NIJZ

10. strokovno srečanje Svitov dan v Ljubljani

NIJZ

Danes je v prostorih Zdravniške zbornice – Domus Medica v Ljubljani potekalo že 10. tradicionalno strokovno srečanje Svitov dan. Dogodek je privabil številne udeležence in v ospredje postavil dosežke, načrte ter izzive za prihodnost.

Zadnje posodobljeno: 15.12.2023
Objavljeno: 14.12.2023

Uvodna nagovora sta imela državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Eva Vodnik ter generalni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje doc. dr. Branko Gabrovec. V nagovoru je dr. Gabrovec izpostavil pomembne dosežke Programa Svit, ki bo prihodnje leto praznoval 15 let delovanja.

Od začetka izvajanja državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki je bilo v Programu Svit med vabljenimi skupaj odkritih več kot 3900 rakov debelega črevesa in danke. Svit kolonoskopija je omogočila odkrivanje in odstranjevanje napredovanih adenomov pri 29.900 ljudeh, s čimer se je preprečil razvoj raka.

Letno se v Programu Svit odkrije do 200 rakov, od katerih je do 60 odstotkov diagnosticiranih v I. ali II. stadiju bolezni, ko razen posega dodatno onkološko zdravljenje ni potrebno. Sistematično izvajanje programa je pripomoglo k zmanjšanju števila novih primerov bolezni, kar se odraža tudi v podaljšanem preživetju oseb z diagnozo raka debelega črevesa in danke.

V nagovoru je dr. Gabrovec izpostavil tudi sodelovanje različnih deležnikov v procesu, od zdravstvenih delavcev na primarni ravni do prostovoljcev v nevladnih organizacijah ter poudaril, da smo si v Programu Svit kljub doseženim rezultatom zastavili še višje cilje, kot so večja odzivnost na vabila, več izvedenih testiranj, ter odkrivanje in odstranjevanje še več predrakavih sprememb in rakov.

Čeprav smo zadovoljni z dosežki, se zavedamo izzivov, ki jih prinaša prihodnost. Vloga preventivnih programov, kot je Program Svit, je ključna za obvladovanje rastočega števila rakavih obolenj, pomembno pa je, da se vsi deležniki, odločevalci in zdravstveni delavci, zavedamo pomembnosti preventive ter se zavzemamo za še večje sodelovanje in izboljšanje odzivnosti programa v različnih regijah v Sloveniji, je še poudaril dr. Gabrovec ter vsem zaželel uspešno srečanje, ki bo ponudilo prostor za izmenjavo informacij, idej in dogovorov ter obenem poudarilo ključno vlogo preventive pri obvladovanju raka.

Za dobro javno zdravje
Nenalezljive bolezni

JACARDI v znanstvenih publikacijah

Podrobno
Prepovedane droge

Imam težave zaradi uporabe prepovedanih drog. Kam po pomoč?

Podrobno
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno