Otroci

Padci majhnih otrok skozi okno in z balkona

Otroci

V poletnih dneh imamo okna in balkonska vrata pogosteje odprta, zato je velika nevarnost, da majhen otrok pade z višine. Ne zanašajmo se na okenske komarnike, ker se zlahka raztrgajo ali preluknjajo, če otrok pritiska nanje.

Zadnje posodobljeno: 30.06.2023
Objavljeno: 29.06.2023

 

Na okna in balkonska vrata namestimo varovala

Varovala omogočajo, da se okna in balkonska vrata lahko odprejo samo za 8–10 cm, zaradi česar otrok ne more potisniti glave/telesa skoznje in pasti skozi okno. Zagotavljajo varnost otrok do 4. leta starosti.

Izberemo taka okenska varovala, ki imajo mehanizem za sprostitev, da jih lahko odrasli in starejši otroci v nujnih primerih zlahka odprejo.

Kljub varovalom, okna in balkonska vrata po uporabi čim prej zapremo.

 

Otrokom preprečimo plezanje na okenske police

Ne pozabimo, da lahko otroci plezajo, še preden znajo hoditi.

Otrok se z lahkoto vzpne na stol ali drug del pohištva, dostopa do okenske police ali kljuke balkonskih vrat in pade skozi okno ali preko balkonske ograje. Zato prestavimo stole in ostalo pohištvo stran od oken, balkonskih vrat in balkonskih ograj.

 

Otroka na terasi in balkonu vedno nadzorujemo

Otroka med bivanjem na terasi ali balkonu nikoli ne pustimo samega in ga ves čas skrbno nadzorujemo.

Balkonske ograje morajo imeti navpične letvice, razmik med njimi pa naj bo tak, da majhen otrok ne more potisniti glave/telesa skoznje. Ograje je treba pregledovati in razrahljane letvice takoj popraviti.

Majhen otrok ne sodi v nedograjeno hišo. Pade lahko z balkona, ki še nima ograje, po nedokončanih stopnicah ali v zemeljski izkop ob hiši.

 

Resno poškodovanega otroka ne premikamo

Otroka, za katerega se zdi, da je po padcu resno poškodovan, ne premikamo. Pokličemo 112 – nujno medicinsko pomoč, sledimo navodilom zdravnika in pustimo, da otroka ob ustreznih varnostnih ukrepih premakne usposobljeno medicinsko osebje.

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Yellow fever

Podrobno
Prepovedane droge

Agencija Evropske unije za droge (EUDA)

Podrobno
Nenalezljive bolezni

JACARDI v znanstvenih publikacijah

Podrobno