Območna enota Murska Sobota

Kilometri za življenje

Območna enota Murska Sobota

Na območni enoti NIJZ Murska Sobota smo letošnji svetovni dan preprečevanja samomora obeležili z novinarsko konferenco, ki je potekala v ponedeljek, 11. 9. ob 11.00 v predavalnici Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Murska Sobota. Glavni namen dogodka je bil spodbuditi prebivalke in prebivalce Pomurja k sodelovanju v akciji Kilometri za življenje, s katero se že peto leto zapored priključujemo mednarodni akciji Prekolesarimo svet.  

Zadnje posodobljeno: 12.09.2023
Objavljeno: 12.09.2023

 

Martin Ranfl, predstojnik območne enote NIJZ Murska Sobota, je poudaril javnozdravstveno problematiko samomora in tesno povezanost duševnega zdravja s telesnim. Damjan Anželj, župan MO Murska Sobota, je spregovoril o pomembnosti ustvarjanja zdravega in kvalitetnega okolja za občanke in občane. Anja Žurga, regijska koordinatorica Nacionalnega programa duševnega zdravja MIRA, je na kratko predstavila statistične podatke o samomoru v Sloveniji in v Pomurju ter vire pomoči za osebe v duševni stiski. Tomaž Trajbarič, vodja policijskega okoliša policijske postaje Murska Sobota, je poudaril pomen varnosti na kolesu in vse kolesarje spodbudil k dosledni uporabi kolesarske čelade. Vesna Maučec, izvršna direktorica Zdravilišča Radenci, pa je predstavila aktivnosti, s katerimi se v zdravilišču priključujejo akciji. K njej so spodbudili tudi DSO Radenci in Lendava.

Z akcijo Kilometri za življenje ozaveščamo o pomenu skrbi za duševno zdravje s ciljem preprečevanja samomorov v Pomurju. Prav tako želimo prebivalce naše regije spodbuditi k večji telesni dejavnosti, gibanju in povezovanju, ki pozitivno vplivajo in krepijo duševno in telesno zdravje. Akcija poteka od 10. septembra do 10. oktobra, kolesarji pa lahko sodelujejo s kolesarjenjem v naravi ali na sobnem kolesu. Prevožene kilometre s fotoutrinki nam lahko posredujejo na e-naslov kilometrizazivljenje@gmail.com ali na FB stran Kilometri za življenje. Fotografije bomo objavili na FB strani in s praktičnimi nagradami nagradili tiste, ki bodo zbrale največ všečkov. Nagrajeni bodo tudi kolesarji, ki bodo k akciji prispevali največ prevoženih kilometrov.

Več informacij o akciji je na voljo na FB strani Kilometri za življenje.

 

 

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno