Območna enota Celje

Na regijskem srečanju Zdravih šol tudi o novih tobačnih in nikotinskih izdelkih ter preprečevanju njihove uporabe

Območna enota Celje

Na Območni enoti Celje smo tokratno regijsko srečanje Zdravih šol pripravili skupaj s predstavniki iz Gimnazije Slovenske Konjice.

Zadnje posodobljeno: 02.03.2023
Objavljeno: 02.03.2023

Srečanja, ki smo ga naslovili Čas za zdravo prihodnost, se je udeležilo 36 vodij in aktivnih članov šolskega tima iz Zdravih šol celjske regije. Udeležence je uvodoma pozdravila ravnateljica Šolskega centra Slovenske Konjice – Zreče, mag. Jasmina Mihelak Zupančič.

Slika: Utrinki s srečanja – 1

Utrinki s srečanja – slika 2

V zadnjem obdobju beležimo med mladimi vedno več uporabnikov različnih novih izdelkov, ki vsebujejo tobak ali nikotin, zato smo na srečanju nadgradili znanje o teh izdelkih. Poznamo že več generacij elektronskih cigaret, pojavili so se tudi ogrevani tobačni izdelki in tobak za žvečenje, v zadnjem času pa tudi nikotinske vrečke. Uporaba teh izdelkov je še posebej tvegana za otroke in mladostnike. Helena Koprivnikar, dr. med., specialistka javnega zdravja na NIJZ, je med drugim povedala, da aerosol v elektronskih cigaretah ni navadna para, ampak vsebuje znatne ravni zdravju škodljivih snovi (poleg nikotina); tudi elektronske cigarete lahko povzročajo hude bolezni pljuč, vdihavanje kakršne koli snovi pa je potencialno nevarno, saj so pljuča narejena za vdihavanje čistega zraka.

Med strokovnimi temami smo osvetlili pomen povečanja samooskrbe in ohranjanja slovenskih semen ter trajnostnih pristopov, ki postajajo vedno bolj pomembni pri zagotavljanju varne in zdrave prehranske prihodnosti. Irena Rotar, dipl. perm. des., iz Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije, Združenja za trajnostno prihodnost, se je osredotočila na izzive, ki nas čakajo. Udeležencem je podarila nekaj semen. Nato je potekala Izmenjevalnica semen in znanja, ki deluje v okviru Gibanja Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen in Ajda Štajerska.

Osredotočili smo se tudi na zdravje zob in ustne votline, ki je močno povezano s splošnim zdravjem. Če so zobje zdravi in ne bolijo, so otroci bolj zbrani in lažje sledijo pouku. Pomemben dejavnik, ki vpliva na zdravje zob, je prehrana. Hrana naj bo čim bolj čvrsta, čim manj predelana. Zobe imamo zato, da hrano grizemo. Ob grizenju in žvečenju se sprošča veliko kakovostne sline, ki ohranja ravnovesja v ustih. Marta Tome, dr. dent. med., pedontologinja in koordinatorica zobozdravstvene preventive regije Celje, je še dodala, da če že otroci in mladostniki posegajo po sladkih ali slanih prigrizkih, potem naj bo to ob obroku in brez vmesnih prigrizkov. Za žejo priporoča pitje vode.

Srečanje smo zaključili s predstavitvijo dejavnosti promocije in krepitve zdravja, ki jih izvajajo v Šolskem centru Slovenske Konjice-Zreče, in sicer na Gimnaziji Slovenske Konjice in Srednji poklicni in strokovni šoli Zreče. Vodji tima, Petra Šešerko Viličnjak in Tjaša Rajšp, sta predstavili bogat nabor dejavnosti, ki jih izvajajo v okviru Zdravih šol.

Sodelovanje z vključenimi šolami v Mrežo Zdravih šol je zelo dobro, izobraževalna srečanja so dobro sprejeta. Letos  bomo praznovali 30 let delovanja programa in ponovno bo potekala širitev mreže Zdravih šol. Upamo, da se nam bo pridružilo še več osnovnih in srednjih šol iz celjske regije.

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno