Podpora inštitucijam za dostop do zdravstvenih podatkov v Sloveniji

Podpora inštitucijam za dostop do zdravstvenih podatkov v Sloveniji

Supporting Health Data Access Bodies in Slovenia

Ne spreglejte
Najnovejše

»Uporabniki podatkov, vključno z raziskovalci, oblikovalci politik, regulatorji in inovatorji, poročajo o številnih ovirah pri čezmejni izmenjavi zdravstvenih podatkov. Te so večinoma posledica različnih pravnih razlag in praks upravljanja podatkov v Evropi. Zaradi sedanjih ovir se zdravstveni podatki bistveno premalo uporabljajo za sekundarne namene, kot so raziskave in oblikovanje zdravstvenih politik Posledično ta prenizka stopnja uporabe zmanjšuje koristi za vse, kot so inovacije ter razvoj učinkovitejših zdravil in zdravljenj«.

»V Sloveniji je obdelava zbirk podatkov s področja zdravja in zdravstvenega varstva opredeljena v zakonodaji (Zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, Zakon o državni statistiki), zato je seznam virov zdravstvenih podatkov že na voljo, vendar ne na enem mestu in brez zadostnih oziroma brez na enoten način strukturiranih metapodatkov, prav tako pa ni na voljo ostale informacijske infrastrukture, ki bi omogočala kakovostno delo raziskovalcev pri sekundarni uporabi podatkov«.

Metka Zaletel, vodja projekta SI–SUD

logotip projekta SI-SUD Podpora inštitucijam za dostop do zdravstvenih podatkov v Sloveniji, sofinanciran s strani Evropske unije

Opis projekta

Skupni evropski prostor zdravstvenih podatkov (EHDS) bo spremenil krajino sekundarne uporabe zdravstvenih podatkov v EU in Sloveniji. Slovenija je med več presojami v zadnjih letih dokazala, da je zdravstveni informacijski sistem visoko centraliziran in interoperabilen, kljub temu pa v celoti ne dosegamo načel FAIR (Findability, Accessibility, Interoperability, Reusability), predvsem na področju sekundarne uporabe zdravstvenih podatkov. Najpomembnejša izziva ostajata najdljivost in dostopnost. Projekt bo obravnaval izzive, povezane s sekundarno uporabo zdravstvenih podatkov, pa tudi povezovanje Slovenije z EU infrastrukturo in postavitev slovenskih zdravstvenih podatkov na zemljevid evropskih raziskovalcev in drugih deležnikov. Slovenija sodeluje ali sledi več pomembnim projektom EU in skupnim ukrepom na tem področju (TEHDAS in TEHDAS2, EHDS2, PHIRI, QUANTUM), zato bodo tudi rezultati teh projektov uporabljeni v razvoju projekta SI-SUD.

Projekt bo razvil infrastrukturo, razdeljeno na štiri glavne digitalne poslovne zmogljivosti, in sicer: izgradnja metapodatkovnega kataloga zdravstvenih podatkov, razvoj platforme za dostop do podatkov za raziskovalce, razvoj varnega okolja za obdelavo podatkov ter izboljšanje kakovosti podatkov in metapodatkov.

V projektu sodelujejo vsi večji upravljavci zdravstvenih podatkov v Sloveniji. Rezultati tega projekta bodo omogočili boljšo uporabniško izkušnjo za raziskovalce in druge deležnike ter čim boljšo implementacijo zahtev EHDS za sekundarno uporabo zdravstvenih podatkov.

Namen projekta

Namen projekta je implementacija uredbe o Evropskem prostoru zdravstvenih podatkov (EHDS), ki bo v Evropskem parlamentu sprejeta predvidoma v prvi polovici leta 2024. Projekt bo obravnaval izzive, povezane s sekundarno uporabo podatkov, in širše evropske izzive pri povezovanju Slovenije z infrastrukturo EU ter umeščanjem slovenskih zdravstvenih podatkov na zemljevid evropskih raziskovalcev in drugih deležnikov.

Cilji projekta

  • Vzpostavitev slovenskega organa za dostop do zdravstvenih podatkov (SI-HDAB – Health Data Access Body) in vzpostavitev procesa sprejema, obdelave vlog za sekundarno rabo podatkov ter priprave odgovorov in podatkov na vloge
  • Vzpostavitev infrastrukture, da bo SI-HDAB lahko uporabnikom podatkov zagotovil vpogled v vrste podatkov ter oceno primernosti obstoječih naborov zdravstvenih podatkov za predvideni namen uporabnikov podatkov
  • Z namenom zagotavljanja močne tehnične in varnostne zaščite elektronskih zdravstvenih podatkov bo SI-HDAB omogočal dostop do teh podatkov v varnem okolju za obdelavo podatkov skladno z visokimi tehničnimi in varnostnimi standardi
  • Povezovanje z infrastrukturo HealthData@EU za omogočanje čezmejnih tokov za sekundarno uporabo elektronskih zdravstvenih podatkov na ravni EU

Dodana vrednost

Nemoteno raziskovanje in inovacije na podlagi sekundarne uporabe zdravstvenih podatkov, zbranih v Sloveniji ter implementacija zahtev EHDS za sekundarno uporabo zdravstvenih podatkov.

Pričakovani rezultati in gradiva

Upravljavci podatkov bodo med seboj tesno sodelovali in oblikovali kataloge metapodatkov, bolj pregledno delovali in izkoristili najboljše prakse drugih upravljavcev podatkov.

Uspešne pilotne študije in ocena pilotov bodo večini deležnikov pojasnile vlogo EHDS v Sloveniji. Promocija projekta bo povečala tudi zanimanje za sekundarno uporabo zdravstvenih podatkov med raziskovalci in drugimi zainteresiranimi stranmi (industrijo) v Sloveniji.

Med pričakovanimi rezultati bodo tudi vse štiri digitalne poslovne zmogljivosti projekta (izgradnja metapodatkovnega kataloga zdravstvenih podatkov, razvoj platforme za dostop do podatkov za raziskovalce, razvoj varnega okolja za obdelavo podatkov ter izboljšanje kakovosti podatkov in metapodatkov), ki bodo razvite v okviru posameznih delovnih paketov projekta.

Uspešen projekt bo raziskovalcem in industriji odprl pot za širšo sekundarno uporabo podatkov; po drugi strani pa se bo z ustreznim razširjanjem projekta povečalo zaupanje v preglednost in kakovost zbranih podatkov in njihovo uporabo.

Začetek projekta: 1. december 2023

Trajanje projekta: 36 mesecev

Koordinator projekta: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

Partnerji projekta:

Delovni paketi (DP):

 

 

Delovni paketi (DP)

1 – Koordinacija

 

Vzpostavitev ustrezne nacionalne upravljavske strukture za izvajanje projekta

 

 

2 – Diseminacija

 

Ozaveščanje deležnikov o delovanju in odgovornostih ključnih inštitucij ter izvajanje pobud za usposabljanje

 

3 – Evalvacija

 

Izvajanje dejavnosti spremljanja in vrednotenja za ocenjevanje učinkovitosti uresničitve digitalnih poslovnih zmogljivosti

4 – Trajnost

 

Zagotovitev, trajnostnega načrta za digitalne poslovne zmogljivosti

 

5 – Upravljanje vlog za dostop do podatkov

 

Vzpostavitev rešitve za upravljanje vlog za dostop do podatkov

 

6 – Nacionalni metapodatkovni katalog

 

Razvoj nacionalnega metapodatkovnega kataloga zdravstvenih podatkov

 

7 – Varno okolje za obdelavo podatkov

 

Razvoj okolja za varen dostop in obdelavo podatkov

 

8 – Čezmejni   prehod za izmenjavo podatkov

 

Vzpostavitev čezmejnega prehoda za izmenjavo zdravstvenih podatkov

 

9 – Izboljšanje kakovosti podatkov in metapodatkov

 

Opredelitev mehanizmov in izboljšanje kakovosti podatkov in metapodatkov

Financiranje: Projekt SI-SUD sofinancira Evropska unija

Uradna spletna stran projekta je v izdelavi.

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno