Območna enota Ljubljana

Zdrave šole v ljubljanski regiji – aktualno v 2023

Območna enota Ljubljana

Letošnje leto je za program Slovenska mreža zdravih šol (SMZŠ) posebno, saj obeležujemo 30. obletnico programa, hkrati pa tudi 7. krog širitve mreže. Osnovni namen programa SMZŠ je spodbujanje aktivnosti v VIZ, ki varujejo in krepijo zdravje in dobro počutje vseh vključenih v šolsko okolje: učencev oz. dijakov, pedagoškega in drugega kadra ter posredno staršev, družinskih članov ter neposredne okolice.

Zadnje posodobljeno: 15.12.2023
Objavljeno: 15.12.2023

Mreža Zdravih šol je regijsko koordinirana zadnjih 15 let, pred tem pa je bila del nacionalne koordinacije na takratnem Inštitutu za varovanje zdravja. Na samem začetku so se programu pridružile 2 osnovni in 1 srednja šola iz ljubljanske regije. Po 7-ih širitvah v vseh teh letih pa regijska mreža Zdravih šol šteje 108 članic iz vrst osnovnih in srednjih šol, dijaških domov ter zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami. Izmed teh se je v zadnjem krogu širitve programa v letu 2023 regijski mreži pridružilo 8 novih članic: OŠ Jožeta Moškriča Ljubljana, OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Rovte, OŠ Ob Rinži, OŠ Črni vrh nad Idrijo, SŠ Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, SŠ tehniških strok Ljubljana, Dijaški dom Bežigrad.

Nove članice so bile maja letos deležne nacionalnega uvodnega srečanja, kjer so bile formalno sprejete v mrežo Zdravih šol. V septembru pa smo v okviru regijske koordinacije mreže na OE NIJZ Ljubljana za njih pripravili tudi poglobljeno usposabljanje. Na dogodku smo predstavnike oz. vodje timov novih Zdravih šol seznanili z vsebino promocije zdravja v šolskem okolju in značilnostmi programa SMZŠ. Podali smo usmeritve za sodelovanje v programu, vodenje tima Zdrave šole ter koordinacijo in izvajanje aktivnosti varovanja in krepitve zdravja ter spodbujanja zdravega življenjskega sloga v šolskem okolju. Ob tem smo k sodelovanju povabili tudi predstavnici dveh dolgoletnih Zdravih šol, da z udeleženci delijo svoje izkušnje, vidike in pristope oz. primere prakse iz šolskega okolja.

Program usposabljanja:

  • Celostni šolski pristop k zdravju – mag. Branka Đukić, NIJZ-OE Ljubljana
  • 5 korakov do šole, ki promovira zdravje – mag. Branka Đukić, NIJZ-OE Ljubljana
  • Izkušnje in primeri Zdrave šole iz prakse – Maja Plazar, OŠ Gabrovka-Dole
  • Pogled na dolgoletno sodelovanje v programu SMZŠ – Katarina Nared Volavšek, BIC Ljubljana-Gimnazija in veterinarska šola
  • Značilnosti sodelovanja v programu SMZŠ – mag. Branka Đukić, Anja Petrič, obe NIJZ-OE Ljubljana
  • Ocena izhodiščnega stanja, načrtovanje ukrepov in vrednotenje (delavnica) – mag. Branka Đukić, Anja Petrič, obe NIJZ-OE Ljubljana

Veselimo se sodelovanja z novimi šolami in njihovega prispevka v regijski mreži šol, ki promovirajo zdravje in dobro počutje ter zdrav življenjski slog v šolskem okolju.

Pripravila: koordinatorka Zdravih šol v ljubljanski regiji, mag. Branka Đukić

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno