Alkohol

Program »Otroci za varnost v prometu« 2023/2024

Alkohol

Alkohol predstavlja  veliko breme za posameznika, družino in družbo. Čas martinovanja in z njim povezani običaji lahko to breme še povečujejo, saj spodbujajo pitje alkoholnih pijač in v družbi normalizirajo to dejanje. To se kaže v porabi čistega alkohola na odraslega prebivalca, po kateri se Slovenija uvršča med vodilne v Evropi.

Zadnje posodobljeno: 21.11.2023
Objavljeno: 14.11.2023

Pomembno se je zavedati, da z vidika zdravja ne obstaja varna količina alkohola. V sodobni družbi, tudi v Sloveniji, škodljiva raba alkohola predstavlja velik javno zdravstveni in družbeni problem, ki vpliva na različne dejavnike, med drugim prispeva k slabši varnosti v prometu. Alkohol že v majhnih količinah vpliva na spremembo reakcijskih sposobnosti posameznika, kar lahko vodi do večjega tveganja za nastanek prometnih nezgod in poškodb. Po podatkih policije alkohol botruje kar tretjini prometnih nezgod  s smrtnim izidom.

Posebej občutljiva populacijska skupina so otroci, ki se vsakodnevno vključujejo v cestni promet. Praviloma so kot udeleženci v prometu nepredvidljivi in zato še bolj izpostavljeni nevarnostim sodobnega prometa. Zato je odgovornost odraslih, da poskrbimo za njihovo varnost in smo jim zgled.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato tudi preko programa  »Otroci za varnost v prometu« opozarjamo na nezdružljivost pitja alkohola in vožnje. V sodelovanju s policijskimi postajami in osnovnimi šolami udeležence v prometu opozarjamo na škodljive učinke alkohola in na to, da je varen voznik samo trezen voznik.

Aktivnosti programa potekajo od septembra in se zaključijo z uličnimi akcijami, ki potekajo v vseh slovenskih regijah, v času martinovanja. Letos se je akciji pridružilo 28 osnovnih šol in vrtcev Zdravstvene regije Novo mesto. Otroci so izdelali preko 500 likovnih izdelkov, ki vključujejo tematiko alkohola v prometu ter tveganega in škodljivega pitja alkohola.

V petek, 10.11.2023 je potekala ulična akcija, kjer so policisti Policijske postaje Krško skupaj z učenci OŠ  Jožeta Gorjupa, Kostanjevica na Krki in OŠ Podbočje s skupnimi močmi voznike osveščali o varnosti v prometu v povezavi z uživanjem alkohola.

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno