Nalezljive bolezni

Akutne okužbe dihal v upadu

Nalezljive bolezni

Zaznati je upad števila obiskov in posvetov v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva zaradi akutnih okužb dihal.

Zadnje posodobljeno: 19.02.2024
Objavljeno: 19.02.2024

V drugem tednu februarja (6. teden/2024) je bilo zaznati upad števila obiskov in posvetov v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva zaradi akutnih okužb dihal. Upadlo je število zaznanih primerov gripe, covid-19 in ostalih akutnih okužb dihal. V Sloveniji gripo trenutno povzroča virus influence A, redko virus influence B.Število okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) je v upadu. Respiratorni sincicijski virus je sicer najpogostejši povzročitelj akutnega brohiolitisa majhnih otrok. K akutnim okužbam dihal še vedno prispevajo tudi drugi za sezono običajni respiratorni virusi – kar precej je rinoviroz t.j. običajnega prehlada, ki ga povzročajo rinovirusi.

Število bolnikov s potrjenim covid-19 upada že od začetka decembra 2023 – v preteklem tednu (6. teden/2024) je bilo s PCR ali hitrim antigenskim testom potrjenih 93 okužb. Za primerjavo – v začetku decembra 2023 je bilo v enem tednu potrjenih kar 1135 primerov. Število potrjenih primerov covid-19 ne odraža celotnega bremena covid-19 v Sloveniji – ker je potek covid-19 pri otrocih, mladostnikih in mlajših odraslih lahek, se ne testirajo, ne potrebujejo zdravstvene oskrbe in covid-19 prebolijo, ne da bi jih zdravstveni sistem zaznal. Ocenjujemo, da je okuženih s SARS-CoV-2 precej več, kot jih zdravstveni sistem zazna, vendar se intenzivnost kroženja še vedno zmanjšuje.Sezona akutnih okužb še traja in bo trajala vsaj do marca.

Velja upoštevati priporočila in preventivne ukrepe kot doslej. Akutne virusne okužbe dihal najbolj ogrožajo ranljive, kot so dojenčki, majhni otroci, starejši in osebe s kroničnimi boleznimi ter nosečnice. Posebej pomembno je, da najbolj ranljivi upoštevajo preventivne ukrepe in se zaščitijo pred resnim in neugodnim potekom bolezni.

Za dobro javno zdravje
Nenalezljive bolezni

JACARDI v znanstvenih publikacijah

Podrobno
Prepovedane droge

Imam težave zaradi uporabe prepovedanih drog. Kam po pomoč?

Podrobno
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno