Območna enota Murska Sobota

Strokovna konferenca o zdravju Romov v Murski Soboti

Območna enota Murska Sobota

NIJZ OE Murska Sobota je skupaj s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota  organiziral strokovno konferenco o zdravju Romov, ki je potekala 15. maja 2024 v Murski Soboti, v prostorih knjižnice.

Zadnje posodobljeno: 17.05.2024
Objavljeno: 17.05.2024

Namen konference je bil prikazati rezultate preteklih raziskav o zdravju Romov, seznaniti javnost z  razvojno-raziskovalnim projektom NIJZ o zdravju Romov, ki je v teku,  izpostaviti pomembne primere dobre prakse, projekte ter  poslušati predloge strokovnjakov in skupaj poiskati poti naprej.

Po pozdravnih besedah organizatorjev in podžupana MO Murska Sobota g. Langa, je prisotne prek video sporočila pozdravila ga. Habesaat, vodja Enote za vedenjski in kulturni vpogled v zdravje Svetovne zdravstvene organizacije. Doc. dr. Jerneja Farkaš Lainščak, vodja projekta Romstat, je prisotnim približala evropske smernice in strateške pristope do zdravja ter predstavila namen in cilje raziskovalno-razvojnega projekta o zdravju Romov.

Udeleženci konference so imeli priložnost seznaniti se s prizadevanji zdravstvenih služb v Pomurju zadnjih desetletji. Ivo Podojsteršek je predstavil delo dr. Jožeta Zadravca, pionirja strokovnega in znanstvenega  pristopa do zdravja Romov. Prim. mag. Branislava Belović je prikazala delo Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota na zdravju Romov s poudarkoma na izvedbi kulturi primernih pristopov krepitve zdravja v romskih naseljih ter izvedbi prve presečne raziskave o zdravju Romov. Mag. Tatjana Krajnc Nikolić je predstavila izbrane preliminarne rezultate aktualne raziskave o zdravju Romov ter poudarila pomen zdravstvene in digitalne pismenosti. Po prvem sklopu predavanj se je razvila živa razprava v kateri so svoje izkušnje dela in življenja z romsko skupnostjo podelili Boris Egić, vodja zobozdravstvene službe Zdravstvenega doma Murska Sobota, župan občine Dobrovnik g. Kardinar, župan občine Cankova g. Kacijan , župan občine Kuzma, g. Škalič ter ga. Tkalec, iz Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Lendava.

Ga. Zdenka Verban Buzeti iz OE Murska Sobota je predstavila že 15 let trajajoči program medijskih oddaj v romskih medijih, namenjen osveščanju in informiranju o zdravju. Predstavila je tudi projekt dviga zdravstvene pismenosti romskih pomočnikov kot primer uspešnega medsektorskega sodelovanja, ki ustvarja kaskadne učinke na romsko skupnost prek šolarjev in njihovih staršev, ter samih romskih pomočnikov kot vzornikov v svoji skupnosti. Janja Rošer, predsednica Zveze Romov Slovenije in Monika Sandreli, urednica Romskega informacijskega centra sta predstavili projekte namenjene krepitvi zdravja in preprečevanju bolezni, ki jih kontinuirano izvajajo romska društva in organizacije v romskih skupnostih po Sloveniji. Z udeleženci sta podelili svoja opažanja in priporočila.

Peter Beznec, direktor Centra za zdravje in razvoj je predstavil partnerski projekt delavnic namenjenih izboljšanju zdravja kot primer obetavne prakse, ki se bo širil tudi zunaj Slovenije.

Mag. Jelena Aleksić iz urada zastopnika načela enakosti je v zelo informativnem predavanju prisotne seznanila z delom Urada, oblikami in vrstami diskriminacije ter ukrepih posameznika in državnih inštitucij zoper diskriminacije.

Na okrogli mizi je potekal  pogovor o treh ključnih področji, ki vplivajo na zdravje. Svoje izkušnje in predloge o delu z mladimi, ki so opustili šolanje, med katerimi je veliko Romov, je z udeleženci konference podelila ga. Dravec, vodja mentorske skupine programa PUMO s Ljudske univerze Murska Sobota. Ga. Panker, vodja patronažne službe ZD Murska Sobota je poudaril zaupen in spoštljiv odnos do vseh pacientov kot ključen pri zdravstvenih storitvah. Ga. Kuhar je približala vlogo zdravnice specialistke javnega zdravja kot vodje lokalne akcijske skupine občine Krško pri obravnavanju romske problematike.

V zaključkih izpostavljamo potrebo po oblikovanju kulturi prilagojenih ukrepov in programov, dvig zdravstvene pismenosti ter potrebo po večji rabi preventivnih storitev. Pri tem pa je osnova spoštljiv medsebojni odnos, ki je temelj zaupanja. Usklajeno sodelovanje vseh deležnikov v skupnosti je dokazano učinkovit pristop za boljše zdravje prebivalcev.

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno