Preprečevanje poškodb

Uporaba žara

Preprečevanje poškodb

Da se bomo na domačem pikniku vsi zabavali in se pri peki na žaru ne bo nihče poškodoval, je dobro upoštevati nekaj varnostnih nasvetov.

Zadnje posodobljeno: 25.04.2023
Objavljeno: 25.04.2023

Razložimo, kako deluje žar

Večina otrok se žaru približa iz radovednosti, zato jim razložimo in pokažemo, kako deluje, še preden ga začnemo uporabljati. Otroke poučimo tudi o nevarnostih za nastanek poškodb, npr. da se žar močno segreje, in ostane vroč še dolgo potem, ko že zaključimo s peko, ter o nevarnostih za izbruh požara. Pri tem bodimo jasni, da to ne pomeni, da lahko otroci zdaj varno sodelujejo pri uporabi žara, temveč da želimo, da se ga izogibajo.

To je tudi odlična priložnost, da starejše otroke poučimo, kako je treba pravilno ravnati, če bi njihova obleka začela goreti in vadimo z njimi:

  1. Ustavi se in pokliči pomoč. Ne tekaj okrog, ker to razpihuje plamene in povzroča, da je gorenje močnejše.
  2. Vrzi se na tla in si pokrij obraz.
  3. Povaljaj se spredaj in zadaj, da pogasiš gorečo obleko.
  4. Opekline hladimo s čisto mrzlo vodo vsaj 20 minut. Če so opekline obsežne ali globoke, je potreben pregled pri zdravniku.

Otroci naj bodo na varni razdalji

Ko uporabljamo žar, naj bodo otroci in domače živali ves čas na varni razdalji. Z otroki se dogovorimo in okoli žara označimo najmanj 1 m široko območje, na katero otroci in živali ne smejo dostopati, kadar odrasli pečemo na žaru. Enako velja tudi kasneje, ko s peko že zaključimo.

Otrok nikoli ne pustimo brez nadzora odrasle osebe. Zaposlimo jih z igrami in drugimi zabavnimi aktivnostmi, ki naj potekajo na varni razdalji, stran od žara. Otrokom tako ne bo dolgčas in ne bodo hodili okrog žara, nam postavljali vprašanj ali drugače iskali našo pozornost.

Vžigalice in vžigalnike hranimo zunaj dosega otrok. Otroke poučimo, naj takoj sporočijo odrasli osebi, če morda naletijo na pozabljen vžigalnik ali vžigalice.

Otrokom do 3. leta starosti ne dajemo jesti koščkov trdega sadja ali zelenjave, koščkov mesa, klobase, sira ipd., katerih premer je 3 cm ali manjši, temveč je treba tako hrano nastrgati, stlačiti ali sesekljati. Nevarne za zadušitev so tudi jagode grozdja in češnjev paradižnik, zato jih vedno narežemo, predem jih ponudimo otroku. Starejše otroke poučimo, da dojenčku/malčku ne smejo dajati nobene hrane brez našega dovoljenja.

Med jedjo sedimo z otroki za isto mizo in jih ne pustimo brez nadzora. Na tak način hitreje opazimo, če ima kdo od otrok težave z dihanjem, in mu lahko takoj nudimo prvo pomoč, če bi se začel dušiti. Pri otrocih, ki še nimajo kočnikov ali se še učijo učinkovito zgristi hrano, lahko že najmanjša motnja med grizenjem hrane, npr. če otrok hitro govori ali se smeji, poveča tveganje za zadušitev. Zato naj otroci med jedjo vedno sedijo za mizo, nikakor ne dovolimo, da bi hodili ali tekali okrog s polnimi usti hrane, saj se na tak način zgodi največ zadušitev. Otroka, ki je razburjen in joka, ne silimo jesti.

Varna uporaba žara

Na začetku sezone peke na žaru najprej preverimo, da se čez zimo v žaru ni zaredil mrčes, ter očistimo ostanke maščobe in saj.

Žar uporabljamo vedno le na prostem. Uporaba žara v kakršnemkoli zaprtem prostoru, kot je garaža ali vrtni šotor, poveča tveganje ne samo za požar, ampak tudi za zastrupitev vseh navzočih z ogljikovim monoksidom. Žar postavimo na ravno, trdno površino in vsaj 3 m stran od vrtnega pohištva, vrtne lope in ograj iz gorljivih materialov. Ognjeni plameni bi se zlahka razširili nanje in povzročili požar. Izogibamo se tudi bližini napuščev stavb, nadstreškov, tend, senčnikov, visečih vej dreves ali grmovja ter površin, kjer se otroci igrajo, pogosto hodijo ali tekajo.

Žar uporabljamo skladno z navodili proizvajalca. Med uporabo ga nikoli ne pustimo brez nadzora in ga ne premikamo, ker se lahko prevrne in pride do požara. Vsak odprti ogenj pomeni nevarnost za požar, npr. med peko se iz hrane lahko nenadoma pocedi maščoba in zagori z večjim plamenom, kot bi želeli. Zato si v bližino pripravimo tudi ročni gasilni aparat

Uporabljamo orodja za peko na žaru z dolgimi ročaji, ki omogočajo, da lahko delamo na varni razdalji od vročine in plamenov. Med peko na žaru ne nosimo ohlapnih oblačil in oblačil iz lahko gorljivih materialov. Odložimo uro in nakit, ker se lahko močno segrejeta ob dolgotrajni izpostavljenosti vročini z žara.

Pri žaru na oglje se uporaba tekočine za pomoč pri vžigu oglja v prisotnosti otrok zelo odsvetuje. Kadar se odločimo za uporabo tovrstne tekočine, uporabljamo le tako, ki je posebej namenjena za vžig oglja, nikakor pa ne drugih vnetljivih ali hlapljivih snovi. Še posebej ne smemo uporabljati bencina ali parafina in ga dodajati v že prižgan ogenj, ker bi se lahko plamen razširil navzgor v posodo z vnetljivo tekočino in povzročil eksplozijo. Po končani peki na oglju, pepel in ostanke oglja popolnoma ohladimo. Priporoča se, da zapremo pokrov žara, da zadušimo žerjavico, in pustimo pepel, da se hladi 48 ur. Da bi pospešili ohlajanje, žerjavico polijemo z vodo. Preden iz žara izpraznimo pepel, se prepričamo, da se je popolnoma ohladil. Izpraznimo ga na zemljo na vrtu ali odnesemo na drugo ustrezno mesto.

Pri zagonu plinskega žara pa je pomembno, da pokrov žara odpremo, ker se pri zaprtem pokrovu začne kopičiti plin, ki lahko povzroči eksplozijo, ko prižgemo žar. Ko končamo s peko, žara ne pozabimo izklopiti (plinski, električni) in zapreti ventil plinske jeklenke. Plinsko jeklenko hranimo v pokončnem položaju v zračnem prostoru, kjer se jeklenka ne more pregreti nad 40° C. Jeklenke zato ne shranjujemo npr. na sončni terasi, prav tako ne v garaži ali v kleti, ki je pod nivojem zemlje, ker bi se ob puščanju jeklenke plin zadrževal pri tleh in bi tak prostor težko prezračili.

Vzdrževanje

Če uporabljamo plinski žar, redno preverjamo ali vsi deli na plinski jeklenki dobro tesnijo, še posebej pred prvo uporabo v sezoni. To naredimo s testom z milnico: v kozarcu zmešamo enako količino detergenta za pomivanje posode in vode, ter jo z večjim čopičem ali krpo nanašamo na cev, na spoje na plinskem regulatorju in na jeklenki. Medtem odpremo ventil na jeklenki in če nastanejo mehurčki, ventil takoj zapremo, ker cev ali spoji puščajo. Jeklenko odnesemo iz notranjih prostorov in obvestimo distributerja plina, ki bo poskrbel za njen odvoz. Nikakor je ne prevažamo sami.

Na plinskem žaru je treba redno pregledovati tudi odprtine, po katerih teče plin, da ne bi prišlo do zamašitve, ker je to pogost vzrok za požar. Npr. žuželke lahko zaprejo ozke odprtine, zaradi česar plin teče drugje, kot bi moral. Ob prvih znakih težav je treba zapreti vse ventile na žaru in ventil na plinski jeklenki ter očistiti odprtine.

Po vsaki uporabi je treba žar očistiti. Neočiščen žar je nevaren za nekontroliran vžig, zato redno odstranjujemo maščobo, ki se nabira na pladnju pod rešetko, da se zaradi vročine ne bi vžgala. Za čiščenje žara ne uporabljamo žičnih krtač, ker drobne žice med čiščenjem pogosto odpadajo. Med peko bi se lahko prijele hrane in ob zaužitju povzročile poškodbe prebavnega trakta.

____________________________________________________________________________________________

POVEZANE TEME

Piknik – varnost živil

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno