Življenjski slog

Duševno zdravje mladostnikov v Evropi in širše

Življenjski slog

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja je regionalni urad Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo objavil najnovejše podatke o duševnem zdravju mladostnikov, pridobljene z raziskavo Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju (HBSC).

Zadnje posodobljeno: 10.10.2023
Objavljeno: 10.10.2023

Podatki kažejo precej razširjen in zaskrbljujoč trend po vsej Evropi in Srednji Aziji: vztrajno slabšanje kazalnikov duševnega blagostanja pri dekletih. Poslabšanje je posebej opazno pri rednem (tedenskem) doživljanju vsaj dveh psiholoških ali psihosomatskih simptomov.

Analiza podatkov iz študije HBSC 2021/22,  ki zajema 280.000 mladostnikov iz 44 držav, je izpostavila nujnost namenjanja večje pozornosti duševnemu zdravju mlajših, tudi v Sloveniji.

Podatki za Slovenijo kažejo, da se je v obdobju 2002–2022 povečalo redno doživljanje vsaj dveh psihosomatskih simptomov pri vseh mladostnikih. Odstotki se pomembno zvišujejo s starostjo in so višji pri dekletih. Glede na ostale države se Slovenija pri doživljanju simptomov uvršča med tiste z manj težavami – smo bolj proti repu vseh držav. Slabše pa se uvrščamo pri oceni duševnega blagostanja (indeks SZO-5), kjer se naši mladostniki uvrščajo med države, ki duševno blagostanje ocenjujejo najslabše in smo precej pod mednarodnim povprečjem.

Nacionalna koordinatorica v Sloveniji doc. dr. Helena Jeriček Klanšček je ob teh ugotovitvah opozorila: »Mladostniki so kot lakmusov papir stanja v družbi. Podatki raziskave kažejo doživljanje mladostnikov, njihove stiske, posebej med dekleti, ki so odraz tudi vseh pritiskov in idealov, ki se kažejo na družbenih omrežjih in jih kot družba spodbujamo – o tem, da bi morali biti uspešni na vseh področjih, popolni, nezmotljivi, se stalno dobro počutiti. A v realnem življenje ni tako. Zato je ključno, da mladim prisluhnemo in jim zaupamo, da zmorejo in jih opolnomočiti, da lahko sami rešujejo izzive v šoli, z vrstniki, da jih učimo socialnih veščin, soočanja s svojimi občutki, primernega izražanja občutkov, poslušanja, empatije, reševanja konfliktov, krepitve odpornosti in pismenosti o duševnem zdravju. Mladostnikom z resnejšimi težavami, ki ovirajo njihovo funkcioniranje, pa je treba skupaj z njimi čim prej poiskati pomoč – pri pediatru ali na Centrih za duševno zdravje za otroke in mladostnike.«

Dr. Aiga Rurane, vodja pisarne Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji, je ob tem poudarila: »Povsem jasno je, da dekleta, zlasti 15-letnice, potrebujejo ciljno usmerjeno podporo. Podatki kažejo, da je več kot  četrtina 15-letnih deklet v Sloveniji dejala, da je bila v zadnjem letu večino časa ali ves čas osamljena. Imele so tudi eno najnižjih ocen duševnega blagostanja v evropski regiji SZO. Nujno je, da hitro ukrepamo in prepoznamo specifične izzive, s katerimi se soočajo, ter jim zagotovimo podporo. Spremljanje stanja je ključno za učinkovito ukrepanje, zato podpiramo takšne raziskave in si želimo, da bi podatki pripomogli k temu, da bi bila pomoč mladostnikom, ki jo potrebujejo, čim hitreje na voljo.«

Če izhajamo iz širših evropskih ugotovitev, moramo poudariti preventivne in promocijske aktivnost ter zgodnje intervencije, še posebej v šolskem, lokalnem in družinskem okolju, kjer mladi preživijo največ časa. Šole so ključnega pomena za dobro počutje mladostnikov. Sodelovanje med izobraževalnimi ustanovami, zdravstvenimi ustanovami v skupnosti in nacionalnimi pobudami za duševno zdravje je ključno za spremembe.


A focus on adolescent mental health and wellbeing in Europe, central Asia and Canada. Health Behaviour in School-aged Children international report from the 2021/2022 survey. Volume 1.


Sodelujoče države in regije:

Albanija, Armenija, Avstrija, Belgija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Grenlandija, Madžarska, Islandija, Irska, Italija, Kazahstan, Kirgizistan, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Severna Makedonija, Norveška, Republika Moldavija, Poljska, Portugalska, Romunija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Tadžikistan, Anglija, Škotska in Wales (Združeno kraljestvo)

Za dobro javno zdravje
Območna enota Celje

Celjski epidemiološki vestnik

Podrobno
Območna enota Maribor

Promocijske aktivnosti presejalnega Programa Svit na Gimnaziji Ormož

Podrobno
Cepljenje

Posvetovalna skupina za cepljenje (NITAG – National advisory committee on immunization)

Podrobno