Neenakosti v zdravju

Koledar “Zdravju in blaginji naklonjeno leto 2024” v elektronski obliki

Neenakosti v zdravju

Uredniški odbor publikacije Neenakosti v zdravju je pripravil tematski koledar za leto 2024, ki spodbuja k razmisleku o dejavnikih, ki vplivajo na naše zdravje ter o načinih, kako lahko vsi prispevamo k zmanjšanju neenakosti v zdravju.

Zadnje posodobljeno: 22.01.2024
Objavljeno: 22.01.2024

Koledar je na voljo v elektronski obliki in vsebuje pomembne mednarodne tematske dneve, ki nas spodbujajo k razmišljanju o lastnem zdravju ter o našem vplivu na skupnost. Poleg čisto koledarskega dela vsebuje koledar tudi razmisleke o neenakosti v zdravju in najpomembnejših temah, povezanih s tem izzivom ter slikovno upodobitev neenakosti, ki je pripravljena kulturno specifično za slovenski prostor. Poleg tega je vsak mesec v krošnji jablane obarvano dodatno jabolko, kar simbolizira naše zorenje znanja in zavedanja o neenakostih na različnih področjih. Poleg drevesa je dodana košara z jabolki, ki jih lahko pobarvate vsakič, ko razmišljate ali opravite dejanje, ki lahko prispeva k zmanjševanju neenakosti, povezanih s temo meseca. Na naslovnici koledarja so trije okrogli slikovni simboli – mandale, darilo mednarodno uveljavljenega umetnika Marka Pogačnika. Predstavljajo tri prispodobe sožitja z Zemljo, našim edinim in skupnim domom. Barvno natisnjene zasijejo v pastelnih odtenkih, lahko pa jih pobarva vsak sam.

Do sedaj je Nacionalni inštitut za javno zdravje izdal tri publikacije o neenakostih v zdravju, ki so dostopne na spletu. V letu 2025 pripravljamo izid četrte publikacije. Veselimo se, da bo koledar sprožil razmišljanja in pobude za korake k zdravju naklonjenemu okolju ter zmanjševanju neenakosti v zdravju. Vabljeni, da ga delite s sodelavci in prijatelji, saj skupaj z znanjem in voljo lahko dosežemo pozitivne spremembe.

Veseli bomo, če bo koledar spodbudil razmišljanja, ideje in pobude, kako lahko v vseh okoljih storimo korake, ki bodo prispevali k zdravju naklonjenemu okolju in zmanjševanju neenakosti v zdravju. S skupnimi močmi, znanjem in voljo lahko osveščamo o nepravičnih neenakostih v zdravju, spodbujamo aktivnosti za njihovo zmanjševanje in spremljamo dosežene spremembe na boljše.

 

 

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno