakar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zadnje posodobljeno: 27.11.2022
Objavljeno: 26.05.2022

Dr. Dominika Novak Mlakar je prejemnica Zlate plakete Zveze SDBPR

Utemeljitev zlate plakete: Program Svit je kljub nekajtedenski zaustavitvi v začetku pandemije covid-19 ves čas sproti analiziral vzorce blata, ki so prispeli po pošti in preiskovancem sporočal izvid preiskave. Za dva meseca se je zaradi zaustavitve preventivnih aktivnosti na državni ravni zaustavilo pošiljanje kompletov za odvzem vzorcev blata. Osebam, ki so se odzvale na vabilo za sodelovanje, so bili kompleti zato poslani v začetku maja, ko je Program Svit začel delovati v polnem obsegu. Na ta račun je sicer nastalo nekaj zamud pri pošiljanju testerjev, ki jih je Program Svit uspešno odpravili že poleti 2020. Z upoštevanjem vseh ukrepov za varno obravnavo pacientov in ob prilagajanju na aktualno epidemiološko situacijo je v manj kot pol leta odpravil tudi vse zamude pri naročanju na kolonoskopijo za osebe po pozitivnem presejalnem testu. Od maja 2020 naprej so pri Programu Svit kljub zaostrenim epidemiološkim razmeram kolonoskopski centri delovali neprekinjeno. Rezultati Programa Svit so bili v letu 2020 primerljivi z rezultati pred epidemijo. V letu 2021 pa je bila odzivnost v program nekoliko nižja, in sicer 63,35 %. V tem letu je bilo izvedenih 10.134 kolonoskopij ter odkritih 188 rakov debelega črevesa in danke. Odkrili in zdravili so tudi 2.011 napredovalih adenomov, ki bi brez zdravljenja lahko napredovali v raka.

Zlate plakete so prejele še: strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana izr. prof. dr. Irena Oblak, vodja programa DORA mag. Kristijana Hertl z Onkološkega inštituta Ljubljana, vodja programa ZORA doc. dr. Urška Ivanuš z Onkološkega inštituta Ljubljana in Mojca Gobec, dr. med., dolgoletna generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje, ki sedaj vodi Sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb.

Iskrene čestitke in hvala za kakovostno in strokovno delo, ki ste ga ohranjali tudi v najbolj težkih trenutkih.

Za dobro javno zdravje
Nenalezljive bolezni

JACARDI v znanstvenih publikacijah

Podrobno
Prepovedane droge

Imam težave zaradi uporabe prepovedanih drog. Kam po pomoč?

Podrobno
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno