Tobačni in povezani izdelki

Ogrevani tobačni izdelki – Informacije za mladostnike

Tobačni in povezani izdelki

S pomočjo baterije ogrevani tobačni izdelki segrevajo manjše, posebej izdelane cigarete, ki vsebujejo tobak. Ob segrevanju iz njih izhaja aerosol, ki ga vdihuje uporabnik.

Zadnje posodobljeno: 19.05.2023
Objavljeno: 19.05.2023
  • Aerosol ogrevanih tobačnih izdelkov vsebuje nikotin in številne zdravju škodljive snovi, ki so v tobačnem dimu, pa tudi takšne, ki jih v tobačnem dimu ni. Nekatere snovi so v višjih ravneh kot v tobačnem dimu, druge v nižjih. Če uporabljaš ogrevane tobačne izdelke, si izpostavljen pomembnim količinam zdravju škodljivih snovi.
  • Pri uporabi ogrevanih tobačnih izdelkov si lahko izpostavljen podobnim količinam nikotina kot pri kajenju cigaret, zato lahko ti izdelki povzročijo zasvojenost z nikotinom.
  • Zaradi uporabe nikotina lahko poleg zasvojenosti izkusiš dolgotrajne negativne učinke na pozornost, učenje, spomin, tvoje počutje, povečano impulzivnost in tesnobnost. Zviša se tudi tvoje tveganje za uporabo drugih drog.
  • Kako na zdravje vpliva dolgoročna uporaba ogrevanih tobačnih izdelkov še ne vemo, saj to še ni ustrezno raziskano, saj so ti izdelki na trgu še prekratek čas. Glede na dostopne podatke pa strokovnjaki ocenjujejo, da je uporaba teh izdelkov povezana s pomembnimi škodljivimi učinki na pljuča, imunski sistem, jetra in srčno-žilni sistem. Trenutno ni dokazov, da so ogrevani tobačni izdelki manj škodljivi kot kajenje cigaret.

 

Ko iščeš informacije o različnih izdelkih – išči verodostojne, neodvisne vire. Ti v ozadju ne skrivajo interesov industrije, prodajalcev ali drugih s finančnimi interesi, ki izdelke praviloma prikazujejo kot manj škodljive kot so v resnici in prikrivajo določene pomembne podatke. Kritično ocenjuj tudi druge vire informacij, npr. različnih medijev (zabavnih), družabnih omrežij, pa tudi vrstnikov, družine…saj so tudi ti lahko pristranski.

 

Kje lahko poiščeš pomoč pri opuščanju tobačnih izdelkov ali izdelkov z nikotinom?

Preberi še:
Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno