Območna enota Celje

Evropski teden boja proti raku v Celju: kaj nam nudijo državni presejalni programi in kaj je modro, da storimo sami

Območna enota Celje

Na prvi dan Evropskega tedna boja proti raku, četrtek, 25. maja 2023, smo strokovnjaki Območne enote Celje NIJZ v sodelovanju z ambasadorko Programa Svit, Društvom za boj proti raku regije Celje, Centrom za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje in Fakulteto za zdravstvene vede Celje v nakupovalnem središču Citycenter Celje pripravili informativno svetovalni dogodek za širšo javnost.

Zadnje posodobljeno: 29.05.2023
Objavljeno: 29.05.2023

Zainteresirane mimoidoče smo povabili na sprehod skozi napihljivi model debelega črevesa, v katerem so se lahko seznanili z različnimi bolezenskimi spremembami, ki se v črevesu lahko pojavijo in skozi čas napredujejo. Poudarjali smo pomen zgodnjega odkrivanja in zdravljenja predrakavih in rakavih sprememb debelega črevesa in danke, ki ga prebivalcem Slovenije, starim od 50 do 74 let, omogoča državni presejalni Program Svit. Prisluhnili smo njihovim izkušnjam, izmenjevali mnenja in spregovorili o še dveh uspešnih državnih presejalnih programih, programu Zora in Dora. Delili smo zloženke z informacijami o rakavih obolenjih in posebej o načinih njihovega obvladovanja, ki jih celovito povzema 12 nasvetov proti raku.

Obiskovalci so lahko opravili tudi meritve krvnega tlaka. Seznanjali smo jih o delavnicah za zdrav življenjski slog, svetovalnicah za duševno zdravje in tvegana vedenja ter drugih aktivnostih, ki so jim na voljo v Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje in ostalih centrih za krepitev zdravja/zdravstvenovzgojnih centrih širom Slovenije.

Izpostavljali smo pomembnost samopregledovanja dojk in mod. Korake samopregleda smo prikazovali na učnih modelih in učenje veščin le-tega omogočili zainteresiranim obiskovalcem. Ker smo na pragu poletja, smo še posebej spomnili na koristi zaščite pred sončnimi žarki.

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno