Območna enota Novo mesto

Zaščitite svojega novorojenčka pred oslovskim kašljem

Območna enota Novo mesto

Cepljenje proti oslovskemu kašlju med nosečnostjo lahko zaščiti vašega novorojenčka od prvega dne življenja dalje.

Zadnje posodobljeno: 16.05.2024
Objavljeno: 16.05.2024

Kaj je oslovski kašelj?

Oslovski kašelj (pertussis) je zelo nalezljiva bakterijska okužba dihal, ki povzroča hude napade kašlja. Najbolj prizadene dojenčke do šestega meseca starosti. Ob tem je potrebno vedeti, da mnogi dojenčki z oslovskim kašljem sploh ne kašljajo, ampak lahko samo prenehajo dihati in pomodrijo. Majhni dojenčki imajo največje tveganje za resne zaplete kot so pljučnica, vročinski krči, možganske krvavitve, težave z dihanjem in večkrat potrebujejo bolnišnično zdravljenje, lahko pa zaradi oslovskega kašlja celo umrejo.

Kdaj je moj dojenček izpostavljen tveganju?

Če bo v stiku z osebo, ki preboleva oslovski kašelj. Klinična slika bolezni v začetku ni značilna, zato so lahko kužne tudi osebe, ki nimajo značilnega kašlja.

Zakaj je pomembno cepljenje proti oslovskemu kašlju v nosečnosti?

Cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju pred boleznijo zaščiti otroka v prvih tednih življenja, preden pridobi lastno zaščito s cepljenjem, ki se začne v starosti 3 mesecev. Poleg tega cepljenje pred boleznijo zaščiti tudi nosečnico, ki bi po rojstvu bolezen lahko prenesla na svojega otroka.

Kdaj v nosečnosti se cepljenje priporoča?

Cepljenje nosečnic je priporočljivo čim prej po 24. tednu nosečnosti in sicer v vsaki nosečnosti. Cepljenje je priporočljivo kljub temu, da ste bili cepljeni v preteklosti ali ste celo preboleli oslovski kašelj, ker zaščita ni trajna.

Ali je cepivo proti oslovskem kašlju varno?

Da, gre za mrtvo cepivo in je varno tako za nosečnico kot za plod ter ne more povzročiti oslovskega kašlja. Lahko pa se pojavijo blagi neželeni učinki, kot sta bolečina ali rdečina na mestu cepljenja. Prav tako cepljenje ne poveča tveganja zapletov med nosečnostjo.

Ali bom po cepljenju lahko dojila?

Da, s cepivom se lahko cepijo nosečnice, ki bodo dojile.

Pomembno je, da so proti oslovskemu kašlju zaščitene tudi osebe, ki bodo v prvih tednih življenja najbližje vašemu dojenčku. Torej tudi drugi družinski člani ter negovalci, ki v odrasli dobi še niso bili cepljeni proti oslovskemu kašlju, opravijo to cepljenje vsaj dva tedna pred kakršnimkoli stikom z vašim dojenčkom. Poskrbite, da so vaši ostali otroci cepljeni skladno z nacionalnim programom cepljenja. Cepljenje proti oslovskemu kašlju med nosečnostjo je najboljša zaščita pred to boleznijo za vašega novorojenčka od prvega dne dalje.

Več informacij najdete na povezavi.

Plakat Oslovski kašelj

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno