Preprečevanje poškodb

Majhen otrok v varstvu pri starih starših

Preprečevanje poškodb

Dobro počutje in varnost naših vnukov nam je izredno pomembna. Preden nas vnuki obiščejo ali ostanejo pri nas doma, storimo vse, kar je mogoče, da zagotovimo njihovo varnost in zaščito. Priporočila za zagotavljanje varnosti majhnih otrok so se precej spremenila od takrat, ko smo imeli svoje otroke, zato si poglejmo nekaj nasvetov, kako ravnamo in prilagodimo svoj dom, da bo varnejši za vnuke. Nasvetov je res veliko, vendar so zelo enostavni.

Zadnje posodobljeno: 24.01.2024
Objavljeno: 22.06.2023

Prilagodimo bivalne prostore, da bodo varni za otroke

Na stopnišču je treba varnostne ograjice za stopnice namestiti na vrhu in na dnu stopnic. Bolj varne so ograjice, ki se pritrdijo z vijačenjem v steno, kot tiste, ki se namestijo le na površino stene z mehanizmom na podtlak. Ograjice zagotavljajo varnost do okrog 2. leta otrokove starosti.

Otrok se lahko sam vzpne na stol ali drug del pohištva in pade skozi okno ali preko balkonske ograje. Na okna in balkonska vrata namestimo varovala, ki omogočajo, da se okna/vrata lahko odprejo samo za 8 do 10 cm, tako da otrok ne more potisniti glave skoznje. Varovala zagotavljajo varnost do okrog 4. leta otrokove starosti. Otroka med bivanjem na balkonu ali terasi vedno nadzorujemo.

Vrvice na zavesah, žaluzijah ali roletah skrajšamo, da jih otrok ne more doseči. Posteljico, stajico, stolček za hranjenje ali otroški voziček je treba postaviti tako, da bodo vrvice senčil in kabli otroškega alarma izven dosega otroka.

Strupene sobne rastline (difenbahija, filodendron, božična zvezda, sobna kala ipd.) odstranimo iz stanovanja ali jih nadomestimo z rastlinami, ki niso strupene.

Javljalnike ogljikovega monoksida namestimo v prostorih, kjer se nahaja kurilna ali gorilna naprava, in v vsakem nadstropju hiše na hodniku v bližini prostorov, kjer se dlje časa zadržujemo (spalnice, dnevna soba, kuhinja). Javljalnike dima prav tako namestimo v vsako nadstropje večnadstropne hiše, da nas zgodaj opozorijo na začetek požara v stanovanju.

Električne vtičnice in električne podaljške z več vtičnicami zavarujemo z namenskimi ščitniki za električne vtičnice.

Otroka nikoli ne pustimo z družinskim psom samega, brez nadzora odrasle osebe, čeprav menimo, da je pes prijazen in nenevaren. Do ugrizov največkrat pride spontano v času igre, ker majhni otroci še nimajo znanja in občutka, kako naj se obnašajo med igro s psom.

Seznam telefonskih številk, ki jih bomo potrebovali v nujnih primerih, pripravimo poleg stacionarnega telefona oz. ga vnesemo v svoj mobilni telefon. Udeležimo se tečaja prve pomoči, kjer se bomo naučili tehnik, s katerimi lahko rešimo življenje svojemu vnuku.

 

Spalni prostori

Otrok naj vedno spi sam v svoji posteljici. Najkasneje takrat, ko se začne dvigovati na kolena in postavljati na noge, prestavimo dno na najnižji položaj, tako da je posteljica globoka najmanj 50 cm. Morda še vedno hranimo staro otroško posteljico, vendar jo je treba zamenjati z novo, ker zagotovo ne ustreza sodobnim varnostnim zahtevam in ni več primerna za uporabo. Varnostni standardi za otroško opremo so se v zadnjem desetletju močno spremenili, kar velja tudi za pohištvo.

Potrebovali bomo previjalno mizo, lahko pa otroka previjamo tudi na postelji ali na tleh na brisači. Ko se bo otrok začel obračati na trebuh in se plaziti, bosta pri menjavanju plenic verjetno potrebni dve osebi.

Vsa zdravila, tudi tista, ki jih lahko kupimo brez recepta, pospravimo v omarico, ki je zaklenjena s ključem ali opremljena z varovalom za zapiranje, da je otroci ne morejo odpreti. Varovala zagotavljajo varnost do okrog 3. leta otrokove starosti. V omarico je treba pospraviti tudi tedenski dozator za tablete.

 

Kuhinja

Otrokom do 3. leta starosti ne dajemo jesti koščkov trdega sadja ali zelenjave, koščkov mesa, klobase, sira ipd., katerih premer je manjši od 3 cm. Trdo hrano je treba nastrgati, stlačiti ali sesekljati. Nevarne za zadušitev so tudi jagode grozdja in češnjev paradižnik, zato jih vedno narežemo, predem jih ponudimo otroku.

Z vrat hladilnika odstranimo okrasne magnetke, s katerimi bi se radovedni malček lahko zadušil.

Na predale, v katerih hranimo drobne ali ostre predmete, namestimo varovala za zapiranje, tako da otrok predalov ne more odpreti.

Tudi zdravju škodljive snovi, kot so čistila, detergenti in druge gospodinjske kemikalije, pospravimo izven dosega otrok v predal ali omaro, ki se zaklepa s ključem ali zapira z varovalom za zapiranje.

Med kuhanjem na štedilniku uporabljamo le zadnje kuhalne plošče, ročaje posod pa obrnemo proti zadnjemu delu štedilnika, tako da jih otrok ne doseže in ne more zliti nase vroče hrane. V specializirani trgovini se lahko kupi tudi zaščitno ograjico za štedilnik.

Hrana ali tekočina, ki jo hladimo, naj bo zunaj dosega otrok, saj lahko vroča voda povzroči oparine še 30 min po tem, ko je zavrela.

Na jedilni mizi se ne priporoča uporabe prta, ker lahko otrok zgrabi za prt in ga skupaj s posodami, polnimi vroče hrane, potegne nase in se opari.

Vžigalice in vžigalnike pospravimo zunaj dosega otrok. Do požara lahko pride tudi, če otrok na vročo peč položi lahko vnetljive predmete.

Kable električnih gospodinjskih aparatov je treba pospraviti izven dosega otrok, aparate in naprave, ki se trenutno ne uporabljajo, pa pospraviti v omaro.

 

Kopalnica

Majhen otrok naj bo v kopalni kadi vedno pod nadzorom odrasle osebe in ves čas na dosegu rok oziroma ga je treba držati za nadlaket.

Straniščno školjko pokrijemo s pokrovom, pokrov pa zapremo še s posebnim varovalom za zapiranje, da zmanjšamo nevarnost za utopitev. Varovalo lahko uporabljamo le toliko časa, dokler ga otrok ne zmore odpreti sam.

Otrok bi med igro lahko odprl ventil za vročo vodo in se oparil, zato na mešalni vodovodni armaturi uporabljamo termostat za nastavitev temperature vode, ki ga nastavimo na največ 50 stopinj Celzija.

Kapsule detergenta za pranje perila, čistila, detergente, kozmetične izdelke ipd. pospravimo izven dosega otrok v predal ali omaro, ki se zaklepa s ključem ali zapira z varovalom za zapiranje.

Otroku, ki se že dviguje na noge, lahko med kopanjem spodrsne in se poškoduje, zato v kopalno kad namestimo podlogo iz materiala, ki ne drsi.

 

Dnevna soba

Otrok se lahko ob padcu poškoduje zaradi udarca ob trde igrače, ki so raztresene po tleh, ob oster vogal na pohištvu, ali zadene stekleno površino pohištva. Zato igrače sproti pospravljamo s površin, kjer največ hodimo, vogale radiatorjev in nizkega pohištva pa zaščitimo z zaščitnimi vogalniki iz silikona. Večje steklene površine morajo biti izdelane iz kaljenega stekla, na manjše površine pa nalepimo posebno plastično folijo, ki preprečuje, da bi se razbito steklo razletelo na kose in porezalo otroka.

Majhni otroci radi plezajo po odprtih predalih, omarah s policami in drugem pohištvu, da bi dosegli zanimive stvari, pri čemer se lahko pohištvo prevrne na otroka, ga z vso težo udari in stisne pod seboj. Zato predalnike, visoke omare s policami in televizijo pričvrstimo na steno s posebnimi stenskimi nosilci ali varnostnimi trakovi. Enako velja tudi za ekran računalnika.

Otrok se lahko nevarno opeče in/ali poškoduje, če med igro potegne nase vroč likalnik, ki stoji na mizi. Prav tako se lahko opeče, če nenadzorovani likalnik pustimo ohlajati na otrokom dostopnih površinah, saj lahko ohlajanje traja tudi 90 minut.

 

Oprema za dojenčka

Otrok v stolčku za hranjenje mora biti pripet s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov in ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Če je stolček za hranjenje izdelan doma, je treba preveriti, ali je skladen s priporočenimi varnostnimi zahtevami.

Uporaba otroškega ležalnika se odsvetuje, ker ne vpliva ugodno na otrokov razvoj in poveča tveganje otroka za poškodbe. Če ga kljub temu uporabljamo, naj bo otrok v njem le kratek čas in pripet s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov ter ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Ležalnika ne postavljamo na mizo, kuhinjski pult ali sedežno garnituro, ker lahko skupaj z otrokom pade na tla.

Uporaba hojce se odsvetuje, ker ne vpliva ugodno na otrokov razvoj in poveča tveganje otroka za poškodbe, opekline, zastrupitve, utopitve v bazenu. Če jo kljub temu uporabljamo, mora biti otrok ves čas pod nadzorom odrasle osebe.

Uporaba kopalnega stolčka se odsvetuje, ker poveča tveganje dojenčka za utopitev. Če otroka v kopalni kadi za trenutek pustimo samega, se lahko skupaj s kopalnim stolčkom prevrne ali z njega zdrsne v vodo in se utopi. Kopalni stolček ne more nadomestiti nadzora odrasle osebe.

 

Otroku ponudimo le varne igrače

Morda še vedno hranimo stare igrače za svoje vnuke. Varnostni standardi za igrače so se v zadnjih letih močno spremenili, zato je bolje, da kupimo nove.

Igrače naj bodo primerne za otrokovo starost in razvojne značilnosti. Za otroke, mlajše od 3 let, so primerne le igrače, katerih premer je večji od 3 cm ali se ne morejo razstaviti na drobne dele. Bodimo pozorni tudi na dele igrače, ki se lahko odlomijo ali odtrgajo. Otrok jih lahko pogoltne, vdihne ali jih vtakne v nos ali ušesa.

Preverimo, da igrača ne vsebuje gumbnih baterij, ker poleg zapore dihalnih poti lahko povzročijo tudi resne poškodbe dihal ali prebavil, če jih otrok vdihne/pogoltne in zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč.

Igrače, ki imajo vrvice, trakove ali strune daljše od 22 cm, niso primerne za otroke, mlajše od 3 let, ker se otrok z njimi lahko zadavi.

Otroci do 8. leta starosti ne smejo sami napihovati balonov brez nadzora odrasle osebe ali se igrati z nenapihnjenimi baloni iz lateksa, ker se lahko zadušijo z nenapihnjenim balonom ali z delci balona, če se le-ta razpoči.

Več o varnosti igrač najdete na naslednji povezavi.

 

Klet in garaža ne smeta biti dosegljiva otrokom

Zakleniti je treba vsa vrata, ki vodijo v klet, garažo, na dvorišče ali vrt, da ne bi majhen otrok dostopal v prostore, ki niso varni za otroke, ali odtaval iz hiše ali stanovanja.

V garaži in na dvorišču je treba biti zelo previden zlasti pri vzvratnem speljevanju, ker lahko po nesreči povozimo otroka, ki ga iz avtomobila ne vidimo. Čeprav se nam mudi, si vzamemo nekaj sekund časa, da se sprehodimo okoli svojega parkiranega avtomobila in se prepričamo, da v bližini vozila ni otrok. Otroci, ki ne gredo z nami v avtomobil, naj ostanejo pod nadzorom druge odrasle osebe

Preverimo delovanje senzorja na mehanskih garažnih vratih, ki preprečuje, da bi se vrata spustila medtem, ko pod njimi stoji otrok, in ga stisnila pod seboj.

Ne puščamo ključa v vozilu ali prižganega avtomobila brez nadzora, kadar so v bližini otroci.

 

Poskrbimo za varno igro otrok na domačem vrtu in dvorišču

Prostor, kjer se igrajo otroci, mora biti oddaljen od prometne ceste ali privoza vsaj 60 metrov, drugače ga moramo ograditi. S tem preprečimo, da bi otrok nenadoma stekel na prometno ulico.

 

Igrala

Igrala za domačo uporabo so običajno lažja od tistih za javna igrišča, zato jih je treba dobro pričvrstiti (sidrati) v tla, da se ne prevrnejo ali porušijo. Sidrišča ustrezno prekrijemo, da ne postanejo vzrok za spotikanje in poškodbe. Pri nameščanju igral dosledno upoštevamo navodila proizvajalca.

Otrok naj uporablja le igrala, ki so primerna za njegovo starost in stopnjo razvoja. Predšolski otroci se smejo igrati le na nižjih igralih, na katerih se lahko vzpnejo do višine največ 150 cm.

Varna podlaga mora biti nameščena pod vsemi igrali, kjer se otrok igra na višini 60 cm ali višje, in tudi pod igrali, na katerih se razvijejo večje sile, kot so gugalnice in tobogani. Primerna je najmanj 30 cm debela podlaga iz lesenih sekancev, drobljenega lubja, peska ali atestirane gume, ki ublaži silo udarca ob padcu in tako prepreči nastanek ali zmanjša resnost poškodb.

Več o igralih najdete na naslednji povezavi.

Posebna previdnost velja pri uporabi trampolina. Rekreativna uporaba trampolina se odsvetuje še posebej za predšolske otroke, ki se na trampolinu pogosteje resno poškodujejo kot starejši otroci.

Več o varni uporabi trampilina najdete na naslednji povezavi.

 

Domači bazen

Če imamo domači bazen, mora biti otrok ob ali v njem vedno pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati. Bazen je treba z vseh štirih strani obdati s 120 cm visoko ograjo tako, da je popolnoma ločen od hiše in dvorišča. Če uporabljamo nadzemni sestavljivi bazen, pa je treba vsak dan po koncu uporabe pospraviti lestev oz. stopnice za vstopanje v bazen izven dosega otrok.

Tudi v otroškem bazenčku naj bo otrok vedno pod nadzorom odrasle osebe in ves čas na dosegu rok oziroma ga držimo za nadlaket.

Več o preprečevanju utopitev doma najdete na naslednji povezavi.

 

Strupene rastline

Z domačega vrta odstranimo vse strupene rastline ali jih nadomestimo z rastlinami, ki niso zdravju škodljive. Za majhne otroke so posebej nevarne rastline, ki imajo vabljive rdeče-rumene plodove, npr. navadna tisa, češmin, bodika (božje drevce) ipd., in lepo cvetoče rastline, npr. navadna šmarnica, teloh, narcisa, navadni jetrnik, vetrnice ipd.

 

Na sprehodu in v avtomobilu

Če na sprehodu uporabljamo otroški voziček, je treba otroka vsakič pripeti s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov. Varnostni pasovi okrog pasu in med nogami preprečujejo, da bi otrok zdrsnil z vozička na tla, ramenski pasovi pa preprečujejo, da bi otrok v vozičku vstajal in padel z njega. Otrok v vozičku naj bo vedno pod nadzorom odrasle osebe.

V avtomobilu mora biti otrok vedno nameščen v otroškem varnostnem sedežu, ki ustreza njegovi višini, teži in starosti. Varnostni sedež pritrdimo na srednji sedež zadnje klopi avtomobila, vendar le če ima avtomobil na srednjem sedežu vgrajen tritočkovni varnostni pas. Sicer pa ga pritrdimo na levi ali desni sedež zadnje klopi.

Otroka v sedežu pripnemo s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov in pazimo, da trakovi niso zviti in se otroku tesno prilegajo. Med pasom in otrokovo ključnico naj bo največ za prst prostora, zato v hladnih dneh otroku slečemo vrhnja debela oblačila. Potem ga pripnemo z varnostnimi pasovi ter pokrijemo z oblačilom ali odejico. Med vožnjo ga ne smemo držati v naročju, tudi pri najkrajših vožnjah ne, ker ga ob trku lahko vrže v vetrobransko steklo ali celo iz avtomobila.

Otroka nikoli ne pustimo v avtomobilu brez nadzora odrasle osebe. Ko zapustimo vozilo, s seboj vzamemo vse otroke, tudi spečega dojenčka. Otroci so že utrpeli resne poškodbe in celo umrli zaradi vročine ali mraza, ko so jih odrasli pustili same v vročih ali mrzlih avtomobilih.

Več o varnosti otrok v avtomobilu najdete na naslednji povezavi.

 

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno