Nalezljive bolezni

Obvestilo o naraščanju števila potrjenih primerov ošpic v Evropi

Nalezljive bolezni

V zadnjih tednih je nekaj držav evropske regije Svetovne zdravstvene organizacije ponovno poročalo o pojavu ošpic. Po navedbah Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) so v februarju o sumu in/ali potrjenih primerih ošpic poročale: Nemčija (14), Slovaška (2), Španija (1), trenutno pa poteka izbruh ošpic v Avstriji.

Zadnje posodobljeno: 23.02.2023
Objavljeno: 23.02.2023

Od leta 2017 pa do začetka pandemije covida-19 so se v državah EU/EGP ošpice pojavljale v večjem številu. Med pandemijo covida-19 se je zaradi ukrepov za preprečevanje in obvladovanje covida-19 pojavnost ošpic zmanjšala. Z omilitvijo ukrepov pa lahko pričakujemo ponovno večjo pojavnost ošpic v Evropi in tudi v Sloveniji.

V Sloveniji v letu 2023 še nismo zabeležili nobenega primera ošpic. Precepljenost otrok s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je v letu 2021 znašala 95,3%, z drugim odmerkom pa 92,2%.

V Evropi so ošpice še posebej pogoste od februarja do maja, zato ob tej priložnosti prosimo zdravstvene delavce, da so pri obravnavi svojih pacientov pozorni na morebitne simptome in znake, značilne za ošpice: zvišana telesna temperatura (38°C), makulopapulozni kožni izpuščaj, kašelj, nahod, vnetje očesne veznice.

Morebitne bolnike je potrebno obravnavati v skladu z algoritmom ukrepanja ob pojavu ošpic, ki je objavljen na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravja (NIJZ) na povezavi. O vsakem sumu na ošpice je potrebno takoj obvestiti območnega epidemiologa.

S pravilnim ravnanjem v primeru suma in z ustrezno obravnavo zbolele osebe pomembno prispevamo k preprečevanju nadaljnjega širjenja bolezni.

Ker je pandemija covida-19 med drugim vplivala tudi na izvajanje rednih cepljenj, je izredno pomembno tudi, da se pri otrocih morebitna manjkajoča cepljenja (zlasti proti ošpicam, mumpsu in rdečkam) opravijo čim prej.

Več informacij o ošpicah najdete na spletni strani NIJZ na povezavi.

Za dobro javno zdravje
Zdravo staranje

Pokloni čas, polepšaj dan 2024

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno
Spremljanje nalezljivih bolezni

Tedensko spremljanje gripe in drugih akutnih okužb dihal v sezoni 2023/2024

Podrobno