Preprečevanje poškodb

Adventni venček in nevarnost požara

Preprečevanje poškodb

V decembru prižgemo prvo svečo na adventnem venčku, vendar moramo biti pazljivi, saj so goreče sveče eden najpogostejših vzrokov za požare v gospodinjstvu. Upoštevamo nekaj varnostnih pravil, da se majhna lučka ne bo spremenila v požar.

Zadnje posodobljeno: 01.12.2023
Objavljeno: 01.12.2023

Na splošno je priporočljivo uporabljati sveče na baterije namesto sveč s pravim plamenom. Če uporabljamo običajne sveče, adventni venček iz naravnih materialov vedno postavimo na ognjevarno podlago, sveče pa namestimo na podstavke, izdelane iz negorljivih materialov.

Gorečih sveč ne puščamo brez nadzora odrasle osebe niti za kratek čas. Redno jih menjavamo in ne pustimo, da do konca pogorijo. Preden zapustimo prostor, vse sveče ugasnemo.

Adventni venček postavimo na tak prostor, kjer ni dosegljiv majhnim otrokom ali hišnim ljubljenčkom, in je najmanj en meter oddaljen od zaves, časopisov, praznične dekoracije in drugih stvari, ki bi lahko zagorele.

Vžigalice in vžigalnike shranjujemo zunaj dosega otrok, najbolje v zaklenjenih predalih, da jih otrok ne vidi in mu niso dostopne. Otroke poučimo, naj nam takoj povedo, če morda naletijo na pozabljen vžigalnik ali vžigalice.

Na začetek požara v stanovanju nas zgodaj opozorijo javljalniki dima, ki se sprožijo ob dimu, plamenu ali toploti, ki se sproščajo v požaru. Namestimo jih v vsako spalnico ali prostor, kjer nekdo spi, in v vsako nadstropje večnadstropne hiše. To podvoji možnosti, da se bomo ob sprožitvi zvočnega alarma javljalnika iz stavbe uspeli rešiti živi, če pride do požara ponoči.

V bližini gorečih sveč imamo pripravljen ročni gasilni aparat – gasilnik ali vsaj vedro vode. Z gasilnikom gasimo požar le, če je v začetni fazi in če gašenje za nas ne predstavlja nevarnosti. Najbolj primerni za uporabo v zaprtih prostorih so gasilniki na peno.

 

 

Varnost pred požarom doma

Varnost pred požarom doma

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno